Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güney Çevre Yolu Projesi revize edilmeli

İl Genel Meclisi Aralık

İl Genel Meclisi Aralık ayı toplantısında söz alan CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz sahil yolunda geçmişte yapılan deniz dolgusu hatasının, 2. alternatif güzergahın seçilmesi ile de tekrar edildiğini belirti.

Yılmaz konuşmasında; “1990’lı yıllarda başlatılan Samsun- Sarp duble yolu proje hataları ve tercihleri bugün bizi özellikle Giresun’umuzu, daha üstünden 20 yıl geçmeden 2. bir çevre yoluna mahkum etmiştir. Samsun-Sarp yolunun ilk planlama ve projelendirilme çalışmaları 300 m. kotundan tünel ve viyadüklerle Karadeniz’e dokunmadan geçecek şekilde yapılmıştır. Ancak maliyetler bahane edilerek bu proje maalesef deniz dolgusuna çevrilmiş ve o muhteşem kıyılarımız ve koylarımız yok edilmiş, pek çok insanımızda bu yolda canını vermiştir. Projenin sahil bandına indirilmesinin rakamsal gerekçesi olarak, deniz dolgusunun birim fiyatının, yukarıdan geçecek yolun birim fiyatının yarısı olduğu öngörülmüş, ancak ne acıdır ki bu yol AKP hükümeti döneminde bitirildiğinde maliyetin aynı olduğu yani bizi denizimizden koparan, bizi demir korkulukların ardında yarı açık cezaevine kapatan bu yolun birim maliyetinin de aynı olduğu ortaya çıkmıştır. Çok önemli yaşam alanlarımızı ve deniz kültürümüzü elimizden alan bu yanlış yol güzergahı, şehiriçi trafik karmaşasını daha da arttırmış, Giresun şehri daha da sıkışmıştır. Samsun-Sarp yolu ile sağlanamayan derinlik, şimdi planlanan Giresun Çevre yolu projesi ile pekala sağlanabilirdi.

3 yıl önce yine bu mecliste yaptığım sunumda, yeni yapılacak 47 km ve 41 km’si Giresun il sınırlarında yer alan bu yolun 1. alternatif geçişi derinlik açısından bizim için en uygun görülenidir. Bu yol ne kadar güneye kaydırılırsa, sahil şeridine sıkışmış Giresun şehrinin gelişimi, yeni yerleşim alanlarının doğması, turistik ve ekonomik faaliyetlerin artması daha da hızlanacaktır. Bu yolun, transit trafiği şehir dışına atmasının, güvenlik ve zaman kaybının önlenmesinden çok daha önemli tarafı, daha fazla güneyden geçerek şehre büyük bir derinlik kazandırması olmalıdır demiştik. 1. alternatif proje Piraziz girişli, sahil yolunun yaklaşık 5 km. güneyin den geçmekte, Bulancak ve Giresun merkezden sonra Keşap’tan çıkmaktadır. Şimdi uygulanacağı söylenen 2. alternatif ise; Gülyalı girişli, Keşap Kulak mevkii yakınlarından çıkan özellikle Giresun merkez geçişinde 1-2 km. civarında bir derinliği olan güzergâh, proje için seçilmiştir.

CHP grubu olarak, sahil yolunda geçmişte yapılan deniz dolgusu hatasının, 2. alternatif güzergahın seçilmesi ile de tekrar edildiğini belirtmek ve AKP iktidarını uyarmak istiyoruz. Yine sert zemin, yine mali ve ekonomik gerekçeler bahane ediliyor Giresun için.  Oysaki yanı başı komşularımızda, muhteşem derinlikte, muhteşem tünel ve viyadüklerle geçilen Çevre Yolları yapılırken bu mali ve ekonomik gerekçeler düşünülmüyor her nedense.  Sahilin ortalama 1-2 km. den az paralelinden geçecek bir yolun trafik ve transit geçişin dışında özellikle Giresun şehrinin gelişimine, genişlemesine hiçbir hayrı olmayacaktır. Yol yakınken, bu hatadan dönülmelidir. 1. alternatif proje Giresun için en uygun olanıdır. Giriş ve çıkışlar yeniden revize edilebilir. Ordu Gülyalı’da bu projeye itiraz var ise, başlangıç bizim sınırlarımız içine yani Piraziz’e alınabilir.  Ancak derinlikten asla ve asla taviz verilemez. Güney Çevre Yolu projesi için yaptığımız bir diğer önemli önerimiz de, yolun çıkışının Armelit’ten öteye taşınmasıdır. Samsun-Sarp yolunun deniz seviyesine indirilmesinin hatasının düzeltilmesi, ancak bu yolun, güzergahtaki Ordu-Giresun-Trabzon-Rize illerinin yeni çevre yollarının gelecekte birbirleriyle eklemlenmesi hesap edilerek yeni bir kotta yani derinlikte planlanması ile mümkün olacaktır. Bu illerin içinde en geride kalan Giresun etabı çok büyük bir hızla yeniden revize edilmeli ve yeni Samsun-Sarp geçişine ilerde bağlanması kolaylaştırılmalıdır” dedi.