Ekrem Sarısu Annenizin Bağkur'dan daha erken emekliliği mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Annenizin Bağkur'dan daha erken emekliliği mümkün

Soru: 3 Şubat 1959 doğumlu annem, 2002’de Bağkurlu oldu. 639 gün prim ödedi. 2011 yılından beri de SSK’lı olarak çalışıyor. 2970’de SSK’ya prim ödemesi bulunuyor. 1997’de bir doğumu var. Annem, ne zaman ve nasıl emekli olabilir? Serhat AYDINOĞLU

Cevap: Anneniz, doğumlarının sigorta başlangıcından önce olduğundan dolayı borçlanamaz. Bağkur’dan daha erken emekli olabilir. 531 gün daha SSK’ya prim ödedikten sonra isteğe bağlı olarak Bağkur’a 1260 gün prim ödeyerek, primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte Bağkur’dan emekli olabilir.

Haberin Devamı

KIDEM TAZMİNATI İÇİN PRİMİ 5400 GÜNE TAMAMLAMANIZ YETERLİ

Soru: Sigortaya girişim 2016 senesinde yapıldı. 5400 günü tamamlayıp kısmi emeklilikten yararlanmayı düşünüyorum. 15 yıl çalışıp 5400 günü doldurup işten istifa edersem, kıdem tazminatımı alabilir miyim? Yoksa 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamadığım için alamaz mıyım? Yasin DEDE

Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 5400 gün prim ödeme ve 63 yaş şartlarına tabisiniz. Emeklilik için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Priminizi 5400 güne tamamlayacağınız tarihte, işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

ASKERLİĞİNİZİN 40 GÜNÜNÜ BORÇLANMALISINIZ

Soru: 21 Mart 1971 doğumluyum. Staj sigortası başlangıç tarihim 19 Eylül 1988. İlk işe giriş tarihim ise 1 Temmuz 1996. Toplam 6507 gün prim ödemem var. 1991 yılında askere gittim ve 15 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? M.Cüneyt İYİDOĞAN

Cevap: Staj sigortasında emeklilik primi ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Priminiz yeterli olduğundan, 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizin 40 gününü borçlanmanız halinde, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. Priminiz yeterli. Bu yüzden borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

AYLIKSIZ VE İKRAMİYESİZ OLARAK MEMURİYETTEN AYRILABİLİRSİNİZ

Soru: 24 Mayıs 1978 doğumluyum. SSK’lı işe giriş tarihim 1 Kasım 1996. Bu tarihten 31 Temmuz 1998 tarihine kadar aralıksız çalıştım. 4 Ağustos 1998’de memuriyete geçtim. Halen memuriyetime devam ediyorum. Çocuğum yok. Ne zaman emekli olabilirim? Emine ÇOLAK

Haberin Devamı

Cevap: Emekli olmak için 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan, 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Hizmet sürenizi tamamladığınızdan, isterseniz aylıksız ve ikramiyesiz olarak görevinizden ayrılabilirsiniz. Bu durumda 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli aylığınız bağlanır. Emekli ikramiyenizi de aynı tarihte alırsınız.

BOŞANIP YETİM AYLIĞI BAĞLATIP EŞLE BİRLİKTE YAŞAMANIN RİSKLERİ

Soru: Eşimden boşandım ve babamdan dul maşı alıyorum. Ama eşimle de birlikte yaşıyorum. Bunun suçu var mı? Ne yapmam gerekiyor? M.İ.

Cevap: Sosyal Güvenlik Kurumu; eşinizden boşanıp yetim aylığı bağlattığınız halde eşinizle birlikte yaşadığınızı tespit ederse, ödemiş olduğu aylıkları kanuni faiziyle birlikte geri istediği gibi hakkınız da savcılığa suç duyurusunda bulunur. Yapmanız gereken ya eşinizle birlikte yaşamaya son vereceksiniz. Ya da almakta olduğunuz yetim aylığını kestireceksiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder