TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, 29 Eylül’ün Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak ilan edilmesine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı gıdada israfı beraberinde getirmektedir. Dünyada yaklaşık 1,3 milyar ton/yıl, ülkemizde ise yaklaşık 26 milyon ton/yıl gıda çeşitli nedenlerle israf olmakta ve çöpe dönüşmektedir. Sadece bu israf olan gıdaların çöp olması engellense, dünya üzerinde açlık çeken 821 milyon insanı doyurabilmek mümkün olacaktır” dedi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü”, bu yıldan itibaren uluslararası çapta kutlanacak. Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nün bu yıl ki etkinliklerinde; yükselen küresel açlık ve iklim değişikliği, COVID-19 salgınının milyonlarca insanın gıda ve beslenme güvenliği üzerinde devam eden tehdidi ve salgından kaynaklanan hareket ve ulaşım kısıtlamalarıyla artış gösteren gıda kaybı ve israfına dikkat çekilecek.

“GÜVENİLİR GIDALAR BAZI İHMALLER NEDENİYLE İSRAF OLMAKTADIR”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilcisi Cem Kösemeci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, gıda kaybına sebep olan nedenlerden söz ederek, “Çiftlikten çatala uzanan süreçte üretilen gıdalar, sofraya gelene kadar gıda güvenliğinin sağlanmadığı koşullarda tüketimi sakıncalı hale gelebilmekte ve gıda kayıpları oluşmaktadır. Güvenilir gıdalar ise bilinçli alışveriş, uygun saklama koşullarını sağlama ve tüketim için doğru hazırlama teknikleri uygulanması gibi aşamalardaki ihmaller nedeniyle israf olmaktadır” diye konuştu.

“PANDEMİ SÜRECİNDE GIDAYA ERİŞİM İMKÂNI DAHA DA KISITLANMIŞTIR”

Gıda kaybı ve israfına engellemek için önerilerde bulunan Kösemeci, “Çağımızın hastalığı aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı gıdada israfı beraberinde getirmekte, gıdaya adil ulaşmanın önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. Gıda kaybı ve israfının ülke ekonomilerindeki büyük yükü pandemi sürecinde artmış ve gıdaya erişim imkânını daha da kısıtlamıştır. Bu koşullarda sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılmak oldukça zorlaşmıştır. Adil bir gıda dağılımı, gıdaya erişim hakkının olabilmesi ve israfın önlenmesi için;  tarımsal ürün planlaması yapılmalı, üreticinin doğru yöntemlerle desteklenip üretim süreçlerinde tutulması sağlanmalı, ideal gıda muhafaza ve arz yöntemleri yaygınlaştırılmalı, tüketici çeşitli iletişim kaynakları aracılığıyla doğru bilgilendirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 26 MİLYON TON/YIL GIDA İSRAF OLMAKTADIR”

Cem Kösemeci, her yıl dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğine dikkat çekerek, “2050 yılına kadar Dünya nüfusunun 9,7 milyara ulaşacağı, Türkiye nüfusunun ise 100 milyonu aşacağı tahmin edilmektedir. Bu eğilime paralel olarak, tarımsal ürünlere olan talebin de %60 oranında artması gerektiği öngörüsüyle artan gıda talebini güvenli bir şekilde karşılayabilmek için gıda kaybı ve israfın önlenmesi tüm dünya insanları için önem arz etmektedir. Dünyada yaklaşık 1,3 milyar ton/yıl, ülkemizde ise yaklaşık 26 milyon ton/yıl gıda çeşitli nedenlerle israf olmakta ve çöpe dönüşmektedir. Sadece bu israf olan gıdaların çöp olması engellense, dünya üzerinde açlık çeken 821 milyon insanı doyurabilmek mümkün olacaktır. Kaybedilen ve israf edilen gıda miktarını en aza indirmek için sürdürülebilir üretim ve tüketim anlayışını daha fazla benimsemeli ve gıda üretim aşamalarında tüketilen enerji, su ve diğer doğal kaynakları bilinçli kullanarak milli servetimizi de korumalıyız” şeklinde konuştu.

“GEREĞİ YAPILACAK TÜM ÇALIŞMALAR İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Gıda kaybı ve israfının önlenmesi adına üzerine düşen görevi yapacaklarını ifade eden Kösemeci, “Bu kapsamda BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) "Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" olarak ilân ettiği ve bu yıl ilk kez anılacak olan 29 Eylül günü takvim yapraklarındaki bir tarih olmamasını umut ediyoruz. Türkiye’nin Gıda Kayıpları Ve İsrafının Önlenmesi, Azaltılması ve Yönetimine İlişkin Ulusal Strateji̇ Belgesi Ve Eylem Planı kapsamında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği olarak bu mücadelede hem mesleğimiz ve topluma duyduğumuz sorumluluk gereği yapılacak tüm çalışmalar için işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyuna önemle duyururuz” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim