AYGÜL KONAR

Keşan Eğitim Sen Temsilcilik Binası’nda gerçekleştirilen panel, saat 11.00 sıralarında başladı.

Panele; CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, Belediye Meclis Üyesi Aladdin Öztürk ve dernek üyesi gençler katıldı.

Moderatörlüğünü Zerlanis Derneği Başkanı Aydın Yıldırım’ın yaptığı panelde, Yazar Sinan Şanlıer ve KEDAF Başkanı Hasret Dinç konuşmacı olarak katıldı.

“AYDINLANMA VE FARKINDALIK ÇALIŞMASI YAPIYORUZ”

Panel öncesi basın mensuplarına bilgilendirmede bulunan Yıldırım, “İkinci Dünya Savaşı’nda tarihin en büyük soykırımlarından biri yaşandı. Naziler, Almanya’da Yahudilerden sonra Romanları gaz odalarına göndererek, belli bir soykırım yapmışlardır. Yoksullukla ve eğitimsizlikle boğuşan, ayrımcılığa maruz kalan bir toplumsal kesimden bahsediyoruz. Keşan’da da, çok ciddi bir nüfus oranına sahip. Romanların kurtuluşunun yine kendi ellerinde olduğunu düşünüyorum. Bu alanda yapılacak olan farkındalık çalışmalarını, insan hakları ve hak mücadelesi temelinde anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bundan ötürü de, Keşan’daki mahallelerde özellikle gençlik içerisinde çok ciddi aydınlanma ve farkındalık çalışması yapıyoruz”  dedi.

Aydın Yıldırım’dan sonra konuşan Şanlıer ise şunları söyledi: “Bugünkü panelimizde roman, çingene, kıpti ve peripatetik ne demek bunları anlatacağız. Bir toplumu nasıl adlandırdığınız ve bu adlandırmanın onlarda nasıl bir iz bıraktığının da, kanıtı olacaktır. 1971 yılında Londra’da yapılan Uluslararası Kongre toplantısından sonra, Roman hareketini ve aktivizmini anlatmaya çalışacağım.”

“EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ”

Hasret Dinç de roman mahallelerinde, sosyo ekonomik durumu kötü olan öğrenci gruplarıyla belli bir çalışma içerisinde olduklarını ifade ederek, “Öğrenci arkadaşlarımızla birlikte güzel eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarda öğrenciler, neler yapabileceklerini gördüler. Zerlanis’le birlikte tiyatrolar hazırlayarak, güzel işlere çıkarmaya başladılar. Birçok başarıya imza atıyorlar. Toplumsal mesaj içerikli oyunlar sahnelemeye çalışıyoruz” dedi.

Daha sonra panele geçildi. Panelde konuşmacılar,“Dünden bugüne roman politikaları”  hakkında katılımcılara bilgi vermesinin ardından sona erdi.

“AÇILIM YAPMAYA ÇALIŞILDI”

Panelin sona ermesin ardından CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da Türkiye’de, 30-40 yıl önce toplumda bu kadar ayrışmaların olmadığına vurgu yaparak, “Adına roman denilen kişiler, toplumdan ayrı değillerdi. Aksine bütünleşiklerdi. Pazarcılık, hamallık ya da diğer sektörlerde aktif olarak yer alıp, iş gücünden yararlanılırdı. Toplumda herkes eşitti. Ama sağ iktidarlar, özellikle teknolojinin gelişmesiyle onları ayrı bir kesim olarak gördüler. Mahallelerini, okullarını ayırdılar ve toplumdan ayırdılar. Daha sonra da, açılım yapmaya çalışıldı. Benzer durumlar, başka gruplar içinde yapılmaya çalışıldı. Türk halkı içerisinde böyle bir şey yok. Biz, Ne Mutlu Türk’üm diyoruz. Bunun altında, birçok farklı etnik kökenden gelen bir milletiz. Milletimizi birleştiren en üst kimlik, Türklüktür. Atatürk, herkesi ‘Ne Mutlu Türk’üm’ diyerek, tek çatı altına toplamıştır. Kimseyi ötekileştirmemek gerekiyor. Bugünkü toplantıda verimli şeyler anlatıldı. Kendilerine teşekkür ederiz”  şeklinde konuştu.