Avrupa'dan Pasaport Hamlesi!..

Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahibi Türk vatandaşları da, Schengen bölgesine vizesiz geçiş hakkına sahip olan diğer vatandaşlar gibi Avrupa ülkelerine yapacakları seyahatlerinde muafiyet sınırlaması ile karşı karşıya kaldılar.

Avrupa'dan Pasaport Hamlesi!..

Hususi (Yeşil) ve Hizmet (Gri) Pasaport sahibi Türk vatandaşları da, Schengen bölgesine vizesiz geçiş hakkına sahip olan diğer vatandaşlar gibi Avrupa ülkelerine yapacakları seyahatlerinde muafiyet sınırlaması ile karşı karşıya kaldılar.

Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat etme özgürlüğüne sahip vatandaşlar için bugün itibari ile alınan karar gereğince, vizesiz seyahat etme kısıtlaması getirildi. Avrupa seyahati için vizeden muaf tutulan kişilerin de seyahatleri öncesinde ilgili ülkeye giriş izni almaları gerekli olacak. Vizesiz seyahat hakları alınan karar gereğince kısıtlanırken, Avrupa Parlemento'sunun duyurusuna göre; 2020 yılında Avrupa Ülkeleri'nden birine seyahat etmek isteyen Yeşil ve Gri Pasaport sahibi Türk vatandaşlarının seyahatleri öncesinde ETIAS Sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları zorunlu tutulacak.

Yolcuların giriş izni alabilmek için belirli bir miktar harç bedeli ödemesi gerekiyor.

Yapılan kayıt işlemi sırasında, yolcuların giriş izni alabilmek için belirli bir miktar harç bedeli ödemeleri gerektiği açıklandı. 18 yaş altı ve 70 yaş üzeri yolcular, ilgili harç bedelinden muaf tutulacak. Bu uygulama ile Yeşil ve Gri Pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize muafiyet hakları saklı tutulup, yalnızca Avrupa'ya giriş esnasında seyahat izni almaları sağlanacak.

Vize muafiyet prosedürleri ve vizesiz konaklama gün sayısı ile ilgili güncel bir bilgi paylaşılmadı.

Avrupa'ya Girişlerde Seyahat Belgesine Niçin Gerek Duyuldu?

Yeni yürürlüğe giren yasanın öncelikli amacının güvenlik olduğunu beyan eden Avrupa Parlementosu; Sınır kontrolünün sağlanması, Salgın tehlikesi, Yasadışı göç, Güvenlik tehditi ve kendi ülke vatandaşlarının korunması gibi önemli hususların kontrol altında tutulması adına bu kararın alındığını bildirildi.

Avrupa'ya Giriş İzni (Seyahat Belgesi) Hangi Durumlarda Reddedilir?

Yeşil ve Gri Pasaporta sahip Türk vatandaşlarının Avrupa'ya Giriş İzni başvurusunda bulunması, 2020 tarihi itibari ile geçerli olacak. Ancak her başvuru sahibi yolcunun sunmuş olduğu evraklar koşulsuz kabul edilmeyecek, ön kontrolden geçecek. Herhangi bir göç durumu ya da güvenlik tehditi unsuru ile karşılaşılması halinde başvurular geri çevrilip, Avrupa'ya Giriş İzni başvuruları reddedilecek.

Önemli!

Avrupa'ya seyahat etmek isteyen Yeşil ve Gri Pasaport Sahibi Türk vatandaşlarına verilen giriş izni süresi, yeni alınan karara bağlı olarak 3 yıl geçerliliğini koruyacak.