Beykoz’da büyük inşaat başlıyor… Otel, avm, konaklama tesisi, cami, çarşı

  • 19
  • 61169
Beykoz’da büyük inşaat başlıyor… Otel, avm, konaklama tesisi, cami,  çarşı
Beykoz’da büyük inşaat başlıyor… Otel, avm, konaklama tesisi, cami,  çarşı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da 111 bin metrekarelik tarım alanını imara açarak 'ticaret alanı' ilan etmişti.

Yapılan incelemelerde bin 443 ağaç bulunduğu tespit edilen parselin 61 bin metrekaresine 2 katı geçmeyecek AVM, otel, çarşı finans kurumu gibi ticari birimler inşa edilebilecek. Söz konusu arazi, daha önce ormana yapılması gündeme gelen 553 adet villa projesinin ortasında bulunuyor.

2018 yılının temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel ormanlarına 553 adet villa projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatmıştı. Projenin dört ayrı parsel üzerinde yükselmesi planlandı.

Villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele de 20 adet otel ve 13 adet spor tesisi yapılacaktı. Kasım 2018'de bu proje için alınan “ÇED gerekli değildir” kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkartılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Şimdi bakanlık proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım arazisi için yeni plan hazırlayarak askıya çıkardı.

Özel ormana yapılacak villa projesinin ortasında kalan parsel, Çevre Düzeni Planı'nda “tarımsal niteliği korunacak alan” olarak belirlenmiş durumda. Parsel için yapılan plan değişikliğinin raporuna göre parselin tarım dışı kullanılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan kamu yararı kararı alınarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık da 18 Eylül 2019 tarihli kararı ile parselin tarım dışı kullanılmasına izin verdi.

 “Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı” statüsü de taşıyan parsel için hazırlanan imar planlarında alanın yüzde 55'i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi yol için ayrıldı.

Plan değişikliği kapsamında hazırlanan “Ağaç Rölöve Raporu”na göre parselde 21 farklı türde bin 443 adet ağaç saptandı.

Özel ormana yapılacak villa projesi gündeme geldiğinde parsellerin sahipleri oldukça dikkat çekmişti. Tapuda; sonradan spor tesisi yapılmasından vazgeçilen ve şu an yeni planı yapılan 267 numaralı parsel Nesip Mustafa Merter ve Mehmet Berke Merter adına kayıtlıydı. Mehmet Berke Merter, geçtiğimiz dönem CHP’li İBB Meclis üyesiydi.

Villaların yapılacağı özel orman olan iki parsel de Merter ailesine aitti. Villa yapılacak diğer özel orman parseli de KİPTAŞ üzerine kayıtlı gözüküyordu. Tapu sahipleri ile o dönem Özyazıcı İnşaat “Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri” imzalanmıştı. Kiptaş’tan Özyazıcı İnşaat’a ve yüklenici ZRS Yapı’ya devir sözleşmesi yapılmıştı.

Haber Merkezi

 

Parlamenter sistem bu ülkede kriz üretiyor!
Önceki Parlamenter sistem bu ülkede kriz üretiyor!
Beykoz Muhammed Hanefi Dilmaç Stadında U17 derbisi
Sonraki Beykoz Muhammed Hanefi Dilmaç Stadında U17 derbisi
Yorumlar (19 Yorum)

Gökhan Erdoğan (4 yıl önce)

birazda çavuşbaşında evi, ev yapamadığı arsası olana verin. Hep bana hep bana olmazki? her yer sizin olsun istiyorsunuz. Paylaştıkça çoğalır sayın yöneticiler yedikçe değil...

baba (4 yıl önce)

sana helal olsun murat aydın 5 yılda 15 yıllık hızmet yapıcam dedın ama zengıne yapacaksın anladık senı foto cekmekten baska ınstgrama foto atmaktan baska bısey yapma sen maasını al rahatına bak beykoza kım geldıyse imar sözü vererek geldı ama 100 yıldır ımarın i si yok bundan sonra akp devrıde bıtmıstır beykozda en son cumhur baskanımız geldıgınde rahmetlı yucel baskanı acayıp fırcalamıstı bız kıptaş olarak yapıcaz beykozu demıstı verılen sozlerın hıc bırı gerceklesmedı eskı beledıye baskanları metroyuda getırıceklerdı beykoza 10 sene once sımdı metronun da adı yok hepınız yalancısınız bunu anladık

Gülay (4 yıl önce)

Nun okullarının karşısı sanırsam yakışır Beykoz'a...ektiğini biçer..

Lazkopat (4 yıl önce)

Barajlarda neden su kalmıyor biliyor musunuz?! Birileri inşaat ve rant için üst aklın onlara oynadığı oyuna kanıp su damarlarının üzerine büyük projeler yaptırıp, İstanbulu suya muhtaç hale getirmeye çalışıyor. Beykoz, her yerinden su fışkıran bereket dolu ilçe, su bedavaydı eskiden. Çeşmelerden doldururduk kanakana içerdik. Şimdi ahali soruyorum size SUYA KAÇ PARA VERİYORSUNUZ! Daha dün İstanbula ihanet ettik diyen Tayyip bu kararı alarak istanbula tecavüz edecektir! Siz de kesilmeyi bekleyen koyunlar gibi geviş getirin! İmar çıksa evimi barkımı satıp gidicem bu cahil ve aymaz toplumdan. Allah belanı versin emevi zihniyetli şeytan düzeni!

Canan (4 yıl önce)

Evet beykozdada istihdam sağlanmalı ama bunu yaparken ormanları katletmenin hiçbir açıklaması olamaz. 1yil önce özenle yapılıp buyil depreme dayaniksizdir diye yıkılan kültür merkezini avm olarak degerlendirebilirsiniz. Ama tabi ozaman rant sağlayamazsınız pardon

Ahmet faruk (4 yıl önce)

Ben dogma buyume beykozluyum cocuklugum oralarda gecti devamli yakıliyodu orasi yukarsi koçeri yesillik muthiş biyer eskiden su almaya bidonlarla cikar piknik yapardik zaman icinde orman olmasin diye devamli kundakladilar orayi itfaiye cikamadigi icin hep yandi anlayabiliyorum suan neden oldugunu yaziklar olsun beykozda bu yonetime oy yok

Murat (4 yıl önce)

AVM yapılacagının soylendıgı yerde su kaynagı yokmu ? benmı yanlıs bılıyorum bılmıyorum ama orada baya su rezervı var dıye bılıyorum eger oyle bısey varsa arastırmadanmı ızın verılıyor ormanın ıcıne ınsaata bırde cok eskıden kaymakdonduran yolundan sola elmalıya yol olmadan once oralar orman ıcıydı sahıplerı olduklarını ıdda edenler ormankenmı sahıplenmısler orayı

Query (4 yıl önce)

Valla bravo.. sit derecelensirilmesi sonuclandi, halk imar haberi beklerken godomanlar icin guzel haberler geliyor. Vatandas bekler tabi, nasilsa her turlu oyu aliyorsunuz

Gattom (4 yıl önce)

1980 insaat ruhsati verip, insanlara devletin tapusu ile satilan evleri, yikmak icin dava acip, mulklerinin degerini dusuruyor. Orman talancisi, damgasi vuruyor. Davayi yillarca devam ettiriyorsunuz. Yetmiyor kacak oldugunu iddia ettiginiz mulklerden alinan emlak vergilerine ek. Varlik vergisi diye birsey uydurup, milletin tapulu malini kendine kiralamaya kalkiyorsuniz. Baska deyisle HARAC kesiyorsunuz. Surekli insanlara tebelles olup, kendi mulkunde huzur vermiyorsunuz!! Sonra 2021 de ayni yere AVM yapiyorsunuz. Derdinizin orman olmadigini bilmeyen yok. Derdiniz milletin malina bedavadan cokmek!!!

Gattom (4 yıl önce)

1980 insaat ruhsati verip, insanlara devletin tapusu ile satilan evleri, yikmak icin dava acip, mulklerinin degerini dusuruyor. Orman talancisi, damgasi vuruyor. Davayi yillarca devam ettiriyorsunuz. Sonra 2021 de ayni yere AVM yapiyorsunuz. Derdinizin orman olmadigini bilmeyen yok. Derdiniz milletin malina bedavadan cokmek!!!

Metin kurtulus (4 yıl önce)

Beykoz da bir çivi çaktırmıyorsunuz ama böyle yerleri rant için bir çırpıda kanunlaştıriyorsunuz zengine çanak tutun oy verirler

Yekta Tahmas (4 yıl önce)

Bunları yapan, yaptıran militan değil mi?

Ayşe (4 yıl önce)

İhtiyacimiz olan tek şey betonlasmaydi zaten. Yediniz yedirdiniz doymadiniz.

İbrahim kuş (4 yıl önce)

Helal olsun 250bin Beykoz lu hiç birşey yapamaz Ken elin oğlu her şeyi yapıyor artık Beykoz halkının kendini çok iyi sorgulaması lazım neden diye ?bu sorunun cevabını bulduğu zaman Beykoz da her şey değişecek ve çok daha güzel olacak .(yazımda geçen çok güzel olacak kısmı birilerinin kullandığı siyasi propaganda için kullanılan kelime değildir )

İbrahim kuş (4 yıl önce)

Helal olsun 250bin Beykoz lu hiç birşey yapamaz Ken elin oğlu her şeyi yapıyor artık Beykoz halkının kendini çok iyi sorgulaması lazım neden diye ?bu sorunun cevabını bulduğu zaman Beykoz da her şey değişecek ve çok daha güzel olacak .

Ozhan (4 yıl önce)

Aceba bu acar kent orman yok edilip yerine villalar yapilirken yorum yapanlar nerdeydi

Halil Ahmet Battal (4 yıl önce)

Bu ormanlarda bitince nereyi satacaksınız nereye gideceksiniz İstanbul un sağ akciğeri konumunda ki gözbebeğimiz Beykoz umuzu adete şantiyeye çevirdiler yazıklar olsun yazıklar olsun yazıklar olsun

İsa (4 yıl önce)

İstanbul

Yavuz Gürkan (4 yıl önce)

Ülkemizde kaçak yapılaşmada yıkıma karşı koruma önlemi olarak halk tarafından bir yöntem geliştirilmiştir. Ortaya bir yere bir de cami yapılır.. Cami yıkmak herkesin cesaret edemeyeği bir şey olduğundan diğer kaçak yapılar da korunur böylece. Bir şekile yasalara uydurulmuş ama adalee ve halkın vicdanına aykırı bu projede de aynı yönteme başvurulmuş ve ortasına bir cami konulmuş. Beykoz halkını 100 yıldır kaçak yaşayan mülteci durumundan kurtarın artık.. Bu nasıl bir zülümdür..

Yorum Yaz