Takip Et

SON DAKİKA

Tarım İl Müdürü Ökdem’den önemli hibe desteği açıklaması

25 Ocak 2021, Pazartesi 13:23

     


Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen destek başvuruları hakkında açıklamada bulundu. İl Müdürü Ökdem, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi için son başvuru tarihinin 06 Mart 2021, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi için ise 20 Şubat 2021 tarihi olduğu hatırlattı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Proje müracaatlarının başlaması hakkında önemli açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, “Müracaatların son başvuru tarihi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi için 06 Mart 2021, Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi için ise 20 Şubat 2021 tarihidir. Müracaatların https://edys.tarim.gov.tr adresinden online olarak yapılması, bu kapsamda müracaat eden yatırımcılara proje kapsamında yapmış oldukları yatırımın KDV hariç yüzde 50'sinin hibe olarak geri ödenecektir. Yatırımların bitiş tarihi de 30 Kasım 2021 olarak belirlenmiştir” dedi

HANGİ FAALİYETLER DESTEKLEMEDEN FAYDALANABİLECEK?

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programına (KKYDP) Kapsayan ekonomik yatırımlar hakkında açıklama yapan İl Müdürü Ökdem, “Tıbbi ve aromatik bitkiler dahil bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması ve paketlenmesine yönelik; yeni tesislerin yapımı, yarım kalmış yatırımların tamamlanması ve faal tesislerin kapasite artırma veya modernizasyonunu kapsamaktadır. Örneğin, kırmızı et ve kanatlı eti parçalama ile mamul madde üretim tesisler, su ürünlerinin işlenmesine yönelik tesisler, büyük ve küçükbaş hayvanların derilerinin işlenmesine yönelik tesisler, süt ve süt ürünlerine yönelik yatırımlar tesisler, arıcılık ürünlerinin işlenmesine yönelik tesisler. Yeni tesis edilecek çelik silo ve soğuk hava deposu yapımı, modern yeni sera yapımı ile mevcut seraların modernizasyonu veya teknoloji yenilenmesi, büyük ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı (Sadece ticari hindi ve kaz tesisi) ve kültür mantarı yetiştiriciliği sektörlerine yönelik yeni tesis, kısmen yapılmış tesislerin tamamlanması ve mevcut tesislerin teknoloji yenileme veya modernizasyonu, büyük ve küçükbaş hayvan kesimhanelerinin faal olanlarına teknoloji yenileme veya modernizasyon, kanatlı kesim haneleri için ise yeni tesis yapımı ile birlikte yarım kalmış tesislerin tamamlanması ve mevcut tesislerin modernizasyon ve teknoloji yenilenmesi, su ürünleri yetiştiriciliği (Kafes, kafes ağı, kafes bağlantı elemanları, kuş ağı kulesi, ağ yıkama makinaları, kuluçka hane yapımı, hayvansal ve bitkisel orjinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, sulama kooperatifleri ve sulama kooperatifleri üst birliklerinin yönetiminde olan basınçlı sulama amacıyla kullanılan tarımsal sulama tesislerinin enerji ihtiyacının karşılanması için güneş ve rüzgâr enerjisi tesisi yapımı da hibe desteklerden faydalanacaktır. Tebliğde yer alan yatırım konularıyla uygunluk gösteren faal tesislerin yenilenebilir enerji üretimi tesisleri hibe kapsamında değerlendirilir” açıklamasını yaptı.

HİBEYE ESAS TUTARLAR VE ÖDENEBİLECEK HİBE MİKTARI

Tarım ve Orman Bakanlığı hibelerin türleri ve miktarları hakkında da açıklama yapan İl Müdürü Ahmet Ökdem, “Yeni tesis için 3 milyon TL, tamamlama yatırımları için 2 milyon TL ve modernizasyon veya teknoloji yenileme yatırımları için se 1 milyon 500 bin TL’dir. Hibeye esas proje tutarı alt sınırı 250 bin TL olarak tespit edilmiştir. Hibe tutarları hibeye esas proje tutarlarının yüzde 50’si şeklinde ödenecektir. Başvuru bitiş tarihi ise, 06 Mart 2021 olarak belirlenmiştir’ ifadelerini kullandı.

KKYDP KAPSAMINDA ALTYAPI YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ

Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri için ÇKS veya TÜKAS kaydı olan gerçek ve tüzel kişiler ve ayrıca bitkisel ve hayvansal üretim konularından sadece birisi için başvurabileceğini hatırlatan Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, “Bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, çelik silo ve soğuk hava deposu projeleri destekleme programı kapsamındadır. Tarımsal sabit yatırımlar için de ahır, ağıl, kanatlı kesimhanesi, muz veya sebze yetiştirilen örtü altı tesisler, meyve bahçelerinde kuyruk milinden hareketli ; ceviz, zeytin, badem, dut, erik, kayısı, vişne Antep fıstığı vb. ürünler için hasat makinesi, gölgeleme, sisleme, don ve dolu önlemeye yönelik makine ve ekipman, kendi üretimiyle orantılı boylama ve paketleme tesisi, meyve, sebze ve tıbbi aromatik bitkiler için sulama sistemleri ile kültür mantarı yetiştiriciliği projeleri de bu çalışma kapsamında bulunmaktadır” dedi.

“ARI ÜRETİCİLERİ DE HİBEDEN YARARLANABİLECEK”

Arıcılık ve Arı ürünlerinin İşlenmesi ve Paketlenmesine Yönelik Tesislerin de bu desteklerden yararlanabileceğini hatırlatan Ökdem, “Sadece arıcılık için proje başvurusunda bulunan yatırımcı en az bir yıldır Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge sunmalıdır. Bal ve diğer arı ürünleri üretimine yönelik 30 ile 500 kovan aralığındaki işletmeler, ana arı üretimine yönelik yatırımlar, bal ve diğer arı ürünlerinin işlenmesi ve paketlenmesine yönelik tesisler, 200 adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile gezginci arıcılık yapan üreticiler için güneş enerji sistemi, arıcı barakası veya karavanı alımı, 100 adet ve daha fazla arılı kovana sahip ana arı üretimi yapmak isteyen arıcılara; güneş enerji sistemi, çiftleştirme kovanı veya kutusu (en az 1000 adet) ve arıcı barakası veya karavanı alımı, Bakanlıktan bambus arısı ön izinli veya izinli bambus arısı yetiştiricileri için bina yapımı ve tadilatı, raf sistemleri, ilgili alet ve ekipman alımı ile diğer yatırım giderleri de bu desteklemeler için başvuru yapabilecek” açıklamasında bulundu.

“HİBEYE ESAS TUTAR ALT SINIRI 20 BİN, ÜST SINIRI İSE 500 BİN TL”

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, hibe desteklerinden faydalanabilecek olan işletmeler hakkında son olarak şunları kaydetti:

“Akıllı tarım uygulamaları ile mevcut tesislerin gübre ve ilaç gibi kimyasal giderlerinin azaltılması, çevre kirliliğinin azaltılması, yüksek miktarda ve kaliteli ürün sağlanması, işletme ve yetiştiricilik kararları için daha etkin bir bilgi akışının sağlanması, tarımda kayıt düzeninin oluşturulması ve çiftlik bilgi yönetimi konularındaki yatırımlar. El Sanatları Ve Katma Değerli Ürünlere Yönelik Yatırımlar (Kooperatifler, birlikler ve gerçek kişiler başvurabilir). Zanaatkârlık işleri ile ilgili tesisler ile katma değerli ürünler (sabun, gül suyu vb. gıda olmayan ürünlerin işlenmesi). İpek böceği yetiştiriciliği tesisleri, su ürünleri yetiştiriciliği tesisleri, Makine parkları (Sadece tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler), tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yatırımları (havalandırılması, işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması). Yatırımlar kırsal alan veya kırsal mahallede olmalıdır. Ayrıca tarım dışı sektörlerde ekonomik faaliyeti olan ve proje sunan gerçek kişilerin kırsal alanda veya kırsal mahallede yaşıyor olmaları gerekir. Bu faaliyet alanları için başvuru bitiş tarihi: 20 Şubat 2021’dir. Hibeye esas tutar alt sınırı 20 bin TL, Hibeye esas tutar üst sınırı ise 500 bin TL olarak belirlenmiştir.” (HAZEL BAYIK) 







 
Son Eklenen Haberler