MENÜ

Coranavirüs günlerinde ne yapmalı?

Abone Ol Google News

Yaşanılan olağanüstü durumun bir ay kadar olduğu şu günlerde bireysel, toplumsal ve yönetimsel anlamda ne gibi önlemler alınacağı konusunda halkımızın genelinin sorumlu davrandığı söylenebilir. Ancak bireylerin ve yönetici konumunda olanların temizlik ve evde kalmanın dışında da bazı sorumluluk ve alışkanlıklarının olması gerektiğini düşünmekteyim.

Haberin Devamı

Coronavirüs salgını bir kez daha gösterdi ki, sadece olağanüstü durumlarda değil normal koşullarda da birtakım yaşamsal alışkanlıklar edinmeliyiz. Bunların başında temizlik, dengeli beslenme ve eksersiz yapmayı alışkanlık haline getirmektir.

Bu alışkanlıkları edinmek neye benzer, şöyle özetleyebilirim: Yeri geldiğinde kişisel zevklerden arınma, insanların sahip oldukları özel mülkleri için ödedikleri sigorta primine benzer. Görünürde sigorta primi ödemenin size bir getirisi yoktur. Uzun vadede böyle düşünürsünüz. Ancak, eğer herhangi bir felaketle, söz gelimi yangın ile karşılaşırsanız ödemiş olduğunuz primler sizi enkazdan kurtaracaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kendinize yapacağınız yatırım da, kısa vadede anlamsız görünebilir ama böylesi salgınlarda sizi kurtaracaktır.

Haberin Devamı

İnsanlar kriz ya da salgın günlerinde bilimsel düşünmeyi bir kenara koyup duygu ve içgüdüleri doğrultusunda hareket etmeye eğilimlidirler. Bu nedenle, böylesi salgın anlarında asıl görev yönetici pozisyonunda olanlara düşer. Unutmamak gerekir ki, zamanında üstlenilen ortalama çözümler ya da görevler, çok geç verilmiş mükemmel kararlardan çok daha iyidir.

Olağanüstü durumlarda, kararın ne zaman verildiğindense, hangi kararın verilmesi gerektiği daha önemlidir. Yönetenlerin hata yaptıklarında oluşan hasar, doğru sonuçlar aldıklarında yarattıkları yarardan daha büyüktür. Onun için ihtiyatlı olmak ve önlem almak doğru tutumdur, bilgeliğin kaynağı sınırların farkında olmaktır. Bu bağlamda futbolumuzun geleceği için yazılan senaryolara çok da kulak asmadan hangi kararın verilmesi gerektiği üzerine yoğunlaşmak gerekmektedir.

Coronavirüs günlerinde konuşan uzmanların tamamına yakınının görüşleri, bu salgından korkuya kapılmamak gerektiği üzerineydi. Unutmamak gerekir ki, bugün ulaştığımız modern yaşamda salgın hastalıktan ölen insan sayısı yaşlılıktan ölenlerden, kıtlık ve yoksulluktan ölenlerin sayısı aşırı kilodan ölenlerden ve zorbalıktan ölenlerin sayısı trafik kazalarında ölenlerde daha azdır. Tehlikenin farkında olmalı ama bunları da akılda tutmalıyız…

YORUM YAZ