Güler: '2021'de 15 fuar düzenleyeceğiz'

Güler: '2021'de 15 fuar düzenleyeceğiz'
Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, 2020 yılında pandemi nedeniyle fuarlar anlamında durgun bir dönem geçirildiğini ancak 2021 yılının fuarlar yılı olacağını söyledi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) pandemisinden olumsuz etkilenen sektörlerden biri de fuarcılık sektörü oldu. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle durgun bir fuar sezonu geçiren Van, 2021 yılında çok sayıda fuara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Pandemiden dolayı 2020 yılını fuarlar açısından da durgun geçirdiklerini, ancak 2021 yılında düzenleyecekleri çeşitli fuarlarla çok yoğun bir sezonun kendilerini beklediğini söyleyen Güler; “Van, fuarlara doyacak” dedi.

Yıl sonuna kadar 15 farklı fuar çalışması gerçekleştireceklerine dikkat çeken Güler: “Bilindiği gibi 2020 yılı pandemiden dolayı tüm sektörlerde olduğu gibi fuarlar anlamında da çok verimli geçmedi. Ama 2021 yılından umutluyuz. Bizim ve diğer firmaların bu yıl yapmayı planladığı fuar sayısı 15 civarında olacak. Bunun üzerine bir program yaptık. Ve bunların birçoğu da TOBB fuar sayfasında yayınlandı, resmi başvuruları yapıldı” diye kaydetti.

“2021 YILINDAN UMUTLUYUZ”

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, 2021 yılında yapmayı planladıkları fuar çalışmalarının startını verdiklerini söyleyerek: “2021 yılı için fuar çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. 2021 yılından umutluyuz. Bizim ve diğer firmaların bu yıl yapmayı planladığı fuar sayısı 15 civarında olacak. Böyle bir program yapıldı. Ve bunların birçoğu da TOBB fuar sayfasında yayınlandı, resmi başvuruları yapıldı. 05-14 Mart 2021 tarihleri arasında her sene yapılan ve çok büyük bir ilgi gören Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarını gerçekleştireceğiz, bu fuarı Ankara firmamız gerçekleştiriyor. Hemen akabinde 19-28 Mart 2021 tarihleri arasında, artık bölgenin en büyük fuarlarından biri olan, Van Mobilya Fuarımız var. Bu fuarımızın şöyle bir özelliği var; biz bu fuara Van’ın dışından hiçbir esnafı almıyoruz, sadece Van esnafına ye verdiğimiz bir fuar oluyor. Dışarıdan talep geldiğinde biz kendi esnafımıza yönlendireceğiz ve Van esnafının aracılığıyla fuara katılabileceklerini söyleyeceğiz. Akabinde 07-11 Nisan 2021 tarihleri arasında Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarımız var, bu fuarımız da her sene büyüyerek devam ediyor. Geçen sene de Doğu ve Güneydoğu'da kimse gerçekleştirmediği halde yoğun talep olunca biz bu fuarı gerçekleştirdik ve çok verimli geçti” şeklinde konuştu.

RAMAZAN AYINA ÖZEL FUAR

Alışılmışların dışında Ramazan ayına özel bir fuar hazırlayacaklarını da belirten Güler: “Bu sene bir değişiklik yapıp Ramazan ayının son 15 gününe denk gelecek şekilde ‘Bayram Hazırlık Günleri’ adı altında yeni bir fuar düzenleyeceğiz. Hem Ramazan ayının o manevi atmosferini insanlara tattıracak hem de iftar sonrası hoş vakit geçirebilecekleri, çeşitli etkinliklerin yer alacağı ve çarşıdaki kalabalıktan uzak güzel bir ortam hazırlamayı düşünüyoruz. Özellikle pandemi sürecini geçirdiğimiz böyle bir dönemde güzel bir alana ihtiyaç var diye düşündük. Bu konuda belediyelerle de görüştük, ortak bir çalışma yapacağız. Bu fuarımıza kurumsal kimliği olan firmalar ve iş yeri sahibi olan esnaflarımız katılabilecek. Ayrıca Ramazan bayramının hemen sonrasında yani 20-23 Mayıs 2021 tarihleri arasında evlilik fuarımız olacak, bu fuara yönelik de çok yoğun bir talep var ”dedi.

“30’A YAKIN BELEDİYE BİZİM DESTEKÇİMİZ”

2021 yılında uzun süredir üzerinde çalıştıkları ve çok önem verdikleri 2 fuarları daha bu yıl Van ve bölge halkıyla buluşturacaklarını söyleyen Güler: “ Yine bu yıl yoğun talep alan 2 fuarı aynı anda gerçekleştireceğiz. Bunlardan ilki İnşaat Yapı Dekorasyon Tedarik ve Emlak Fuarı, diğeri de Kent İhtiyaçları ve Belediye Ekipmanları Fuarı olacak. Bunları da 27-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Fuarlarımızın şöyle bir özelliği var; özellikle inşaat sektöründe yoğunluğumuz bu sene İran ve Azerbaycan üzerine olacak. Azerbaycan’ın Karabağ olayından sonra inşaat sektörüne yönelik çok büyük bir pazarı var ve lojistik olarak çok yakın bir konumdayız. Azerbaycan inşatta Türkiye’nin çok büyük bir partneri. Aynı zamanda İran da ekonomik yaptırımlardan dolayı inşaat sektöründe çok yeniliklere açık ve büyük bir pazar. Bizim bölgemizde de özellikle pandemi sonrası emlak ve inşaatın çok canlı olacağını ve bu yönde büyük beklentilerin oluşacağını tahmin ediyoruz. Bizim bölgemizde ayrıca çok sayıda belediye var ve bu belediyelerin çoğu kendi segmentlerinde üretim yapan firmalara lojistik anlamda uzak duruyorlar. Dolayısıyla belediyelerimiz istediği ürüne ve hizmete çok rahat ulaşamıyor, amacımız bu fuarlarla belediyelerimizin her anlamda istediği hizmetleri ayaklarına getirmek. Bu konuda bölgemizde bulunan 30’a yakın belediye bizim destekçimiz çünkü yaptığımız görüşmelerde bu yönde talepleri vardı. Bunun da bölgeye yepyeni bir soluk getireceğine inanıyoruz. Bu fuarları yaparken aynı zamanda sadece bölge belediyeleri değil, komşu ülkelerden de Irak, İran, Azerbaycan ve Gürcistan’dan da biz alım heyetleri getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

“HAZİRAN AYINDA 3 YENİ FUAR”

Haziran ayında 3 yeni fuarla Van halkının karşısına çıkacaklarını belirten Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, yeni yapılacak olan fuar isimlerini ve özelliklerini de şu şekilde açıkladı: “Yine Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO ) koordinasyonunda 03-06 Haziran 2021 tarihleri arasında Mutfak Yöresel Ürünler ve Gurme Fuarımız olacak. Bizim bildiğimiz klasik yöresel ürünler fuarından ziyade daha çok Türkiye’deki lezzetlerin olduğu, insanların gelip bu lezzetleri tattığı, dünyaya tanıtılabilecek bir pozisyonda olacak, gurme fuarı yapmayı düşünüyoruz. 10-13 Haziran 2021 tarihleri arasında Gaziantep Günleri Fuarı yapmayı düşünüyoruz, bu anlamda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu fuarı da önemsiyoruz çünkü tanıtım günleri İstanbul ve Ankara gibi yerlere sıkışmış ve illerin hepsi yarışa giriyor. Çok rahat ortamlarda kendilerini ifade edemiyorlar. Biz bunun Anadolu’ya açılmasını istiyoruz, bu konuda da Van’ın öncülük yapmasından yanayız ve girişimlerimiz var. Bu fuar Van’da olursa bunun devamının geleceğini tahmin ediyoruz ve asıl amacımız da gelecek olan firmaların Van’ı tanımalarını sağlamış olacağız. Kente ekonomik, kültürel, sosyal ve turizm anlamında çok büyük bir katkı sunacak diye düşünüyoruz. 17-20 Haziran 2021 tarihleri arasında Anne Bebek ve Çocuk ihtiyaçları üzerine bir fuarımız olacak, bunun da bölgeye bir yenilik getireceğine inanıyorum.”

“YAZ AYLARINDA ARA, EYLÜL'DE KALDIĞI YERDEN DEVAM”

Yaz mevsiminin tatil sezonu olmasından dolayı fuar çalışmalarına ara vereceklerini söyleyen Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Eylül ayında yeniden fuarlara start vereceklerini kaydederek; “ Eylül ayında fuar startımızı yeniden vereceğiz. Geçen sene tüm olumsuzluklara rağmen Adana’dan gelen bir firmamız, Güzellik ve Kozmetik Fuarını gerçekleştirmişti. Bu sene bunu 04-07 Eylül 2021 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Bu fuarın da hem sektör hem de bölge için çok büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Hemen akabinde 16-19 Eylül 2021 tarihleri arasında bu yıl ikincisini düzenleyeceğimiz ve aslında çok da büyük umutlarımızın olduğu bölge ve ülke için çok büyük bir öneme sahip olan Van Güneş Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Fuarımız var. Yine her yıl olduğu gibi Eylül ayında uluslararası statü kazanmış Türkiye’nin 3’üncü büyük fuarı sayılan 30 Eylül- 03 Ekim 2021 tarihleri arasında, 11. Uluslararası Van Doğu Anadolu Turizm ve Kongre Fuarımız olacak. Geçen yıl çok yoğun talep alıyorduk ama pandemiden dolayı insanların sağlığını da düşünerek gerçekleştiremedik, bu sene şuandan itibaren çok yoğun bir talep var, insanların beklentisi de oluştu. Bir önceki sene Kitap Fuarını gerçekleştirmiştik ve Türkiye’de gerçekten çok büyük ses getirmişti, şuan taslak üzerinde çalışıyoruz, net tarih yok çünkü Van Büyükşehir Belediyesi koordine ediyor ama şuan belirlenen 15-24 Ekim 2021 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz gibi. Bu fuarımız da çok önem verdiğimiz fuarlardan biri. 26 Kasım 2021- 05 Aralık 2021 tarihleri arasında Markalar Buluşması Fuarımız olacak. Bu fuarımızda da mobilya fuarında olacağı gibi mümkün mertebe niyetimiz, dışarıdan esnaf almamak. Van’da bulunan tüm esnafları karma alarak özellikle depolarındaki ürünlerini daha rahat sergileyebilecekleri bir ortam hazırlamak, aynı zamanda insanlarımızın da daha çok kampanyalı ürünlere ulaşarak daha iyi alışveriş yapmalarına olanak sağlamak niyetindeyiz. Son olarak birçok ürünün yer alacağı, 24 Aralık 2021- 02 Ocak 2022 tarihleri arasında, İndirim Günleri fuarını yapmayı düşünüyoruz. Tüm bu fuarlarımızın kent ekonomisine de ciddi bir katkı sunmasını bekliyoruz.”

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT