Güneri Cıvaoğlu

Güneri Cıvaoğlu

ngunericivaoglu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şeffaf Oda konuklarım Tuvana Türkay ve Tuna Kiremitçi. Tuna Kiremitçi ve Tuvana Türkay düeti olan Diğer Yarım’la başlıyoruz programa... 42 milyon tıklanmış. Düet için ne güzel bir isim; Diğer Yarım.

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nu hatırlıyorum.

Diğer Yarım



Torunu Rahmi’yi “Torunaki, adımın yarısı, canımın hepsi” diye severmiş.

“Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları” albümünde Tuvana Türkay hangi şarkıyı seslendireceğini annesinin tepkisine göre seçmiş. Annesi, Diğer Yarım’ı duyunca “mutlaka bunu okumalısın” demiş. Ve ortaya da bu güzel yorum çıkmış.

Tuvana Türkay 2020’ye birçok güzel proje ile girdi.

Ağır Romantik; Film 14 Şubat’ta vizyona girdi.

Onur Tuna ile başrolleri paylaşıyor. Filmin bir diğer önemli ismi ise; Altan Erkekli.

Yalan De; Tuvana’nın yeni single’ı. Şimdiden listelerde üst sıralarda yer almaya başladı. Söz ve müzik Tuvana Türkay.

İkimiz de Beni Seviyoruz; ise Tuvana’nın kitabı... “Lirik bir üslupla kaleme alınmış, hayata meydan okuyan metinlerden oluşan bir tür manifesto” diye tanımlanıyor.

Tuvana ne yaparsa güzel yapar. Şeffaf Oda’ya her geldiğinde kendine mutlaka yeni bir şey katmış oluyor. Başarı basamaklarını hızla tırmanıyor.

....................

Diğer konuğum Tuna Kiremitçi. “Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları” düetleri çok beğeniliyor. Yazar olarak tanıdığımız Tuna, ilk gençlik yıllarından beri müzikle iç içe.

Galatasaray Lisesi yılları müzikli yıllar. Beyoğlu sokakları onun müzik akademisi olmuş.

Şeffaf Oda’da ilk bestesinin öyküsünü de anlatıyor.

“Bu Aşk Burada Biter...” Ataol Behramoğlu’nun şiiri. Bestenin öyküsü Şeffaf Oda’da...

Tuna Kiremitçi’nin 3 parçadan oluşacak yeni albümü de yolda...

....................

Şeffaf Oda’da düetlerde Tuna Kiremitçi’ye Elis Dubaz eşlik ediyor. Elis de Tuna ve Tuvana gibi Bulgaristan göçmeni. Balkan Kızı şarkısını da söylüyorlar elbette... Elis’in de etkileyici bir sesi var.

PERA PALACE’DE SKOÇ GECESİ

ERKEKLERİN çoğunluğu “kilt” denilen İskoç etekliydiler. Beyaz gömlek, papyon... Kısa ve özgün smokin ceketi...

Kadınlar ise gece elbisesi ya da tuvaletlerinin omuzlarına şık broşlarla tutturulan ipek İskoç şalı atmışlardı.

İskoçya’nın ulusal  çalgısı gayda sesleri...

Ve... Serviste sadece skoç viskileri.

Diğer Yarım



Atatürk’ün kaldığı oda aynen muahafa edilen, başta ünlü polisiye yazarı Agatha Christie’nin de uzun süre konuk olduğu, II. Dünya Savaşı’nda ise casusların barını, yemek salonunu mekan tuttukları tarihi Pera Palace salonlarında bu skoç rüzgarları esen davet hoştu.

Diğer Yarım



...................

İskoç’ya merkezli “Keepers of The Quaich Society”nin Türkiye açılışı için Pera Palace’deydik. İskoç viski endüstrisinde en az 7 yıl hizmet eden kişiler Keepers of The Quaich Uluslararası Derneği’ne üye olabiliyor. En az 10 yıl hizmet edenler ise İskoçya’daki yönetim kurulunun kararıyla “master” unvanını alıyor.

Dünyada 100’ü aşkın ülkede 2700 dolaylarında “Keeper” üyesi var. 220 de “master Keeper.” Türkiye’de ise sadece 2. Gastronomi yazarı ve North Shield Pub’lar zincirinin kurucusu ve sahibi Teoman Hünal ile Pernod Ricard’ın Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay.
Quaich sözcüğünün kaynağı “iki saplı kupa” anlamındaki “Cuach...” Eski Gal dilinden gelen bir kelime. 40 yıldır İskoç viskisi tutkunlarını biraraya getiriyor. Selçuk Tümay da master unvanını aldıktan sonra derneğin Türkiye şubesini kurdu.

Diğer Yarım



Gece de bu amaçla düzenlenmişti. Hafızalarda kalacak bir geceydi.

İMPARATORİÇE ZOE’NİN FENDİ

VI. yüzyılda Doğu Roma (Bizans) İmparatoriçesi Zoe tarihin çok ilginç kadınlarından biri.

Diğer Yarım



Çok sayıda evlilik yapmış olmasına rağmen, 50’li yaşlarına kadar bakire yaşamış. Ayasofya’daki mozaik panel Zoe’yi ölümsüzleştirmiş. Romanus Argyros’la evlenmiş.

Romanus’la beraberliğini tasfir eden mozaik panelin kaderine bakınız.

Kocalarının ve tabii Romanus’un da ölümlerinden sonra mozaikteki Zoe’nin yüzü olduğu gibi dururken, her yeni kocayla birlikte, eski kocanın yüz kazınıp yenisi resmedilmiş. Elbette ilk kocası Romanus’u öldürtüp aşığı Michael Psellus’u IV. Michael adıyla yanına alıp tahta geçirdiğinde mozaikteki ilk yüz değişikliği yapılmış.

Diğer Yarım



Ancak...

İmparator ölünce V. Michael adıyla tahta geçiren Zoe’yi bir kötü sürpriz bekliyormuş. İmparator, Zoe’yi Büyükada’ya sürmüş.

Fakat...

Halk bu yeni İmparatora karşı ayaklanmış, Zoe saraya dönmüş. Ve IX. Konstantine Monomachos ile evlenmiş. Paneldeki İmparator yüzü gene değişmiş.

....................

Ayasofya’nın anakapısı üzerinde bir mozaik... İmparator VI. Leo’nun... Yanında erkek çocuğu ya da karısı değil yasak aşkı Zoe... “Sen neymişsin be güzel Zoe...”

Fakat... Serde hem Zoe, hem de erkek varis sorunu var. Leo’nun ikinci kez evlenmesi yasak.

Sen misin evlendirmeyi reddeden dönemin patriği...

Leo, nikah kıymayı kabul eden başka bir patrikle bu işi çözüyor.

Ayrıca kocasından patriğin görevine son vermesini istiyor.

Ve bunu sağlıyor. Kovulan patriğin son sözü: “Kadınlardan korkacaksın azizim.”

..................

Birinci yüzyıla ait Aya Sofya (İlahi Bilgelik Kilisesi) için bu ve buna benzer çok hoş anektotlar dinleyerek bir özel geziye ne dersiniz?

Saffet Emre Tonguç’un rehberliğinde özel gece turları bu çok özgün deneyimi yaşatıyor;

Diğer Yarım



“MÜZEDE BİR GECE - AYASOFYA...”

Saat 18.30’da Four Seasons Hotel’de buluşuluyor. İkramların ardından, bu özel tura katılan 100 kişiye kulaklıklar dağıtılıyor.

Ve interaktif Ayasofya gecesi Saffet Emre Tonguç’un canlı anlatımıyla başlıyor. 20.30’da gezi sona erdiğinde gerçekten çok farklı bir deneyim yaşamış olmanın keifiyle gece noktalanıyor.

Saffet Emre Tonguç’un “Piri” uygulaması da müthiş. Dünyanın birçok önemli yerini sanal dünyada Saffet Emre Tonguç’un anlatımıyla gezebilirsiniz. Siz gezin, “Piri” anlatsın... “İşinin piri” deriz ya adı da oradan geliyor olabilir.

Teşekkürler Kübra Kalem Baykara.