Covid aşısında 'paradoks' uyarısı

Covid aşısında 'paradoks' uyarısı

Covid-19 salgınında gözler aşıya çevrilmişken, bilim insanları hızlı aşılama konuda temkinli davranılması gerektiğini düşünüyor.

Korona virüsüne karşı üçü Faz 3 aşamasında olmak üzere 198 farklı aşı denemesi sürerken, uzmanlar acele edilmemesi için uyarıda bulundu. The Guardian gazetesinin konuştuğu bir dizi bilim insanı, etkisi yüzde 100 olarak kanıtlanmamış bir aşıyı piyasaya en hızlı şekilde sürme yarışının sorunlu olduğunu söyledi. Bristol Üniversitesi'nden Profesör Adam Finn, bu durumu bir 'paradoks' olarak niteledi.

'DAHA İYİ AŞILARIN ETKİSİNİ GÖSTERMEK ZORLAŞACAK'

Finn'e göre, etkisi sadece ortalama olan bir aşının piyasaya sürülmesi, daha iyi aşıların geliştirilmesi yönündeki girişimleri sekteye uğratabilir. Finn, "En hızlı şekilde çıkanlar en deneysel aşılar olacaktır. O kadar da iyi olmayabilirler; daha yavaş ama daha fazla teste tabi tutulan aşılar daha iyi olabilir" dedi. İngiliz bilim insanı, "Fakat eğer çok fazla sayıda insana ilk aşı verilmiş olursa, bunu kanıtlamak çok zorlaşacaktır zira hangi aşının daha iyi olduğunu, yaşlılar gibi belirli bir grupta daha farklı bir aşının daha uygun olup olmadığını kanıtlamak için çok sayıda insan üzerinde deneme yapmak gerekir" diye konuştu.  

'PARADOKSTAN ÇIKILMALI'

Finn, erken dönemde çıkarılan aşılar arasında karşılaştırma yapılamabilmesi için mekanizmalar oluşturulması gerektiğini söyledi. İngiliz bilim insanı, "Bu bir paradoks. Elimizde çok da iyi olmasa da işe yarayan bir aşının bulunması, hiç aşı olmamasından neredeyse daha kötü çünkü daha iyi bir aşının önüne geçecektir. Acilen bu durumdan nasıl kaçınılacağına kafa yormalıyız" dedi.  

'BİRKAÇ AY İÇİNDE KAOS ÇIKACAK'

Dünya Sağlık Örgütü direktörülerinden Kanta Subbarao da, geçen hafta Nature dergisine yazdığı bir makalede aynı soruna dikket çekmişti. Subbarao, erken dönem aşı denemelerinde belirli nüfus grupları üzerindeki olumlu etkinin net olarak görülemeyeceği konusunda uyarıda bulundu. ABD'deki Mayo Clinic'ten Aşı Araştırma Grubu direktörü Gregory Poland ise New York Times'a açıklamasında, "Kimse, birkaç ayında içinde ortaya çıkacak, karmaşayı, kaosu ve kafa karışıklığını düşünmüyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.