Darbeci Korgeneral Metin İyidil’i kim koruyor?

A -
A +
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Muhabere Eğitim Destek Komutanı olan Metin İyidil 15 Temmuz darbe girişiminin önemli isimlerinden biriydi. Hangi askerle konuşsanız ya da 15 Temmuz’a kafa yormuş isimle dertleşseniz Metin İyidil’in darbenin içinde olduğunu size hemen söylerler.
Ancak herkesin gözünden kaçan bir olay var. Metin İyidil darbeden sonra tutuklanmadı. Birkaç savcı ve hâkim nedense(!) buna gerek görmediler. Sonra devreye birileri girdi ve Metin İyidil öyle tutuklandı. Demek ki İyidil 15 Temmuz’un ardından da yargı içindeki birileri tarafından ciddi ciddi korunmuş.
Metin İyidil, yakalandı ve tutuklandı. Olması gerektiği gibi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Bakın altını çiziyorum müebbet değil, ağırlaştırılmış müebbet aldı. Gerekçesi de, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçuydu. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi tarafından üç gün önce bozuldu. Metin İyidil beraat aldı...
Dün Hâkimler ve Savcılar Kurulu devreye girdi ve Metin İyidil’e beraat kararı veren İstinaf 20. Ceza Dairesi üyeleri hakkında soruşturma başlattı. Bu üyeler, başka yere atandı.
Bence bu yanlış karar. HSK İyidil’e beraat kararı veren 20. Ceza Dairesi üyelerinin hepsini meslekten jet hızıyla ihraç etmeli. Hatta yargı önüne çıkarılmalı. Nasıl olur da darbeci olduğunu herkesin bildiği bir korgeneral beraat ettirilir, biri bana izah etsin.
Ayrıca bu karar insanların adalete olan inancını zayıflatıyor. Bir mahkeme ağırlaştırılmış müebbet verirken, diğeri beraat veriyor. İki aşırı zıt karar! O zaman mahkemelerden biri “hıyanet içinde”. Ki bu olayda beraat kararı verenlerin siciline ve geçmişte baktıkları davalara da iyi bakmak lazım. Halk adalete nasıl güvensin? Mahkemeler böyle kararlarla itibarsızlaştırılıyor. Sonra insanlar adalete nasıl güvenelim diyorlar. 
Metin İyidil olayı yargının turnusol kâğıdıdır. Darbeci alçakları koruyanları iyi irdelemek lazım. Darbe girişimimin üzerinden 3,5 yıl geçmişken, tüm olup bitenlere rağmen darbecileri koruyanlar kimden güç alıyorlar? Kamikaze yapıp Metin İyidil’i kurtarmak nasıl bir stratejinin parçasıdır?..
Öte yandan acaba yargı ve bürokrasi içinden birileri Tayyip Erdoğan sonrasına yatırım mı yapıyor? “Erdoğan erken seçime gider”, “ekonomi iyi değil” algısına oynanarak Başkan Erdoğan’ın altı mı oyuluyor? Yargı ve bürokrasinden bazılarının kulağına kar suyu mu kaçırılıyor? Bakın FETÖ de böyleydi. “Erdoğan gidici” diye diye kendileri gitti...
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
FETÖ mücadelesi sulandırılırken...
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.