GÜNAY'DAN ŞARAPHANE ÇIKIŞI

GÜNAY'DAN ŞARAPHANE ÇIKIŞI
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Günay, Mey İçki Fabrikasının bulunduğu alana yapılması planlanan alışveriş merkezi ve konutların yer alacağı projenin durdurulması ve Tekira Alışveriş Merkezinde yapılan yanlışın...

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Günay, Mey İçki Fabrikasının bulunduğu alana yapılması planlanan alışveriş merkezi ve konutların yer alacağı projenin durdurulması ve Tekira Alışveriş Merkezinde yapılan yanlışın tekrar etmemesi çağrısında bulundu. Belediye başkanlarına seslenen ve eleştirilerde bulunan Günay, “Herkes limanları konuşuyor. Kimse Mey’i konuşmuyor. Limanlar tehditse Mey tehdit değil mi?” dedi.

2017 yılında Tekirdağ’daki üretimini sonlandırarak, Manisa’ya taşınan Mey İçki Fabrikasının bulunduğu alana, alışveriş merkezi, sağlık merkezi, okul, otel ve konutların yer aldığı bir proje yapılması planlanıyor. Valilik, adliye binası, hastane gibi birçok kamu kurumunun bulunduğu bölgede yapılması planlanan projenin oluşturacağı yoğunluk ve ticari hayata etkisi ise merak edilenler arasında.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayına henüz sunulmayan projeyle ilgili konuşmanın uygun olmayacağını kaydederken, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay ise belediye başkanlarının detaylı şekilde bilgilendirmede bulunması gerektiğini söyledi.

Söz konusu proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, belediye başkanlarına seslenerek, yanlıştan dönülmesi gerektiğini ve projenin mevcut şekliyle askıya çıkması durumunda itiraz edileceğini dile getirdi.

“ALBAYRAK’IN ELİNDE FIRSAT VAR”

Tekira alışveriş merkezinde yapılan hatanın tekrar edilmemesi gerektiğini aktaran Günay,“ Belediye başkanları bu konuyla alakalı, şehrin insanlarına çıksın açıklama yapsın.  Bu şehrin insanlarını aydınlatsınlar. Kimseye analık babalık yapılmasın. Zamanında Tekira Alışveriş Merkezi yapıldığında bu şekilde gözden kaçtı ve çok ciddi şekilde şehrin ticari hayatına engel oldu.   Tekirdağ  Süleymanpaşa merkez, eski bir kent. Bir de burayı daha yüksek katlı binalarla yoğunlaştırarak kentin içini sıkıntılı hale getirmememiz lazım. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın elinde fırsat var. Burayı kamulaştırsın ve bu şehrin insanına kazandırsın” dedi.

“Herkes limanları konuşuyor kimse Mey’i konuşmuyor. Limanlar tehditse Mey tehdit değil mi?  diyen Günay,  projeyi gördüklerini fakat yerel yönetimlerden detaylı açıklama beklediklerini dile getirdi.

KAMUNUN HAKKI GÖZETİLMELİ

Bölgenin yoğunluğunu ve ticari hayatı etkileyecek bir projenin kabul edilemeyeceğinin altını çizen Günay, “Bu alanı alan kişi sanayi lejantlı bir parseli aldığını biliyor ve 10 kat yüksekliği  olan bir proje sunuyor.  Belediyenin böyle bir şeyi onaylayacağını düşünmek istemiyorum. Herkesin hakkı neyse o verilmeli. Kimse haksız kazanç elde etmemeli. Nihayetinde kişi para koydu ve proje yapılacak. En üst seviyede gelir elde etmeyi hedefliyor. Bununla alakalı da vatandaşın, kamunun hakkı, hukuku gözetilmeli. Devletin özelleştirilmesinden alınan bir tesis olsa çalıştırılacak sonra da tekrar devlete  kalacak.  Burada böyle bir şey de yok.  Bizim ticari hayatımızı tehdit edecek, o bölgenin yoğunluğunu arttıracak bir projeye onay çıkarsa, askı süresinde buna itiraz ederiz. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz. Büyükşehire verilen planların ne olduğu ile ilgili bilgiler de geldi. Fikirlerimizi beyan edeceğiz. Bölgenin ticari ve ekonomik hayatına katkı sağlayan, kamu yararı gözeten çalışmaları da her zaman destekleriz” ifadelerini kullandı.

Şehrin merkezi için bu tarz yatırımların uygun olmadığını vurgulayan Günay, “Biz yatırımcı düşmanı değiliz. Arka tarafta 5 kat varsa o da 5 kat yapsın.  Ne istiyorsa yapsın. Niçin 10 kat talep ediliyor.  Bunlar çok modern alışveriş merkezleri. Dünyada örnekleri var.  Bu yatırımlar şehrin 20-40-50 km dışına yapılıyor.  Bunlara söyleyecek bir şeyimiz yok. Ama şehrin göbeğinde bu tarz yatırımlarla, şehri kilitlemenin bir anlamı yok” şeklinde konuştu.

TEHDİT OLUŞTURUYOR

Mey fabrikasına yapılması planlanan projenin şehir için tehdit olduğunu aktaran Günay, şunları kaydetti:“ Limanlar için tehdit deniyor. Limanlar,  Tekirdağ’ın dünyada bilinirliliğinin göstergesidir. Dünyada en önemli sektör lojistiktir. Bu limanlar yapılmış, bu limanlar var.  397 milyon TL devlete para yatırıp, liman alınıyor. Üzerine 400 milyon TL yatırım yapılıyor. Tekirdağ’dan da 200 yada 300 kişi çalışacak. Bu şirketten ekmek kazanılacak . Buraya gelen malı , lojistik firmaları taşıyacak gümrük işleri yapacak. Şehre ekonomik bir katkı. Ekonomik yatırım yapıldığında, karşılığında da bir şey kazanılacak. Günü ve zamanı bittiğinde de devlete teslim edilecek.  Ceyport, Asyaport limanları da bu şekilde ve şehri her anlamda kalkındıran yatırımlardır. Genişleme çalışmaları da bir an önce onaylanmalıdır. Yat limanı da aynı şekilde bu şehir için önemlidir. Firmayla görüşüyoruz sunulan projede sahil bandı uzun tutulduğu için yeni düzenleme yapılmasını istedik. Her yatırımın tehditleri  fırsatları vardır. Tehditleri en aza indirgemek gerekir. Mey’de ki proje ise tamamen oraya yatırım yapanın olacak. Alacaklar parayı ve buradan gidecekler. Limanlar da ise para verilip, geliştirilip çalıştırılacak, süre bitince tekrar devletin olacak.  Mey fabrikasına yapılması istenen bu proje de Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Süleymanpaşa Belediye Başkanımıza çok önemli vazifeler düşüyor. Yetkililer kamuoyunu daha çok bilgilendirmeli.