Erdoğan: Hafter, Kaddafi'ye de ihanet etti

Erdoğan: Hafter, Kaddafi'ye de ihanet etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı savaşan Halife Hafter'in eski Libya lideri Muammer Kaddafi döneminde görev yaptığını hatırlattı.

Senegal’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmelerin verimli olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2018’de belirlediğimiz hedeflerin birçoğunu başarıyla hayata geçirdiğimizi görüyorum. O zaman belirlediğimiz 400 milyon dolarlık ticaret hacmi hedefine hamdolsun aynı yıl içinde ulaştık ancak 2019 verileri iki ülke arasındaki ticaretin ilerletilmesi noktasında daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ 1 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ’

Türkiye ve Senegal’in 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak istediğini dile getiren Erdoğan, “Bunu da en kısa sürede yakalayacağımıza inanıyorum. İş adamlarımız Senegal’e daha fazla hizmet için tüm fırsatları değerlendirmeye hazırdır. Az sonra katılacağımız Türkiye-Senegal İş Forumu, iş adamlarımızı daha da teşvik etmemize yardımcı olacaktır. Türkiye’nin potansiyelini Senegal’de tanıtmak ne kadar önemli ise Senegal’in potansiyelini de Türkiye’de tanıtmak aynı derecede önemlidir” dedi.

Senegal’in, “Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesini anlayan ve hak veren bir ülke olduğunu” söyleyen Erdoğan, “Maarif Vakfımız, halihazırda Senegal’de 13 okulla eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye Bursları ile halen 50 Senegalli öğrenci, ülkemizde yüksek öğrenim görüyor. TİKA gibi kurumlarımız da Senegal’de sürdürülebilir kalkınma odaklı faaliyetlerimize devam ediyor. Kadim medeniyetlerin temsilcileri olan Türkiye ile Senegal arasında köklü tarihi ve kültürel bağlar bulunuyor” ifadelerini kullandı.

‘TRUMP’LA GÖRÜŞMEMİZ NEZAKET TELEFONUYDU’

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmeler hatırlatılarak, “Libya’da çözüm yakın diyebilir miyiz? Amerika Başkanı Donald Trump ile başka hangi konular ele alındı?” şeklindeki soru üzerine, Trump ile görüşmelerinin bir nezaket telefonu olduğunu aktardı.

Erdoğan, Elazığ’da meydana gelen depremde 41 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve 1600 civarında yaralının olduğunu hatırlatarak, yaralıların tamamına yakınının ayakta tedavi ve taburcu edildiğini belirtti.

Erdoğan, “Bu noktada Sayın Trump’ın aramış olması bir nezaketti. Biz de kendilerine teşekkür ettik. ‘Bize düşen herhangi bir şey varsa biz bunları yapmaya hazırız’ dediler, teşekkür ettik. ‘Herhangi bir sıkıntımız olursa bu konuda sizinle haberleşiriz’ dedik” şeklinde konuştu.

‘HAFTER’İN ARKASINDA WAGNER VAR’

Görüşmede Libya ve Suriye’nin İdlib bölgesindeki gelişmelerinde gündeme geldiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Libya’da bugünden yarına bu iş çözülür dersek yanlış olur. İşte dün biliyorsunuz yapılması gerekli olan toplantılarda yine Hafter geleceğini söylediği yerlere, örneğin Tunus’a gitmedi. Geldiği yerde bir netice mi vardı? Yok, Moskova’dan da kaçarak adeta geri döndü. Aynı şekilde Berlin sürecindeki toplantıda da otel odasında saklandı ve oradan takip etti. Yani işi çözmek gibi bir derdi yok. Tam aksine işte Wagner diye bir güç var arkasında, onun arkasında kimlerin olduğu belli. Bunlar lejyonerler. Abu Dabi yönetiminin parasal bütün kaynaklarını sağladığı lejyonerler ve oralardan temin ettiği imkanlarla bunlar şu anda Hafter’i ayakta tutuyor. Çünkü Hafter’in kendisi de bir lejyoner. Bunun yanında bir de resmi olarak yani Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı malum Serrac var. Şu anda bunların karşılıklı olarak devam eden mücadelesinin biz biran önce askeri olmaktan çıkıp tamamen siyasi alana dönüşmesi, siyasi alanda da Libya halkının kendi kaderini belirlemesinin doğru olacağına inanıyoruz.”

‘İDLİB’DE SINIRIMIZA DOĞRU HAREKETLENME VAR, TEDBİRLERİMİZİ ALDIK’

İdlib’in çok farklı olduğunu belirten Erdoğan, “İdlib’de de şu anda bizim sınırlarımıza doğru bir hareketlenme söz konusu ve buna karşılık biz de tabii tedbirlerimizi almış bulunuyoruz. Kış mevsimi orada çok daha şiddetli. Bütün gelen oradaki kardeşlerimizi çadırlara değil de briket barınma yerleri yapalım dedik. Şu anda onlar bir taraftan süratle yapılıyor ve onlar bittikten sonra da kendilerini o briket barınaklara yerleştireceğiz” dedi.

‘HAFTER’İN RESMİ KİMLİĞİ YOK’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e ilişkin bir soru üzerine, “Her şeyden önce Hafter, bir lejyonerdir, maaşlı bir askerdir ve bu kişi Kaddafi döneminde Kaddafi’ye de o zaman ihanet etmiş ve Kaddafi’nin yanından kaçıp Amerika’ya sığınmıştır ve yıllarca Amerika’da yaşamış olan birisidir. Şimdi de burada Abu Dabi yönetiminin vermiş olduğu destekle, parasal kaynaklı destekle bütün silah, mühimmat, araç, gereç her şeyi Abu Dabi yönetimi ve Mısır sağlamaktadır” yanıtını verdi.

Hafter’in savaştığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) Birleşmiş Milletler tarafından tanındığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Serrac (UMH Başbakanı), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı bir lider, bir siyasetçi konumundadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı bir liderle dünyada uluslararası camiada kimsenin tanımadığı bir kişiyi yan yana koyabilir miyiz? Bu mümkün değil. Hafter denilen kişiye de bu noktada konumunu öyle belirleyip, oraya onu oturtmak lazım. Şu anda onun resmi ne Libya’da ve ne uluslararası camiada hiçbir kimliği ve kişiliği yoktur.”

Libyalı bir asker olan Halife Hafter, 1969 Albay Muammer Kaddafi’nin Kral İdris’i devirmesine yardım etti. Kaddafi, iktidarı ele geçirdikten sonra Kaddafi’yi Libya Genelkurmay Başkanlığı’na getirdi.

Aralık 1986’da Çad savaşındaki Libya birliklerinin başına getirilen Hafter, Çad askeri tarafından 300 askeriyle birlikte esir alındı. Hafter, askerlerin esir alınması nedeniyle Kaddafi tarafından ihanetle suçlandı ve yıllarca hapiste kaldı.

Hafter, Libya ve ABD arasındaki anlaşma kapsamında 1990’da serbest bırakıldıktan sonra ABD’de sürgün hayatı yaşadı. Libya’da 2011 yılında başlayan ayaklanmaların ardından Hafter, Libya’ya döndü. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.