Önal, “kısıtlamalar koronavirüse çare olmadı”

Önal, “kısıtlamalar koronavirüse çare olmadı”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, koronavirüs ile mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Önal, kısıtlamaların koronavirüse çare olmadığını dile getirdi.

“ESNAFA GELİR DESTEĞİ VERİLECEK Mİ?”
Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 4 sorudan oluşan bir gensoru yöneltti. Önal hazırladığı gensoruda, iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafa gelir desteği verilip verilmeyeceğini sordu.

“KENDİ İÇİNDE DAHİ ÇELİŞKİLERLE DOLU”
“Kısıtlamaların vatandaşın kafasını karıştırdığını ve alınan kararların kendi içerisinde çeliştiğini belirten Önal hazırladığı gensoruda şu ifadelere yer verdi; “21 Kasım 2020 tarihi itibariyle “Covid-19” salgını nedeniyle, 31 Aralığa kadar getirilen ve birçok istisnalarla dolu kısıtlamalar, vatandaşımızın kafasını karıştırmış durumdadır. Kendi içerisinde dahi çelişkilerle dolu olan bu kısıtlamalar birçok tartışmalara neden olmuş, aslında Covid-19’a bir çare de olmamıştır.”

“ESNAF İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYOR”
“Yiyecek ve içecek sektörü ile ilgili olan işletmelerin bir kısmı bu yasaklardan nasibini alırken, bir kısmı hiç bir istisnaya tabi tutulmamışlardır. Zaten 8 aydır kapalı olan kantinci esnafımız ile kafeler, lokantalar ve diğer esnaflarımız geçim derdime düşmüş, biriken borç yükü altında ezilmeye başlamıştır.  İktidarca esnafımıza yardım edilmesi gerekirken aksine yeni alınan tedbirler de eklenince esnafımız işin içinden çıkamaz hale gelmiştir.”

“ESNAFIN HAKLI SESİ DUYULSUN”
“Yıllarca vergi veren, sigorta pirimi yatıran, kira ödeyen esnafımız bu süreçte sahipsiz bırakılmıştır. Her geçen gün geçim derdi katlanan esnafımız, kısıtlama saatleri ve şeklinin yeniden gözden geçirmesini beklemektedir. Aksi halde iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını ya da çalışan sayısını azaltma yoluna gideceklerini söylemektedirler. Kısıtlamalara göre iş yerini sabah saat 10.00 da açan esnaf, bu saatten önce işe giden çalışanlara (güvenlik, resmi görevliler, fabrika ve özel sektör çalışanları) poğaça, börek, simit vb. ürünlerini satamayacaklarını belirtmektedirler. Zaten içeriye müşteri alamayan, masalarına müşteri oturamayan esnafımız birde günün en yoğun saatlerinde iş yapma imkanından mahrum kalacaktır. Her biri ev geçindiren, bir-çok kişiye de iş imkanı sunan başta lokantacılar olmak üzere tüm esnafımız haklı seslerinin duyulmasını, bu zor süreçte devletimizin kendilerine acilen sahip çıkmasını bekliyor.”

“HAKKANİYETE VE ÜLKE KOŞULLARINA GÖRE KARARLAR ALINSIN”
“Yiyecek ve içecek sektörü temsilcileri, her türlü mücadele de devletimizin yanında olduklarını, yasakların ve kısıtlamaların olması gerektiğini ancak bu yapılırken hakkaniyete ve ülke koşullarına göre kararlar alınması gerektiğini, oda temsilcilerinin görüş ve fikirleri alınmadan alel acele alınan tedbirlerin aslında kimseye bir fayda da sağlandığından yakınmaktadırlar.” 

“BORÇLAR DAĞ GİBİ BİRİKTİ”
“Dağ gibi biriken borçlarla mücadele etmeye çalışan bu yetmezmiş gibi halen Bağkur, SGK primi, banka ödemeleri, yüksek miktarda elektrik, telefon, su faturaları ödemek zorunda kalan esnafımız bu kara tablonun içinden çıkamadıklarını belirtmektedirler. Acilen Devletten destek bekleyen esnafımız aksi taktirde iş yerlerini kapatmak zorunda kalacaklardır.”

“ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR” 
“Eleman azaltmaya gidemediklerini, eleman çıkarsalar da yeniden yetişmiş eleman bulamayacaklarını,  fakat yanlarında çalıştırdıkları insanlara nasıl ücret ödeyeceklerini kara kara düşündüklerini söyleyen esnafımız; “kısıtlamalar boyunca devlet bize yardım etsin ki”  Bizlerde huzurlu bir şekilde “evimizde kalalım”, bu sürece destek olalım demektedirler.”

“Buna göre ;

1-Düzenleme ile getirilen çalışma saati kısıtlamaları Yiyecek ve İçecek sektörü için günün koşullarına göre yeniden gözden geçirilecek midir?
2-Hijyene dikkat eden, sosyal mesafe kuralına göre müşteri kabul eden, maske ve temizlik kurallarına uyan esnafımızı koruyucu düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz? 
3-Covid 19 salgınının ülkemizde ortaya çıktığı Mart ayından itibaren, vergi, Bağkur, SGK primi, Kredi ödemeleri, kira, elektrik, telefon, su vs gibi ödemelerin altında ezilen esnafımızın rahat bir nefes alması amacıyla ekonomik istisnalar getirmeyi düşünüyor musunuz?
4-Yurtdışında birçok ülkede örneği görüldüğü gibi Covid 19 tedbirleri kapsamında işyerini kapatmak zorunda kalan esnafa doğrudan gelir desteği sağlamayı düşünüyor musunuz?”
 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.