1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Erdoğan: Türkiye üretime devam etmek zorunda

30 Mart 2020

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına karşı bir süredir tartışılan sokağa çıkma yasağına ilişkin bir karar açıklamadı, "Türkiye üretime devam etmek zorundadır" dedi.

https://p.dw.com/p/3aDnm
Fotoğraf: DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video konferans yoluyla gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrası yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, koronavirüsün yayılmasını engellemek için her yola başvurmaya hazır olduklarını söyledi. 

Buna karşın bir süredir tartışılan sokağa çıkma yasağına ilişkin bir değerlendirmede bulunmayan Erdoğan, “En önemli hassasiyetimiz, temel ihtiyaç maddelerinin arzında sürekliliği sağlamak ve ihracatı desteklemek için üretimin kesintisiz sürmesini temin etmektir. Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülkedir” dedi.

Farklı kesimlerden ve muhalefetten salgının engellenmesi amacıya birçok ülkede olduğu gibi sokağa çıkma yasağı getirilmesi yönünde iktidara çağrı yapılıyordu. 

"Herkes kendi karantinasını uygulamalı"

"Gönüllü karantina" çağrısında bulunan Erdoğan, "İşi olmayan, zorunluluğu bulunmayan vatandaşlarımız gönüllü karantina ile kendilerini ne kadar evde tutarlarsa, hayatımızın normale dönme süreci o kadar kısalacaktır" dedi. Türkiye genelinde 41 yerleşimin karantina altında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Benzer örneklerin yaygınlaşmasının önüne geçmenin tek yolu, her birimizin kendi karantinasını kendi uygulamasıdır" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya kıyasla bu hastalığın yayılmasın engellemeye en yakın ülkelerden birisi olduğunu belirterek, "Sağlık altyapımız, gerek personel, gerek ilaç ve malzeme, gerekse yoğun bakım yatağı açısından, hamdolsun, diğer ülkelere göre oldukça iyi durumdadır" dedi.

7 aylık maaşını bağışladı

Erdoğan konuşmasında, salgına karşı başlattıkları yardım kampanyasının duyurusunu da yaptı. "Biz bize yeteriz Türkiyem" sloganını taşıyan kampanyaya devletin öncülük edeceğini belirten Erdoğan bu amaçla 7 aylık maaşını kampanyaya bağışladığını açıkladı. Erdoğan, kısa mesaj ve banka hesapları yoluyla bağışların toplanacağı kampanyanın amacıyla ilgili  "Yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır" dedi.

Erdoğan toplantıya katılan bakanların da bu ayki maaşlarını ihtiyaç sahipleri için bağışladıklarını aktardı.

Erdoğan, kendi partisi başta olmak üzere Meclis’teki tüm partileri, milletvekillerini belediyeleri ve bürokratları kampanyaya katılmaya çağırdı. En büyük katkıyı işadamlarından ve hayırseverlerden beklediğini dile getiren Erdoğan, Ramazan ayında zekat vermeyi düşünen vatandaşları da bu kampanyaya katılmaya davet etti.

DW/GY,SSB

© Deutsche Welle Türkçe