Bolton'dan PKK'ya mesaj: Biden gelirse...

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimde yenilmesi durumunda PKK ile Suriye'nin kuzeyindeki ilişkilerin eski seviyesine gelebileceğini ifade etti.

GİRİŞ 06.08.2020 15:51 GÜNCELLEME 06.08.2020 16:04
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton yaklaşan seçimler ve Suriye'nin kuzeyimndeki PKK'lı teröristlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolton PKK/YPG'li teröristler ile eski birlikteliğin yeniden sağlanabilmesi için Trump'ın seçimi kaybetmesi, Biden'ın göreve gelmesi gerektiğini ifade etti.

"BİDEN'IN GELMESİYLE"

Bolton PKK/YPG'nin yeniden destek kazanabilmesi için Trump yönetiminin seçimi kaybetmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca bölgede yaşanan durumun Suriye çözümüne katkı sağlayabilmesi adına 2018 öncesi döneme gelebilmesi için Rusya ve İran'ın da bölgeden çekilmesi gerektiğini belirtti:

"Bana göre en iyi çözüm tıpkı 2018’de olduğu gibi Koalisyon güçlerinin Rojava ve Fırat’ın doğusuna dönmesidir. Rusya hava güçlerinin bölgeden çıkarılması gerekiyor. İran ve Rusya güçlerinin bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor. Aynı zamanda Esad güçleri de bu bölgelerden kovulmalı. Bu doğrultuda atılacak her adım istikrarı sağlayacak ve Esad ile etkili bir müzakerenin oluşması için büyük fırsatlar yaratacaktır. Halihazırda, Esad ile müzakere için Kürtlerin konumu çok zayıf. Müzakerelerin başarılı bir sonuca ulaşmasına yardımcı olmayacaktır. Esad taviz sözü bile verse ben güvenmem. Bir kez daha söylüyorum; Kürtler siyasi ve diplomasi çabalar harcamalı. Joe Biden’in ABD Başkanı seçilmesiyle bir ihtimal bölgenin durumu 2018’deki sürece geri dönebilir."ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

SÖZDE BAĞIMSIZLIĞA DESTEK

Bolton, sözde Kürdistan'ın bağımsızlık panlarına destek verdiğini de şu sözlerle ifade etti:

"Bu benim göreve başlamamdan önceydi. Sanırım bu o dönem ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan ve hiçbir zaman referandumu desteklemeyenlerin etkisi ile oldu. Ayrıca Irak’ın parçalanmasını istemeyenler. Ya da Irak’ın parçalandığı gerçeğini kabul etmiyorlar. O dönem referandumun Kürt bağımsızlığına düşman olanların elindeki kartı güçlendirir şeklinde çok yoğun bir tartışma yaşandı. Fakat o dönem de ben, referendum yapılmasa bile durumu fırsata çevirmeye çalışan İran Devrim Muhafızları’nın benzer bir müdahalede bulunacağını savunuyordum. Referandum, referandumsuz dahi yapılması tasarlanan müdahaleye gerekçe oldu. En azından Bağımsızlık Referandumu tüm dünya halklarına Kürtlerin bağımsızlığa karşı güçlü bir his taşıdığını yansıtan iyi bir fikir beyanı oldu."

"IRAK DEVLETİ'NİN YIKILMASI"

Bolton bağımsızlık ifadeleri için şunları söyledi:

Doğrusu ABD’nin Kürtler hakkında etkili bir politikası olduğunu düşünmüyorum. Her ne kadar malesef desek de bu bizim diğer birçok ülkeden örneğin Avrupa’dan farklı olmamamızı sağlıyor. Kürt nasyonalizminin uzun tarihine baktığınızda yeri gelmiş devletleşmek için büyük adımlar atılabilmesi için olanaklar olmuş. Bazen de bu adımlardan geri dönülmüş. Uzun bir süredir Irak’ın yıkılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. ABD’nin en azından Irak’ta bir Kürt devletinin varlığını kabul etmesi gerekiyor. Bölgedeki diğer ülkelerde yaşayan Kürtler için mesele daha ağır bir durumdadır. Benim görüşüme göre Amerika bu konuya daha stratejik eğilmeli. Çünkü sonuçları çok daha önemli ve olumlu olabilir."KEŞKE YANIT VEREBİLSEYDİM"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın canlı yayına konuk oldu.  Bolton Gazetecinin Başkan Erdoğan ile Trump arasındaki görüşmelere atıfta bulunarak sorduğu, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump'ı ikna etmeyi nasıl kolayca başardı?' sorusuna yanıt vermekte zorlanan Bolton, "Keşke bu soruya iyi bir yanıt verebilseydim. Ben kendim de anlayamıyorum." dedi.

"DAHA DA BAŞARILI OLDU"

Bolton, Erdoğan'ın 2018'de Trump'ı Rojova'dan çekilmeye ikna etmesine ilişkin konuya da değindi, "Trump, Erdoğan'ın bütün ABD askerlerinin Rojova'dan çekilmesi önerisine razı gelmişti. Biz de bu önerinin iyi bir fikir olmadığını Trump'a ilettik. 2019'da olanlar, Erdoğan ve Türkiye'nin baskıları sonucu gelişmiş, sonuç itibarıyla bu baskılar işe yaramıştı. Erdoğan, 2018'de yapmak istediğini Trump'a yaptırdı. Bu kez daha da başarılı oldu." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 86
  • Akıl küpü 3 yıl önce Şikayet Et
    Biden küreselcilerin adamı. Bu bolton da öyle. Abd de küreselcilere karşı kabaran ve artarak giden bir öfke var. Bu durumdan fevkalâde çekiniyorlar. Bu bolton büyük israil projesini sular seller gibi ezberlemiş. O doğrultuda konuşuyor. Lâkin tüm yeryüzünü, gökyüzünü, kâinatı, evreni küreselciler yönetmiyor. Allah yönetiyor.
    Cevapla
  • Sel 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah boyle kotulerin canini nicin almiyor
    Cevapla
  • Ali 27 3 yıl önce Şikayet Et
    Co bidon ne kadar tipsizsin üç beş avanak buldun kullanıyorsun yalnız unutma eski forsunuzdan pek bişey kalmadı
    Cevapla
  • Neoturk 3 yıl önce Şikayet Et
    Arkadas Kürt diye diye Adamlari terörist yaptilar, Kürtler yollara düsmeli ve bizim Pkk ile alakamiz yok Biz Türkiyeliyiz akrabayiz demeli, yoksa satilmistan daha beter olacaklar, Petrol var Petrol
    Cevapla
  • Adem kaya 3 yıl önce Şikayet Et
    Olumlu dusunuyorum cunku sevrde kurtistan vardi simdide kurtistan hayli var bunlar vad edilmis topraklarda kurtistan devleti kursalar bile ne kadar kalacak sonunda buyuk israil kurmak degilmi osmanliyi araplara dusman ettiler simdi kurt turku dusman edecekler parcala yonet
    Cevapla
  • Süleyman Arif 3 yıl önce Şikayet Et
    İlişkiler eski haline gelecek derken... Adamlarla petrol anlaşması yaptınız daha ne anlaşması ne iyileştirmesi..
    Cevapla
  • Refik 3 yıl önce Şikayet Et
    Trump para hesabı yaptığından Suriyede asker tutmak istemiyor. Diğerleri ise katıksız Siyonistler, Yahudi devleti kurulması için ABDyi bile batırır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı