Engelli emekliliğinde son 7 yıl kuralı uygulanır mı?

27/11/2019 11:56:00
Yazdır

Soru

merhaba ben 03/05/2006 yılında ilk defa sigortalı olarak başladım ve 05/04/2018 tarihinde istifa ettim. özel sektörde ki primlerin çok yüksek tavandan yatmıştır.25/05/2018 tarihinde engelli memur oldum.vergi indirimim vardır

soru1)2008 sonrası memur olduğum için emeklilik olduğum zaman 5510 tabii özel sektörde yatan yüksek prim emekli maaşımı yükseltir mi?

soru 2)ben toplam 3.8 yıl memuriyetim sonrası emekli olabiliyorum 2022 yılında özelde geçen süre daha çok olduğu için 4/a ya göre mi memuriyete göre mi emekli olacağım.

soru 3)3.8 yıl sonra memuriyetten istifa etsem özelde çalışsam daha mı avantajlı olur.

ilginize teşekkür ederim.

Cevap

2008 öncesi sigortalı, 2008 sonrası engelli memur olarak göreve başlayan kişi nasıl emekli olur? Sorunuz özelinde konuyu değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler olarak:

2008 yılı Ekim ayından önce sigortalı hizmetleri olup, bu tarihten sonra ilk defa memurluk hizmetine başlayanlar 5510 a tabi olurlar.

Engelli emeklilikte yaş grubu aranmaz.

Engelli emeklilikte emekli aylığı bağlanmasında tamamıyla 5510 hükümleri uygulanır. 5434 de olduğu gibi derece, kademe, ek gösterge gibi bazı unsurlar uygulanarak emekli aylığı hesaplanmaz, prime esas kazançlar esas alınarak hesaplama yapılır.

2008 yılı Ekim ayından önce çalışmaları olanların hizmet bütünleşmesinde yine 2829 sayılı Kanun hükümleri uygulanır, burada son 7 yıl hizmet süresi dikkate alınır. Ancak, engelli emeklilikte son 7 yıl kuralına bakılmaz, son 7 yıl kuralı sadece malullük durumu olduğunda uygulanır, malullük ile engellilikten aylık koşulları farklı olmaktadır.

Vergi indirimi memurlar için sadece görevde iken vergi kesintilerinden muaf olmalarını sağlar, emeklilikte bir etkisi olmaz.

Engelli emekliliği için müracaatın mutlaka memur statüsünde iken yapılması gerekiyor, memur iken yapılmazsa engelli emekliliği açısından işlem yapılmamaktadır.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu sorularınızla birlikte değerlendirmemiz;

Soru1) 2008 sonrası memur olduğum için emeklilik olduğum zaman 5510 tabii özel sektörde yatan yüksek prim emekli maaşımı yükseltir mi?

Cevap 1) 2008 yılı Ekim ayı sonrası ilk defa memur olanların yaşlılık aylıklarının hesaplanmasında 5510/geçici madde 2 ve madde 29 hükümleri uygulanacağından, çalıştıkları tüm süreler içindeki prime esas kazançları uygulanarak ortalama aylık kazançlarının aylık bağlama oranı ile çarpımı sonucunda bulunan sistem uygulanarak aylıkları hesaplanır, burada çalışırken alınan ücretlerin az veya yüksek olması yaşlılık aylığı tutarını da belirler, bunun için emekli olunacak tarih hesaplama yapılacak tarih olacağı için şimdiden bir hesaplama yapılamayacağını değerlendirmekteyiz, ancak bu konuda, yani hesaplamayı net olarak yapacak olan Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaatınızı tavsiye edebiliriz.

Soru 2)ben toplam 3.8 yıl memuriyetim sonrası emekli olabiliyorum 2022 yılında özelde geçen süre daha çok olduğu için 4/a ya göre mi memuriyete göre mi emekli olacağım.

Cevap 2) Son 7 yıl hizmet kuralı 2008 yılı Ekim ayından önce işçi, esnaf, memurluk vb. gibi çalışmaları olanlar için geçerli olmaktadır. ANCAK, engelli emekliliğinde son 7 yıl kuralı uygulanmaz, engelli emekliliğinde memur iken yapılma zorunluluğu olduğu için ve memur iken yapılıp kabul edildiğinde memur olarak emekli olacağınızı ve emekli aylığı yerine geçen yaşlılık aylığınızın bağlanabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Hizmet çokluğuna bakılacak kişiler ilk defa 2008 yılı Ekim ayından sonra çalışmaya başlayanlar hakkında uygulanacak durumdur.

Soru 3)3.8 yıl sonra memuriyeten istifa etsem özelde çalışsam daha mı avantajlı olur.

Cevap 3) Aylık hesaplama sisteminiz aynı olacağından, bu tercihin size bağlı olacağını değerlendirmekteyiz. Ancak, memur statüsünden engellilik emeklilik için mutlaka memur iken yapılma zorunluluğu olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu durumunuzu da dikkate alarak aylık tutarları açısından zamanı geldiğinde tavsiyemiz Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edip aylık tutarlarınızı hesaplatmak ve ona göre kararınızı vermek olacaktır.

Bu soru 15,525 defa okundu. 6 Yorum yapıldı
YORUMLAR
ANKET
Sendikanıza neden üye oldunuz?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri veya çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.
Tamam