Eskişehir'de Arap harfli tabelalara düzenleme

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'de Arap harfli tabelalara düzenleme
A
a

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin işyeri tabelaları ile ilan ve reklamlarda yalnızca Türk harflerinin kullanılmasına yönelik yeni bir düzenleme getireceği öğrenildi

Sütiş Eskişehir
Eskişehir haberi: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi Tabela, İlan ve reklam Yönetmeliği’nde yeni bir düzenleme yaparak, söz konusu materyallerde Türk alfabesindeki harfler dışında başkaca bir dile ait harflerin kullanımını kaldıracaktır” ifadelerine yer verdi.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra ilan, reklam panoları, iş yerlerinde kullanılan menü ve adisyonlar ile iş yerinin vitrininde ya da işyerinin içinde veya dışında hiçbir noktasında Türk alfabesindeki harflerin dışında başka bir alfabe ile yazılmış hiçbir materyal bulundurulamayacağı bildiriliyor. Son yıllarda özellikle Arapça tabela, ilan ve reklamların çoğalması nedeniyle Belediyelerin vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıkları belirlenirken, bu hassasiyetin askeri harekatın başlamasından sonra giderek arttığının altı çiziliyor.

FARKLI ALFABEYE İZİN YOK
Son 5 yılda Türkiye’de ve dolayısıyla Eskişehir’de, Suriye, Irak, Afganistan gibi yabancı uyruklu nüfusun giderek artması ve bu kişilerce çeşitli hizmet sektörleri üzerine işyerleri açıldığını söyleyen yetkililer, Arap harfleriyle yazılmış tabela, ilan ve reklamların giderek çoğaldığını, bu durumun ise bir taraftan görüntü kirliliği yaratırken, diğer taraftan da halkımızın ne yazdığı konusunda hiçbir bilgisinin olmadığı tabelaların denetimsiz bir şekilde çoğaldığının görüldüğü kaydedildi. 9 Ekim 2019 tarihinden itibaren Türk Ordusu’nun sınır ötesine başlattığı harekat sonrasında, Türkiye’ye karşı çıkan ve cephe alan devletlerin çoğunluğunun Arap kökenli olduğunun gözlendiğinin altı çizilirken, bu durumun Eskişehirlilerin Arapça tabela, ilan ve reklamlara gösterdiği tepkinin daha da artmasına neden olduğu kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, mevcut Tabela-İlan ve Reklam Yönetmeliğinde gerekli düzenlemeyi yapacağı ve Türk alfabedeki harflerin dışında Arap alfabesi başta olmak üzere farklı hiçbir alfabenin kullanılmasına izin verilmeyeceği öğrenildi.

"Devletimizin resmi yazı dili Türkçedir"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Atatürk’ün direktifleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kabulüyle 1 Kasım 1928 tarihinden itibaren Arapça alfabeyi terk ederek, Türk Alfabesi’ne geçmiştir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi yazı dili Latin harflerinden oluşan Türkçedir. Şehirlerde, esnafa ait işyerlerinin, çeşitli meslek gruplarının kendilerini kamuoyuna tanıtıcı her türlü tabela, ilan ve reklamların düzenlenmesi ve denetimi belediyelere aittir. Son yıllarda şehrimizde, Türk alfabesindeki harflerin dışında, yukarıda sayılan nedenlerden dolayı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tabela, İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde yeni bir düzenleme yaparak, söz konusu materyallerde Türk alfabesindeki harfler dışında başkaca bir dile ait harflerin kullanımını kaldıracaktır” denildi.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Alp 17 Ekim 2019 11:20

Dağdan gelmişler yakında bağdakini kovacaklar. Bunlar nasıl bir canlı türü ki kendilerini kabul eden bir ülkede böylesi bir rahatlık içerisinde olabiliyorlar. Bu uygulama tüm Türkiye'ye yayılmalı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ni aldığı karardan ötürü kutluyorum. Çok yerinde bir uygulama olmuş. Umarım tez tamanda da bunların alayını başımızdan defederiz.

0 3 Cevap Yaz
Hani 16 Ekim 2019 15:34

Adamlar alfabe kullanımıyla alakalı düzenleme olacağını söylüyor,bazılarıda gelmiş diyor ki; ama ingilizce tabelalarda var.Bakmak ile görmek arasında fark vardır,evvela buna dikkat etmek lazım.Yani alfabetik ve simgesel bir durum.Mesela arapça değilde sanskritçe(hint alfabesi) veya çin alfabesi onlarda olmaz.Bunu ingilizce üzerinden eleştirenler şöyle bir türk alfabesi ile arap alfabesini simgeyen işaretleri bi inceleseler fena olmaz...

4 3 Cevap Yaz
Ktk 16 Ekim 2019 14:11

Önce barlar sokağındaki yabancı tabelalardann başlayın...

5 8 Cevap Yaz
Daima eses 16 Ekim 2019 14:03

Suriyeli istemiyoruz. Irakli istemiyoruz.afganli istemiyoruz.ne mutlu turkumdiyene

2 12 Cevap Yaz
Marmara kazim 16 Ekim 2019 12:19

Ingilizce kelimelerde kalksin

4 10 Cevap Yaz
DKC 16 Ekim 2019 12:12

Herhangi bir hesap vermeden,vergi vermeden beleşe dükkan açıyorlar.Kafalarına göre at koşturuyorlar,bi zahmet ekmek yedikleri türkiyenin kural kaidelerinede ayak uydursunlar.Bence çok yerinde karar,sonuna kadar destekliyoruz.İstiklal mahallesinin ara sokaklarında arapça tabelası olan çok dükkan var.Kendi ülkemizde yabancı olduk yahu! Milliyetçi olduğunu iddaa edenler ne düşünüyor acaba?

2 12 Cevap Yaz
Mustafa 16 Ekim 2019 11:57

bütün yabancı dil tabelalarını düzenleyin tek taraflı olmaz

5 10 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi