Küçükçekmece’de bulunan Gölbaşı Davet Salonu’nda yapılan toplantıda bir araya gelen yaklaşık 40 Kars ili Arpaçay- Akyaka ilçe ve Köy dernek başkanları aldıkları karar ile Arpaçay Dernekleri Federasyonu kurulması konusunda fikir birliği sağladı. Bölge adına faaliyet gösteren derneklerin artık birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini ve bir federasyonun kurulmasının bu konuda en önemli adım olacağı düşüncesinin fikir babası İşinsanı Özdemir Polat, KARPAT Genel başkanı Erkan Kaçalı, Küçük Çekmece belediyesi eski Meclis Üyesi Oruç Oymak,  Arpaçay Dernek Başkanı Gündüz Mutlu ve Gazeteci Mustafa Küpeli’de yapılan toplantıda yerlerini aldılar.

KOMİTE ÇALIŞMALARA BAŞLIYOR

Yapılan toplantıda Federasyonun kuruluşu sürecini takip etmek ve hızlandırmak için bir komitenin kurulmasına karar verildi. Komite üyeliğine seçilen Arpaçay Dernek Başkanı Gündüz Mutlu, Arpaçay Koçköyü Dernek Başkanı Muntaz Adıgüzel, Arpaçay Kardeştepe Köyü dernek Başkanı Harun Ocak,  Arpaçay Göldalı Köyü Dernek Başkanı Bekir Aras, Arpaçay Kakaç Köyü Dernek Başkan Yardımcısı Vural Papakçı, Arpaçay Kıraçköy Dernek Başkanı Yüksel Güneş, Arpaçay Kuyucuk Köyü Dernek Başkanı Medet Aydın ve Serhat Birikim İsmail Küpeli alınan kararları uygulamak için çalışmalara başladı.

POLAT: ‘’GÜCÜMÜZÜ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ’’

Federasyonun fikir babası olan ve toplantınında ev sahibi olan Polat Tekstil Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Polat, yaptığı konuşmada gündemi değerlendirdi. Polat konuşmasında şunlara değindi ‘’Geleneğimizi örfümüzü, âdetimizi ve kültürümüzü gelecek kuşaklara taşımak için güçlü bir federasyona ihtiyaç duyulduğu için öneride bulundum. Kars Arpaçay hemşehricilik noktasında kurduğu dernekler bundan sonra metropolde gücümüzü ortaya koymak için federasyon çatısı altında toplanarak güçlü bir algı oluşturursak çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Dünya’da iz bırakan Karslılar Anadolu topraklarında ilk Cumhuriyeti kurmuş bir başarıdan dolayı Dünya Kars’a hayran kalmışki Hollanda’da Kars adında bir kasaba yapılmış, Kanada’da Kars’ın adını bir okula vermişler. NASA’nın Mars’a göndereceği 2 uzay aracına Kars-1 ve  Kars-2 ismi verilmiştir. Dünya’da ve Türkiye’de iz bırakan Karslılar yaşanılan yoğun göçten sonra yaşadığımız gurbette istenilen başarıyı elde edemedik.  17 Milyonluk bir kente yaşıyoruz. 40 yıldır dernekleri kurmuşuz ama değişim ve dönüşümü başlatamadığımız için tabana faydalı olamıyor, güçlü mesajlar veremediğimiz için dernek çatısı altında toplanmakta zorluk çekiyoruz. Bu nedenle Arpaçay Dernekler Federasyonun kuruluşunu hızlandırıp, hemşehrilerimizin ve İstanbulluların karşısına güçlü bir şekilde çıkıp, güçlü bir algı oluşturmanın zamanı gelmiştir’’ dedi

KOÇALİ: ‘’SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ FEDERASYONDUR’’

40 yıldır Kars Derneklerinin değişim yaşamadıkları için başarılı olmadıklarını söyleyen Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT) Genel Başkanı Erkan Koçali, ‘’Güçlü bir federasyon olmazsa toplumsal sorunlarımız kültürel sorunlarımızı çözemeyeceğimiz. Dünya Karapapak Türkleri Birliği (KARPAT)’ın Başkanlığına seçildikten sonra ilk işim Aşıklık Ozanlık ve şairlik kültürünü yaşatmak için birkaç proje geliştirmek oldu. İlk olarak Türkiye’deki Kafkaslardaki aşıklarımızı davet ederek 2 yıl üst üstte “Aşık Şenlik” Festivali yaparak ozanlık geleneğine ışık tutmaya çalıştım. En önemlisi Türkiye’ye göç etmiş Terekeme ve Karapapak Türklerinin izlerini bulup Amasya’da Türkiye’nin birçok ilinde toplantılar yapıp bir asırlık kopuşu birleştirirken yeniden tanışmayı ve kültürel bir yakınlaşmanın sağlanmasına vesile olduk. Şimdi bir sürü sorunumuz var. Bu ve buna benzer sorunların çözümü tamamıyle  güçlü bir Arpaçay Dernekler federasyonundan geçer diye düşünüyorum’’ dedi.

ORUÇ OYMAK: ‘’KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZDEN FAYDALANAMIYORUZ’’

Kars yöresi olarak çok nitelikli bir toplum olduklarından bahseden Gölbaşı Davet Salonun sahibi siyasetçi Oruç Oymak, ‘’ Müthiş bir kültür zenginliğimiz, bölgesel katma değeri yüksek ürünlerimiz var fakat bu zenginliklerinden yeteri kadar faydalanamıyoruz. Gerek siyasette gerekse ticarette elbirliği, fikir birliği, dayanışma yardımlaşma ile daha güçlü olabiliriz. Bölgesel ürünlerimizin markalaşmasına öncülük ederek, Kars turizminin gelişmesine katkı sunmalıyız. Yani artık derneklerimiz statüsünü yükseltmeli ve daha profesyonel yönetilmeli diye düşünüyorum. dedi

MUTLU: ‘’HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERECEĞİZ’’

İyi örgütlenmenin önemini anlatan İstanbul Arpaçay Dernek Başkanı Gündüz Mutlu,’’ İstanbul’da ilk Dernekleşen  Arpaçaylılardır. Arpaçay’lı hemşehrilerimizin iyi örgütlenmesi için Arpaçaylılar çok destek sunmuştur. Dernekler federasyonu kurulma fikri ortaya atılırken bazı köy dernek başkanları beni aradı. Federasyon kurulursa maddi katkı sunamayız gibi söylemlerde bulundular.  Dernekler Tüzüğü iyi okuyup, Dernekleri zora sokacak maddeleri belirler ve o maddeler tüzükten çıkarılırsa o zaman herkes canı gönülden federasyonun kurulmasına omuz vereciktir. Bu anlamda çok gecikmiş olan Arpaçay Dernekler Federasyonun kurulması için gereken her türlü desteği vereceğiz’’ dedi.

KÜPELİ: ‘’TABANA HAKİM OLAMADIK’’

Arpaçay Dernekler Federasyonun kurulması sürecinde tüzük yazılması ve her türlü basın yayın desteğini karşılıksız vereceğini dile getiren İstanbul KAI derneğinin Onursal Başkanı Mustafa Küpeli ise, ‘’Bu şehre aş, iş, bulmak, garson işçi olmak duygularıyla geldik. Fakat 1989 Yılında Beykoz’da Yücel Çelikbilek, Esenyurt’ta Gürbüz Çapan, Sultan Çifliği’nde Sırrı Çelik Belediye başkanlığını kazanınca bir siyasi kültürün temellerinin atılmasının yanı sıra gurbette adeta bir diriliş destanı yazdılar. Aradan 30 yıl geçti ama bu süreçte hiçbir değişim gösteremedik. 2019 Yılında Esenyurt’u Kemal Deniz Bozkurt, Bakırköy’ü Bülent Kerimoğlu ve Şişli Belediye Başkanlığını Muammer Keskin yani 3 Ardahanlı kazandı. Ardahan STK konusunda başarılı. Ardahan Dernekler Federasyonu, Hoçuvan Dernekler Federasyonu, Ardahan Eğitim Kültür Vakfı, Göle, Çıldır, Hanak Damal ve Posof Dernekler Federasyonunu kurarken, Karslılar bugüne kadar bir federasyonu kuramayınca tabana hakim olamadılar.  Bu nedenle Arpaçay Dernekler Federasyonu’nun kurulması, bütün Karslıları daha iyi örgütlenmesi adına önemlidir. Güçlü bir algı oluşturup, 1989 ruhunu yeniden canlandırmamız gerekir’’ diye söyledi.

Editör: Haber Merkezi