Mısır ile Yunanistan 'deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması' imzaladı

Akdeniz
Akdeniz © AA
© AA
By euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Mısır ile Yunanistan, "deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını" imzaladı. Ankara, anlaşmanın Türkiye açısından 'yok hükmünde' olduğunu bildirdi

REKLAM

Yunanistan'la Mısır, Doğu Akdeniz'de "deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını" imzaladı. İki ülke dışişleri bakanları tarafından imzalanan anlaşmaya, Ankara 'yok hükmünde' diyerek sert tepki gösterdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, başkent Kahire'de basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Şükri, "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının" imzalandığını belirterek, söz konusu anlaşmanın, "Yunanistan ile ekonomik işbirliği konusunda yeni ufuklar açtığını" söyledi.

Dendias: Türkiye-Libya mutabakatı çöp tenekesine gönderildi

Yunan Bakan Dendias ise Mısır ile yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, "meşru" olduğunu ve bölgedeki meydan okumalar ile mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin boyutlarını yansıttığını ifade etti. İmzaların atılmasının ardından konuşan Densias, "bu, iki dost komşu ülke arasında karşılıklı tarihlerine saygı duyan bir anlaşma. Türkiye ile Trablus arasında, bugünkü anlaşmanın imzalanmasından sonra geçersiz ve yasal olarak temelsiz olan mutabakat zaptının zıttı. Aslında varolmayan Türk-Libya mutabakatı, ilk dakikadan itibaren ait olduğu yerde sona erdi: çöp tenekesinde" ifadelerini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan daha önce yapılan yazılı açıklamada, Şükri'nin, Yunan mevkidaşı Dendias ile "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması"na hazırlık müzakereleri kapsamında teknik konuları ele almak için Kahire’de görüştüğü belirtilmişti.

Mısır resmi haber ajansı MENA da, Dendias’ın birkaç saatliğine kısa bir ziyaret için Mısır’a geldiğini duyurmuştu.

İki ülke dışişleri bakanları arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması ile ilgili 12’nci teknik görüşme, geçen Haziran ayında Kahire’de yapılmıştı.

Ankara: Anlaşma yok hükmünde

Türk Dışişleri Bakanlığı, 'deniz sınırı olmayan iki ülke arasında yapılan anlaşmanın yok hükmünde olduğunu' bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır.

Sözde sınırlandırılan alan, Birleşmiş Milletler’e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır.

2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2’den vazgeçen Mısır, Yunanistan’la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya’nın hakları da gasp edilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye'nin, söz konusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri'nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur"

Doğu Akdeniz'de gerginlik

Türkiye ile Yunanistan arasında, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklar nedeniyle son dönemde tansiyon yükselmiş durumda.

Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmanın ardından Yunanistan da İtalya ve Mısır'la anlaşarak benzer bir adım attı.

Ek kaynaklar • AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Lübnan'ı ziyaret eden ilk yabancı lider olan Macron, şeffaf soruşturma istedi

AB liderleri eylülde olağanüstü zirve planlıyor; gündem Türkiye ve Çin'le 'zorlu' ilişkiler

Tacikistan, Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başladı