HABER MERKEZİ

Elazığ ve Malatya'da hasara yol açan depremde en az 16 kişi hayatını kaybetti, 550'den fazla kişi de yaralandı. Ayrıca, Elazığ'da iki kişi de deprem sırasında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeye gitti. Bakanlar, geç saatlerde kriz merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Koca, hastanelerde hizmet sunumunu aksatacak herhangi bir hasar olmadığını söyledi.

Koca, "Elazığ'da merkezde 8, Sivrice'de 2, Maden'de bir kişi olmak üzere 11 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ayrıca iki kişi de kalp krizi geçirdi. Malatya'da ise beş vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.

Koca ve Soylu, 405'i Elazığ; 148'i de Malatya'da olmak üzere toplam 553 kişinin yaralandığını ifade etti. Koca, Elazığ'da 11 kişinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Soylu da Elazığ'da bazı binaların enkazında arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Soylu, "Malatya'da göçük altında kimse yok. Fakat Elazığ'da 30 vatandaşımızı arama-kurtarma çalışması devam ediyor" diye konuştu ve depremin ardından 10'u 4'ten büyük olmak üzere 97 artçı depremin yaşandığını aktardı.

Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedilen deprem, Elazığ'da 5, Malatya'da da 25 binanın yıkılmasına neden oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gerekli tedbirlerin alındığını söyledi ve hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), yaptığı açıklamada, depremin derinliğinin 6,75 kilometre olduğunu bildirdi.

Saat 20.55'te meydana gelen depremden 13 dakika sonra 5,4 büyüklüğünde bir artçı yaşandı. Ayrıca, merkez üssü saat 21.17'de merkez üssü Elazığ'ın Baskil ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi.

DEPREMDEN ÖNCE ELAZIĞ UYARISI YAPMIŞLARDI

Prof. Dr. Naci Görür'ün 6 Ekim 2019'da CNN Türk yayınında, Elazığ ve çevresini vuran depremi nokta atışıyla işaret ettiği ortaya çıktı. Aynı şekilde Fırat Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl de Elazığ depremini günler öncesinden tahmin etti

Bingöl, Aralık ayında Elazığ'da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından 6-7 büyüklüğünde deprem beklediğini açıklamıştı.

Depremden sonra yurt çapında başta belediyeler olmak üzere siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yardım kampanyası başlatıldı.