Hacıbektaş İlçesi Kültür Ve Dini Turizm Merkezi Olmalıdır
Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ
Hacımköy ya da Sulucakarahüyük olarak bilinen şimdiki Hacıbektaş ilçesine yerleşen Hacı Bektaş-i Veli Türk/İslam uygarlıklarının yanı sıra dünyanın tanıdığı, benimsediği, saygı duygu büyük bir değerdir. O nedenle tüm dünyadan Hacıbektaş-i Veli Türbesini ziyaret etmek için her yıl binlerce insan gelir.
Hacı Bektaş-i Veli ve Mevlana aynı dönemde Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için yoğun çaba harcamış ,söylemleriyle çevrelerini etkilemiş ve bunda da başarılı olmuş büyük insanlardır. Konya ilimiz her yıl Mevlana Müzesini, mezarını ziyaret etmek isteyen milyonlarca yerli ve yabancı turist ağırlar. Ancak Hacıbektaş ilçemize ziyarete gelen turist sayısı Konya kadar değildir. Bunun nedenini irdelemek gerekir.
Birinci etken kuşkusuz Hacıbektaş ilçesinin yeterli otel ve dinlenme tesislerine sahip olması, Konya’ya göre küçük olması ve alt yapı açısından ihmal edilmiş olmasıdır.
İkinci etken ise Hacıbektaş-i Veli’ye Bektaşi, Alevi kökenli yurttaşlarımızın daha çok sahip çıkmasından kaynaklanan bir kısım çevrelerde oluşan geri durma yanılgısıdır. Oysa Mevlana’da Hacı Bektaş-i Veli’de yaşadığımız topraklarda rahatça yaşamımızın altyapısını oluşturan çok büyük insanlardır. Bu iki büyük değere saygı ve minnet borçluyuz.
Her yıl 16 Ağustos'ta başlayan Anma Etkinlikleri, Hacı Bektaş Veli Külliyesi'nin 16 Ağustos 1964'te müze olarak açılması ile başlamıştır. Etkinliklere her yıl ülkemizin dört bir yanında bulunan Alevi ve Bektaşi yurttaşlarımızla birlikte tüm insanlarımız katılır. Etkinlikler söyleşiler, toplantılar, gösteriler ile bir şölen havasında geçer. Etkinlikleri genelde bugüne kadar Kültür Bakanlığı kısmen desteklemiş ve Hacıbektaş Belediyesi organize etmiştir.
Her yıl 16 Ağustos’ta başlayan üç gün süren bu etkinliklerin adına “uluslararası” sözcüğü eklenmiş olsa da istenilen ölçüde uluslararası olamadığı, merkezi hükümetlerin istenilen ölçüde maddi ve manevi destek sağlamadığı açıktır. Bu yıl 57.Ulusal 31. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri yine aynı tarihlerde yapılacaktır. Bu etkinliği, ülkemizin tanıtımı ve bölgemiz turizm potansiyelini artırmada bir fırsat olarak görmek ve her türlü katkıyı sağlamak zorundayız. Bu nedenle de etkinliğin siyasi gölgeden uzak Hacı Bektaş-i Veli’nin evrenselliği içinde dünyanın dört bir yanından kültür ve sanat insanlarının katıldığı bir şölen haline getirmek zorundayız. Hacıbektaş Belediyesi oldukça kıt bütçesi ile bu etkinlikleri yapmaya çalışmaktadır. Bu çabaya el vermek destek olmak daha da büyütmek gereklidir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Valiliğimiz ilçenin yıllardır ihmal edilen alt yapı sorunlarını çözmelidir. İlçenin ve Hacı Bektaş-i Veli’nin dünyanın dört bir yanında tanıtımı sağlanmalı ve bölge bir kültür ve dini turizm merkezi halin dönüşmelidir. İler ki aşamada da Kapadokya, Ihlara ve Konya/Mevlana ile bütünleşmeyi sağlayan bir turizm bölgesinin oluşması sağlanmalıdır. Hatta Konya, Aksaray(Yunus Emre/Taptuk Köyü),Ihlara, Derinkuyu, Göreme, Ürgüp, Avanos,Gülşehir ve Hacıbektaş ilçelerini kapsayan herkesin kolaylıkla faydalanabileceği bir raylı sistem de kurulabilir.
Ön yargılardan uzak durmamız halinde bunun hiç de zor olmadığı görülecektir.