29 Mart 2020 00:39

Gıda işçileri: Evde kal deniyor ama bizi zorla mesaiye bırakıyorlar

Bursa’daki gıda fabrikalarında zorunlu fazla mesai var! Korku içinde çalıştıklarını söyleyen işçiler ücretli izin istiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa’daki gıda fabrikalarında patronlar zorunlu fazla mesai baskısı yapıyor. 50 yaş üzeri işçiler ücretsiz izne çıkarılırken, kalan işçiler servislerde aynı düzende işe gidip geliyor. Risk altında olduklarını dile getiren işçiler, ücretli izin istiyor.

Fine Food Dondurulmuş Gıda Ürünleri fabrikasında çalışan bir işçi şunları söyledi: “Fabrikada 50 yaş üstü çalışanlar ücretsiz izne çıkarıldı. Şu an çalışma devam ediyor. Sabah işbaşı yaparken ve akşam iş bırakımında ateş ölçümü yapılıyor. Mola ve yemek aralarında çalışma alanı dezenfekte ediliyor. Bunlar yapılırken işe giderken ve dönüşte arabalar dolu gidip geliyor. Burada bir önlem pek yok. Yemekhanede de hiçbir önlem alınmadan aynı şekilde devam ediyoruz. Virüs tehlikesi geçinceye kadar üretim durdurulsun talebimize karşı patron işi devam ettiriyor.”

Yeni şubeler açarak büyük bir marka haline gelen Köfteci Yusuf’un kesim bölümünde çalışan bir işçi “Restoranlar çalışmadığı için bölümlerde çalışanlar iki gruba ayrılarak bir gün bir grup diğer gün öteki grup çalışıyor. Çalışılmayan günler için ücret verilmiyor. Zaten zor şartlar altında çalışıyorduk bu virüsle birlikte şartlarımız iyice zorlaştı. Virüse karşı koruma tedbirleri ise sabah ateş ölçülüyor ve maske takılıyor. Salgın her geçen gün yayılırken biz de ücretli izne çıkarılmak istiyoruz” dedi.

İŞLER ESKİSİNDEN DE YOĞUN

Dondurulmuş gıda üretimi yapan Kerevitaş’ta çalışan bir işçi fabrikanın durumunu şöyle anlattı: “Sabah girişlerde ateş ölçülüyor maske ve eldiven verildi. Virüsün yayılmasıyla birlikte yemeklerde aralıklı oturuyoruz. Fakat servislerde bir önlem, düzenleme yok. Sadece dezenfekte yapıldığı söyleniyor. Fabrika 50 yaş üstü çalışanları ücretsiz izne çıkardı. Şu an işler eskisinden daha yoğun. Evde kal deniyor ama pazar günleri bile zorunlu fazla mesaiye kalıyoruz” dedi.

Sabah iş girişlerinde hemşire tarafından ateş ölçümü yapıldığını söyleyen Migros’un sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan MBM fabrikasından bir işçi ise sözlerini şöyle sürdürdü: “İşyerinin belirli yerlerine dezenfektanlar konuldu. İşe başlamadan eller yıkanmak zorunda. Yemekhaneye bölümler halinde gidiyoruz. Maske ve eldiven zorunlu. 50 yaş üzeri çalışanlar şimdilik idari izinli. Yarın ne olur bilmiyoruz. Zaten bu tedbirler de yeni uygulanmaya başladı. Ama iş çıkışı her şey bir yana servislerde yan yana gidip geliyoruz. Fabrika dışına çıktığın an sağlığın bizim için önemli değil olayı resmen.”

Ekmek fırınında çalışan bir işçi ise şunları söyledi: “Çalışırken ellerimize dezenfektan süremiyoruz. Sadece giriş ve çıkışlarda sürebiliyoruz. Maske ve benzeri koruyucu bir önlem yok. Çalışma temposu aynen devam ediyor.”

ÖNCEKİ HABER

Toplu sözleşme ve grev hakkı "askıda"

SONRAKİ HABER

İskenderun'da 15 liman ve fabrika hiçbir şey yokmuş gibi çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa