"133 değişik ürün ithal eden AKP bu ısrarından vazgeçmeli"

CHP Milletvekili Hasan Baltacı "AKP'nin Kastamonulu çiftçimizi, Kastamonulu hayvan yetiştiricimizi mağdur ettiği ne ilk, ne de son uygulamasıdır" dedi.

  • 621
&quot133 değişik ürün ithal eden AKP bu ısrarından vazgeçmeli"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Baltacı; "Türkiye ile Sudan yeni bir ticaret anlaşması yapmış, anlaşma çerçevesinde ülkemizin Sudan’dan çeşitli tarım ve hayvansal ürünler ithal etmesi karara bağlanmıştır.

Türkiye’de ve Kastamonu’da üreticiler kan ağlarken, sarımsak ithalatında gümrük vergisini 1000 dolar düşüren AKP’nin Sudan’dan bin ton sarımsak başta olmak üzere çeşitli tarımsal ve hayvansal ürünler ithal edecek olması akıl tutulmasıyla eş değerdir.

Sanki bu ülkede yetişmiyormuş, yokmuş gibi; 50 bin büyükbaş, 2 bin küçükbaş hayvan, 30 bin ton buğday, 15 bin ton kavun-karpuz, 14 bin ton marul ve lahana, 8 bin ton et, 2 bin ton tereyağı, 2 milyon adet yumurta, 500 ton bal, 5’er bin ton patates, domates, arpa, yulaf, mısır, 2 bin ton da üzüm ithal edilecektir.

Kastamonu çiftçisi ekonomik kriz sarmalında zor günler yaşarken yapılan bu ithalat anlaşmasından daha vahimi Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın bu konuda yaptığı açıklama olmuştur.

Kıran, aklımızla dalga geçer gibi bu ithalat anlaşmasının amacını “Sudan'ın tarım ve hayvancılık kapasitesini geliştirmeye yönelik” olarak tanımlamıştır. Kastamonu’da ki çiftçinin kapasitesini kimin geliştireceği, kimin geliştirmekle sorumlu olduğu sorusu cevap beklemektedir.

Bu AKP’nin Kastamonulu çiftçimizi, Kastamonulu hayvan yetiştiricimizi mağdur ettiği ne ilk, ne de son uygulamasıdır. Hatırlanacağı üzere geçen yıl aralarında Kastamonu’nun da bulunduğu 30 ilde buzağı başına ilave 200 lira destek verilirken geçtiğimiz ay yapılan yeni bir düzenleme ile Kastamonu 2019 yılında ilave destek alacak iller kapsamından çıkarılmıştır. Hayvancılıkla geçimini sağlayan ve buzağı başına 550 TL alan vatandaşımız 2019’da buzağı başına 350 TL destek ancak alabilecektir. Onu da eğer alabilirse! Çünkü daha hayvan yetiştiricimize 2018 yılının son 8 ayına ait buzağı destekleri halen ödenmemiştir.

Kastamonu’da hayvancılığa darbe vuran bir diğer gelişme süt fiyatları üzerindeki oyundur. Ocak-Nisan 2019 döneminde 25 kuruş olarak ödenen süt desteğinin sonraki dönem için ne kadar olacağıyla ilgili bakanlık kararının beklendiğini söyleyen, sorumluluktan kaçanlar vardır ancak bakanlık kararını vermiştir. Yerel seçim öncesinde 10 kuruştan litre başına 25 kuruşa çıkarılan çiğ süt destekleme primi Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bütçede para olmadığı gerekçesiyle litre başına 10 kuruşa düşürülmüştür. Üstelik Mayıs 2019’dan itibaren yani geriye dönük olarak düşürülmüştür.

126 ülkeden, 133 değişik ürün ithal eden AKP bu ısrarından vazgeçmeli, yabancı ülkelerin çiftçilerini ve hayvan yetiştiricilerini zengin etmek yerine ülkemiz çiftçisine bu kaynakları aktarmalıdır. Yolsuzlukların önüne geçilmeli, şatafat ve gösterişe ayrılan kaynaklar tarımsal desteklere yönlendirilmeli Tarım Kanunu’nda belirtildiği üzere çiftçimize bütçenin yüzde 1’inden az olmamak katkı sağlanmalıdır."