Evvelki akşam Efeler’i bir koku sardı. Alışılagelmiş çürük yumurta bezeli jeotermal gaz salınımı sendromuna yakalanan halkımız yine bir jeotermal santralinden gaz ya da zehirli/ağır metalli bir şeyler salındığını zannetti. Akşamın karanlığında gerek Aydın Büyükşehir Belediyesi gerekse Aydın Valiliği peş peşe açıklamalar yapmaya başladı.
* * *
Koku yayılmadan önce Efeler Belediyesi halkı uyararak “Bu gece camınızı açmayın, dışarıya da çıkmayın.” Diye bir uyarı mesajı yayınladı. Mesajın sonunda da “Jeotermale Karşıyız” diye bir de slogan ekledi.
* * *
Bu esnada sosyal medya ve yerel haber portallarında kokunun nefes almaya engel olduğu konusunda vatandaş tepkileri gelmeye başladı.
* * *
Valilikten yapılan açıklamada koku kaynağının Zindanderesi (ADÜ arkası) mevkiinde aynı zamanda katı atık bertaraf tesisinde plastik atıkların yol açtığı bir yangın olduğu belirtilirken, Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekipleri bölgede bir yangın olduğunu yalanlayan bir açıklama yaptı.
* * *
Kent merkezini etkisi altına alan kokunun kaynağını bulma çalışmaları sürerken AFAD ekiplerinden gelen açıklamada koku kaynağı ASTİM’in doğusu olarak açıklandığı belirtildi. Buna göre bir jeotermal santralinden gaz sızıntısı vardı.
* * *
Bu arada görevlendirilen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri detaylı bir araştırma sonucunu açıkladı. Bu açıklamada da kokunun sorumluluğu büyükşehire yüklendi. Açıklamanın sonu daha da düşündürücüydü; “İnceleme alanlarında vatandaşların “yanık lastik kokusu, kablo yanığı kokusuna benzer” olarak nitelendirdiği herhangi bir koku kaynağı tespit edilmemiştir”
* * *
Yani tüm Aydın’ın nefesiyle hissettiği bu kokuyu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bir anlamda yok saymıştı. “Böyle bir koku yok” demeye getiriyordu.
* * *
Olay bir anda Aydın gündemine oturdu. AK Parti İl Başkanı Ö.Özmen, MHP İl Başkanı B.Pehlivan ve AK Parti Efeler İlçe Başkanı Ç.Gülaştı yaptığı açıklamalarla F.Atay’ı suçlayarak bu olayın sorumluluğun jeotermalciler değil belediyelere ait olduğunu söylerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ö.Çerçioğlu ve Efeler Belediye Başkanı F.Atay, “Jeotermal firmalarından kaynaklandığının” altını çizdi. Bu arada CHP Aydın Mv.S.Bülbül sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Aydın koktu! Ey Vali Bey... JES'ler nedeniyle zehir soluyoruz. Devletin valisi isen görevini yap. Ya da istifa et. Yazık ki ne yazık" ifadelerini kullandı.
* * *
Vatandaş kokunun ilk yayıldığı saatlerde Efeler Belediyesi’nden gelen uyarı mesajını dikkate alıyor. “Hem CHP’li bir belediye diğer bir CHP’li belediyeyi neden ihbar etsin?” sorusu Aydın sokaklarında konuşuluyor.
* * *
Dolayısıyla bir koku yayıldı Efeler'e. Her yanı sardı. Ama sonrasında kopan dedikodu kokuyu bastırdı diyebiliriz.
* * *
Yine bir anı ile bu kaosu başka bir olaya bağlayayım…
* * *
Sanırım 2004 yılıydı. O yıllarda Aydın’da görev yapan bir (sevilen) vali yardımcımız ünlü bir marketten ekmek alıp eve gittiğinde ekmeğin içinde küf tespit ederek dava açmıştı.
* * *
O günlerde kamuoyunu bayağı bir meşgul eden bu olay sonunda “Küflü satılan bir ekmeğin sorumluluğunun kimde olduğu” tartışmalarını da beraberinde getirmişti.
* * *
Kimi “Bu iş Tarım İl Müdürlüğünün”, kimisi “Sağlık Müdürlüğünün”, bir başkası da, “Hayır. Bu Aydın Belediyesinin sorumluluğudur” derken aylar süren tartışmaların sonucunda vali yardımcısının “Bu ekmek küflüdür” diyerek analize gönderdiği ekmek numunesi sanırım Denizli’deki bir laboratuvarda incelenmiş ve raporda “Ekmekte küf yoktur” sonucu gelmişti.
* * *
Koku raporu da böyle olmasın…