13 Temmuz 2020 12:51

Dersim’den kurum temsilcileri: Av ihalesi iptal edildi ama tehlike devam ediyor

Dersim'de tepkiler üzerine iptal edilen dağ keçilerinin avlanmasına ilişkin ihaleyi konuştuğumuz kurum temsilcileri; tehlikenin sürdüğünü, avcılığın tamamen yasaklanması gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Dersim

Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğünün Dersim’de dağ keçilerini avlatmak için açtığı ihale tepkiler üzerine iptal edildi. Toplamda 17 dağ keçisinin katledileceği ihalenin iptaline dair konuştuğumuz kurum temsilcileri, tehlikenin devam ettiğini belirterek “Takipçisi olacağız” dedi.

İHALE HUKUKA AYKIRIYDI

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, ihaleye ilişkin, Malatya İdare Mahkemesine dava açtıklarını da hatırlatarak, “Zaten av ihalesi hukuka aykırıydı” dedi. Avlanmasına karar verilen Çengel boynuzlu dağ keçisi ve yaban keçilerinin kesin koruma altında olduklarını da hatırlatan Yıldırım, “Bunların kasten öldürülmeleri, habitat ortamlarına zarar verilmesi yasak. Aynı zamanda keçiler Alevilik inancı bakımından da kutsiyet arz eden canlılardır. İnanç özgürlüğü çerçevesinde bu canlıların korunması gerekiyor. Durumun takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz” diye konuştu.

SES ÇIKARMAKTAN VAZGEÇİLMEMELİ

Dersim Sanat İnisiyatifinden Yazar Cemal Taş ise, av ihalesini “Kolektif hafızayı parçalamaya yönelik bir şey” diye değerlendirdi. Dersimliler için sadece insan yaşamının değil, insanlar ile birlikte bitkilerin, suyun, hayvanların da değerli olduğunu aktaran Taş, “Dolayısıyla da burada yaşayan insanlar için yasalar ile yasaklanmış bir öğreti değil, bu bir yaşam biçimidir. Burada doğan, büyüyen, yaşayan herkes bunu böyle bilir doğaya karşı hassasiyeti böyledir” dedi.

Av ihalesini Dersimlilerin duygularını parçalamaya yönelik bir girişim olarak algıladıklarını aktaran Taş, ihalenin halkın tepkisinden dolayı geri çekildiğini vurgulayarak, “Ama bu demek olmuyor ki bir daha ihale yapılmayacak. Buna karşı daha dikkatli olmalı kolektif hafızamıza karşı bu girişimlere karşı ses çıkarmaktan vazgeçmemeliyiz. Sanat inisiyatifi olarak bu girişimlerin takipçisi olacağız” dedi.

BÜTÜN COĞRAFYADA AVCILIK YASAKLANMALI

Dersim Barosu Başkanı Avukat Kenan Çetin de av ihalesini “Hayvan cinayetleri üzerinden para kazanma hırsının bir sonucu” diye değerlendirdi. Av ihalesinin duyurulmasından sonra özellikle sosyal medyadaki tepkilerin olumluluğuna dikkat çeken Çetin, “Bu süreçte biz baro olarak Valilik ile temasa geçtik. Dağ keçilerinin yöre insanı için önemini anlattık. Onlar da bu durumu bakanlık yetkililerine ilettiler. Yine aynı şekilde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüyle de iletişime geçtik. Sonra milletvekilleri aracılığıyla Meclise taşıdık. Bakanlık danışmanları ile görüştük. Bakanlık danışmanları dışında burada yerel anlamda bütün belediye başkanları, bütün kurumlar ile iletişim halindeydik. Yüksek bir duyarlılık olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Avcılığın tümden yasaklanmasına dikkat çeken Çetin, “Ama sadece bizim coğrafyamızda değil, Artvin’de de Maraş’ta da Çanakkale’de de yasaklanması bizim açımızdan önem taşıyor” dedi.

TEPKİLERİ SÜREKLİLEŞTİRMEK GEREKİYOR

Oluşan duyarlılığın bir kazanıma dönüştüğünü de aktaran Çetin, “Bu kadar cenderenin içerisinden bu ihalenin tepkiler sonrası iptal edilmesi moral oldu halkımıza. Tabii bunun süreklileştirilmesi gerekiyor. Yani bugün ihale iptal oldu diye yarın yeniden yapılmayacağı anlamını taşımıyor. Buradan bu çabayı yürütmek gerekiyor. Bizim Dersim’deki kurumlara önerimiz; merkez belediye başkanımız ile ilçe belediye başkanlarımızdan bir iki tane arkadaşımızın, vekillerin içerisinde bulunduğu, buranın sivil toplum örgütlerinden de görüşler alınarak mobilize hızlı bir şekilde bir komisyonun oluşturulması gerekmektedir. Yani bugün dağ keçisi, yarın başka bir şey olacağı kesin. Buradan kurumlarımıza da çağrımızdır; oluşan bu tepkileri süreklileştirmek gerekiyor” diye konuştu.

YAPILMAYACAĞI YANILGISINA DÜŞMEMELİ

Doğada yaşayan hayvanların ihalelerle "avlanmasının" yeni bir olgu olmadığını belirten Dersim Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Canan Ay Doğan ise, kapitalizmin canlıları da satarak kâr etmeye çalıştığını söyledi. Doğan şöyle devam etti: “Bizler açısından bu geçici bir başarıdır, ileride tekrar bir ihale yapılmayacağı yanılgısına düşmemeliyiz. Koşullar tekrar oluştuğunda bu tür ihalelerin yapılması için tekrar adımlar atılacaktır. Üstelik yalnızca Dersim’de yapılan ihalenin iptal edilmesi söz konusu. Diğer şehirler için planlanan ihaleler devam ediyor. Biz yaşadığımız coğrafyanın ve dünyanın neresinde olursa olsun bu tür ihalelere karşıyız. Bu tür mücadelelerin başarıya ulaşması için mücadelelerin süreklileşmesi ve evrenselleşmesi, doğayı koruma bilincinin toplumda yaygınlaşması gerekiyor.”

ÖNCEKİ HABER

İngiltere ve Suudi Arabistan arasındaki silah anlaşması hakkında neler biliniyor?

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Rakamlarla ne kadar oynanırsa oynansın, işsizlik gerçeği gizlenemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...