“Genç, yaşlı ayırt etmeden insanlarımız hayatlarını kaybediyor”

“Genç, yaşlı ayırt etmeden insanlarımız hayatlarını kaybediyor”

Vali Öksüz, “Sakın kimse yaşlılar hayatını kaybediyor demesin! Genç, yaşlı ayırt etmeden insanlarımız hayatlarını kaybediyor.” dedi.

Volkan KARABAĞ

Kars Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün başkanlığında yapıldı.

Halk Eğitim Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda, gündemde yer alan konular görüşülerek karara bağlandı.

Toplantıda muhtarlara hitap eden Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Kars Merkez İlçe Köylerine Hizmet götürme Birliği çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin esas itibari köylerimizin alt yapı ihtiyaçlarını, sosyal, kültürel nitelikli ihtiyaçlarını gidermeyi amaç edinmiş bir tüzel kişilik olduğunu belirten Vali Öksüz, muhtarların da yönetime katılmasıyla bölgeye hep birlikte hizmet edilmeye çalışıldığını söyledi.

Vali Öksüz, gerek KÖYDES ödenekleri gerekse zaman zaman İl Özel İdaresinin imkânlarıyla şehrin geneline hizmet edilmeye çalışıldığını ve KÖYDES programında 2020 yılı için 7 milyon 328 bin TL ödenek tahsis edildiğini belirterek, bu projelerden 23’ü köylere kilitli parke taşı, 4’ü menfez yapımı olmak üzere toplam 27 adet yol projesinin programda yer aldığını, 23 projeden 22’sinin hayata geçirildiğini, bir işin ise devam ettiğini, köy yollarında yüzde 96’lık, içme suları kapsamında da yüzde 86.66’lık bir gerçekleşme söz konusu olduğunu ifade etti.

Sosyal amaçlı yatırım olarak taziye evlerinin yapıldığını belirten Vali Öksüz, bu kapsamda Hasçiftlik ve Bekler köyleri taziye evi yapımının programa alındığını, Hasçiftlik Köyü taziye evinin tamamlandığını,  Bekler Köyü taziye evinin de ihale aşamasında olduğunu söyledi.

Vali Öksüz, çeşitli kamu kuruluşlarına gelen ödeneklerle birlikte yapılan işlerin de olduğunu belirten Sayın Valimiz, bu kapsamda da 14 adet işin ihalelerinin yapıldığını dile getirdi.

Köylerin alt yapısını; özellikle öncelikli olarak yol ve içme suyunu önemsediklerini vurgulayan Vali Öksüz, taziye evi yapımı hizmetinin de devam edeceğini ve vatandaşımızın rahatı için daha kaliteli bir yaşam standardına kavuşması için gösterilen gayretin daha da artırılacağını, sadece KÖYDES ödeneği ile yetinilmeyeceğini, ek kaynaklar, ek imkânlar yaratılacağının altını çizdi.

Amacın; asfalt olmayan köylerin yollarının asfalt yapılacağını, köy içlerindeki parke çalışmalarını artırılacağını, stabilize olmayan yerlerdeki stabilize çalışmalarının tamamlanarak asfalta hazır hale getirileceğini söyleyen Vali Öksüz, “Kendi kilitli parke taş tesisimizi kurmak istiyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımız devam ediyor. Gelecek sene kendi kilitli parke taşımızı da üreteceğimiz için çok daha fazla köye çok daha fazla iyi imkanlarla hizmet etme şansımız olacak. İnşallah daha fazla köyümüzün kilitli parke yapacağız. Hiç olmayan, yapılamayan, şimdiye kadar el uzatılamayan yerler var. Onlara da inşallah ulaşacağız.” dedi.

İçme suyu konusunda sıkıntıların devam ettiğini belirten Vali Öksüz, proje iptalleri olduğunu, bazı köyler arasında ihtilaflar, tartışmalar çıktığını, içme suyunun herkesin hakkı olduğunu vurgulayarak: “Bir köydeki kaynak o köyün ihtiyacından fazla ise bir komşu köye veya yakındaki herhangi bir köye bu suyun verilmesi en büyük faydalardan birisidir.  Bu konuda herkesin sorumlu davranması gerekir. Köydeki bir kısım tartışmalara bu işi kurban etmeyelim. İçme suyuna kavuşmak önemlidir. Köydeki vatandaşlarımızı bilinçlendirelim, aydınlatalım.  Kimseye başka bir şeyini vermiyor taşınmazını vermiyor. Sadece bir su kaynaktır, biz de bu kaynağı herkesin istifadesine sunmak istiyoruz. Suyu olmayan köylere mutlaka suyu vermemiz lazım, bunun bir kez daha altını çiziyorum. Kapımız her zaman size açık. Vali olarak ben, Özel İdare Genel Sekterimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarımız, sizlerin alt yapı başta olmak üzere ihtiyaçları ile ilgilenmeye görevli insanlarız. Dolayısı ile her zaman hizmetinizde olmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kovid-19 salgınına da değinen Vali Öksüz, Kovid-19 salgınının çok sıkıntılı bir süreç olduğunu hatırlatarak, uyarıları dikkate almalarını ve köylerinde gerekli tedbir ve kurallara uymaları konusunda dikkatli davranmalarını istedi. 

Vali Öksüz;  dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınında çok büyük rakamlara ulaşıldığını kaydederek, maalesef insanların hayatlarını kaybettiğini, Kars’ta da sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da bir takım tedbirlerin alındığını, alınan tedbirlere uyulması ve kurallara titizlikle uyulması halinde artış hızının azaltılabileceğini, daha ağır tedbir ve yaptırımların önüne geçilebileceğini vurgulayan Vali Öksüz, “Bildiğiniz gibi hafta sonları belli saatlerde sokağa çıkma yasağı var. 65 yaş üzerindeki ve 20 yaş altı vatandaşlarımıza yönelik belli kısıtlamalar var. Bunlara ağır yaptırımlar ve daha fazlasının eklenmesini istemiyorsak tedbirlere uymamız gerekir. Çünkü daha fazla yaptırım demek vatandaşımızın özgürlüğünün kısıtlanması demektir. Bizler de özgürlüğü kısıtlamayalım, tedbirlere önem verelim, ne kadar tedbirlere uyarsak bu işten o kadar başarılı çıkarız. Şu anda bir ilaç yok ama aşı çalışmalarında sona geliniyor. Aşı çalışmasında belli bir noktaya gelinceye kadar tedbirlere uymalıyız, çünkü başka şansımız yok. Şu anda yoğun bakımda, entübe olan, solunum cihazıyla hayata döndürmeye çalıştığımız hastalarımız var. Şu anda biz burada otururken, konuşurken nefes alma problemi çeken, ölümü bekleyen, genç, yaşlı insanlarımız var, yazıktır, günahtır, vebal alırsınız. Muhtarlar olarak sizlerin de çok büyük sorumluluğunuz var. Artık vatandaşlarımızın bir birini ziyaret etmemesi, akşam bir birimize gidelim akşam çayı içelim, kahve içelim gibi alışkanlıklardan uzak durmamız lazım. Bir süre daha tedbir ve kurallara uyalım, aşı çalışmaları ve tedbirlerle bu işin sonu gelecek. Ama şu anda bu tedbirleri almazsak ölüm sayılarımız artacak. Karantina kurallarına mutlaka uyalım! Köyünüzde pozitif vakalar, temaslı vakalar varsa sizler de kontrol edin. Kolluk kuvvetlerimiz, filyasyon ekiplerimiz ve sağlık personelimiz herkes, geliyorlar, kontrol ediyorlar, tedavileri yapıyorlar ama siz de kontrol edin. Bazen rastlıyoruz; temaslılarımız aranızda geziyor, hastalığı her tarafa bulaştırıyor, ondan sonra da bu vakaların sayısını aşağı çekmek mümkün olmuyor. Yani köyde sağlık evi, sağlık personeli, aile hekimimiz varsa herkesle işbirliği içerisinde mutlaka bu tedbirlere uymamız ve herkesi bilgilendirmemiz gerekiyor. Bilgilendirmemiz çok önemli; temaslı kimdir, hangi evdeler, bunları çabuk tespit etmemiz de önemlidir. Ne kadar çabuk tespit edersek önlemleri de o kadar çabuk alırız” uyarısında bulundu.

Vali Öksüz, içinde bulunduğumuz bu dönemde nişan, düğün ve taziyelere de çok dikkat edilmesinin altını çizerek, mutlaka ilgili kurumlara bilgi verilmesini, maske ve mesafe kurallarına uyulup uyulmadığının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayarak, taziyelerin de usulünce yapılması gerektiğini söyledi.

İçinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde kurallara titizlikle uyulması gerektiğini vurgulayan Vali Öksüz, “Bu süreçte biraz evimize kapanalım, dışarı çıkmayalım, bir süre daha kural ve tedbirlere uyalım. Bu sıkıntılı süreci inşallah atlatmaya yaklaştık, ancak mutlaka kurallara uymamız lazım. Köylerimizde maske kullanımına dikkat edelim, hiç kimse maskesiz dolaşmasın, gezmesin. Sizler de bu olumsuzlukları gördüğünüzde müdahale edin, mutlaka ama mutlaka müdahalede bulunun. Bu kurallara uymayanlara yönelik idari para cezası uygulanmaktadır. Dolayısıyla herkes bu kural ve tedbirlere uyarsa başarılı oluruz, ama bir kişi uymazsa da bu mücadeleyi kazanmamız mümkün değil. Çünkü çok hızlı bulaşan ve yayılan bir hastalıktan bahsediyoruz. Buradan bir kez daha uyarıyorum; maske takalım, mesafeli olalım ve hijyen kurallarını uygulayalım. Kalabalık ortamlarda bulunmayalım, bu kurallara uymayanları uyaralım. Uymayanları bizlere bildirmeniz halinde bizler gereken tedbirleri alır ve uygularız. Sizlerden rica ediyorum; son kez köy halkını ve çevrenizdekileri uyarın. Bu kurallara uyulmadığı ve bulaş görüldüğü yerleri, bölgeleri karantina altına almak zorunda kalıyoruz. 14 gün boyunca evlerinizde kalmaz zorunda kalıyorsunuz. Bizi bu tür tedbirler alma mecburiyetinde bırakmayın. Bu durum önemsememiz gereken bir durum. Ne olur kurallara uyalım, kimse hayatını kaybetmesin, bu hastalık genç, yaşlı ayırt etmiyor. Sakın kimse yaşlılar hayatını kaybediyor demesin! Genç, yaşlı ayırt etmeden insanlarımız hayatlarını kaybediyor” ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından muhtarların sorun ve taleplerini dinleyen Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, dile getirilen konuların incelenerek çözüme kavuşturulması için ilgili kurumlara talimat verdi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler