Ayasofya kararına tepkiler: Türkiye dünyaya penceresini kapattı

Ayasofya'nın müze konumundan çıkarılıp camiye çevrilmesi kararına dünyadan tepkiler geliyor. Amerikan Ortodoks Kilisesi Başepiskoposu Elpidophoros "Türkiye dünyaya penceresini kapattı" dedi.

Eski Heybeliada Ruhban Okulu müdürü olan ve geçtiğimiz yıllarda Ekümenik Patrikliğin Amerika Başepiskoposluğuna atanan Arkepiskopos  Elpidophoros Twitter'dan bir açıklama yayınladı. 

Elpidophoros "Umarız bu karar dini özgürlükler açısından bir geriye gidiş ve Ekümeniik Patriklik ile Hıristiyan azınlıkların durumunda kötüleşme anlamına gelmez" dedi ve ekledi: "Bu gelişme dini rövanşizmin çok kötü bir örneği. Türkiye Atatürk'ün dünyaya açtığı pencereyi kapattı."

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Ayasofya'nın Diyanet İşleri'ne devredilmesi ve ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararının ardından, Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin bir sonraki toplantıda Ayasofya'nın korunma statüsünün gözden geçirileceğini açıkladı.

UNESCO Ayasofya'nın sınırları aşan değerinin Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmesinde önemli olduğunu, son kararınsa Ayasofya'nın bu evrensel değerine yapacağı etki konusunda soru işaretleri yarattığını belirtti.

ABD'de Demokratlar'ın başkan adayı Joe Biden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bu karardan dönmeye çağırdı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, karardan dolayı "hayal kırıklığına" uğradığını söyledi.

Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, "Türk hükümetinin Ayasofya'nın statüsünü değiştirme kararından hayal kırıklığı duyuyoruz. Türk hükümetinin Ayasofya'yı tüm ziyaretçilerin girişine açık tutma kararlılığının sürdüğünü anlıyor ve bu mekana herkesin hiçbir sıkıntıya uğramadan erişimini sağlama planlarını duymayı merakla bekliyoruz" dedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu kararın "esef verici" olduğunu söyledi.
Borrell, "Danıştay'ın modern Türkiye'nin en önemli kararlarından birini tersine çevirme kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu anıtı Diyanet'in yönetimine bırakma kararı esef vericidir" dedi.

Yunanistan Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan, Türkiye'nin Ayasofya'yı camiye dönüştürme kararını olabilecek en sert şekilde kınamaktadır. Bu karar, bu anıtı Dünya Mirası olarak kabul eden herkesi rencide eden bir tercih olmuştur. Elbette ki, bu karar, sadece Türkiye'nin Yunanistan ile olan ilişkilerini değil, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini de etkileyecektir" dendi.

Rus Ortodoks Kilisesi de kararı "esefle karşıladıklarını" açıkladı. TASS ajansının aktardığına göre kilise, bu kararın mevcut ayrışmaları derinleştirebileceği uyarısında bulundu ve milyonlarca Hristiyan'ın konuyla ilgili görüşlerinin duymazdan gelindiğini söyledi. (BBC, Kathimerini, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel