• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Halep'te ilerleyen rejim güçlerine karşı operasyon

Halep'te ilerleyen rejim güçlerine karşı operasyon
Muhalifler ve rejim karşıtı silahlı gruplar, Rusya destekli rejim güçlerinin Halep kırsalındaki ilerlemesine karşı koymak için operasyon başlattı. Operasyonda, rejime ait birer personel taşıyıcı araç, çok namlulu roket atar ve tank imha edildi.

Esad rejimi ile İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan Rusya destekli rejim güçleri, Halep kırsalında 6 yerleşimi daha ele geçirdi.

Buna karşı, muhalifler ve rejim karşıtı silahlı gruplar, Rusya destekli rejim güçlerinin Halep kırsalındaki ilerlemesini durdurmak için karşı operasyon düzenledi.

Şiddetli çatışmalar

Halep'in batı kırsalında Kefer Halep ile Meyzenaz hattında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Muhalif gruplar, rejim ordusunun ele geçirdiği İdlib’in doğu kırsalındaki Miznaz kasabasına dün saldırıya geçti. Muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışma yaşandı. Çatışmalar kasaba ve çevresinde yoğunlaştı. Muhalifler, Rus destekli Suriye rejim kuvvetlerini durdurmak için bazı noktalarda intihar saldırıları gerçekleştirdi. Rejim ve İran milislerinin üslendiği mevziler ise Grad füzeleriyle vuruldu. Muhalifler, rejimin kasaba ve çevresinde konuşlu bulunan tank, askeri araç ve iş makinesini Tow füzesiyle vurdu. 

Sert cevap verildi

Halep çevresindeki muhalif grupların denetimindeki yerlere ilerleyişini sürdüren rejim ordusu, Nubl ve Zehra arasındaki karayolu bağlantısını ele geçirmeyi amaçlıyor. Dün muhalif mevzilere yoğun saldırılar başlatıldı. Saldırılara bölgedeki İran milisleri de destek verdi. Halep’in batı kırsalından, muhalif güçler ile TSK’nın konuşlandığı noktalara saldıran rejim güçlerine, Nubl ve Zehra kasabalarından da İran milis güçleri tarafından destek verilmesine sert yanıt verildi. Rejim noktalarına TSK destekli muhalif gruplar tarafından yoğun top ve tank atışları yapılırken, Nubl ve Zehra kasabaları çevresindeki İran milisleri de vuruldu. Rejim ordusunun Halep-Zehra yolunu açmak için Anadan, Biyanun, Heyyan, Hureytan ve Kefer Hamra yerleşim birimlerini kontrol altına almaya yönelik saldırılarını artırdığı bildirildi.

Halep kırsalındaki rejim heddeflerine ise TSK tarafından ÇNRA füzesiyle atış yapıldı. Muhalif gruplar da Halep’in batısındaki Daret İzzeh’deki üslerden rejim mevzilerini vurdu. Saldırı sonrası buradaki muhalif mevziler, Rus savaş uçaklarınca bombalandı.

Muhalifler söz konusu iki hatta, rejime ait birer zırhlı personel taşıyıcı araç (ZPT), çok namlulu roket atar (ÇNRA) ve tank imha ederken, muhaliflere bağlı telsiz düzenleme görevlilerine göre, çok sayıda rejim unsuru etkisiz hale getirildi.

Diğer yandan rejim güçleri, İdlib'in güney kırsalında Tel Nar ve Şey Damis hattında yığınak yaptı.

Muhalifler,  bu iki hatta ilerlemeye çalışan rejim güçlerini püskürttü, bir adet ZPT imha etti.

10 km mesafedeler

Rejim ordusu, 2012’den bu yana muhalif grupların denetiminde bulunan Cilvegözü Sınır Kapısı’na açılan Bab el Hava Sınır Kapısı’nı almak için dün bölgede ilerleyişini sürdürdü. Rejimin 10 km mesafedeki mevzilerde kontrolü sağladığı bildirildi. Halep’in batısındaki 46. Alay Karargahı’nda kontrolü sağlayan Suriye rejim güçleri, eski Halep-İdlib yolu ve sınırdaki Bab el Hava Sınır Kapısı yolunun kesişme noktasına da ulaştı. Bölgedeki kaynaklar, rejim kuvvetlerinin Atarib kasabasına üç, Bab el Hava Sınır Kapısı’na yedi km mesafede olduğunu kaydetti. Rejim ordusu ayrıca Bab el Hava’ya olan kara harekâtını hava unsurlarıyla da destekledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına aykırı olarak İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde ilerlemeye çalışan ve sivilleri yerinden eden Esed rejimi güçleri hedeflerine zaman zaman karşılık veriyor.

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib, neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor. İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 adet "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu. Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Rejim güçlerinin eylül 2018'de askeri yığınağa hız vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı. Saldırılarına kısa bir aradan sonra yeniden başlayan rejim güçleri, mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 10 Mayıs 2019'da yaptığı açıklamada, rejim unsurlarının, İdlib'in güneyine yönelik artan saldırı ve tacizlerinin 6 Mayıs'tan itibaren kara harekatına dönüştüğüne dikkati çekmişti. Rejim ve destekçileri, bu tarihten itibaren Kefrenbude, Han Şeyhun, Maraatinüman, Serakib gibi büyük ilçelerin yanı sıra İdlib'in güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi, yoğun topçu ve hava saldırıları neticesinde ele geçirdi.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi. Ocak 2019'dan bu yana ise Suriye-Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 794 bine ulaştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim