Milyonlarca insan hekimsiz

OHAL KHK’leri ile binlerce sağlık çalışanının ihraç edilmesi, sağlık hizmeti almaya çalışan milyonlarca yurttaşı etkiledi.

Yayınlanma: 22.05.2017 - 22:22
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan 1671 hekimin görevden alınmasıyla branşlarda yaşanan aksamalara hükümet tarafından hâlâ çözüm bulunamadı. Özellikle aile hekimlerinin ihracı sonucu yaklaşık 2.5 milyon yurttaş ilk teşhisi koyacak hekimlerden yoksun kaldı. Tıp fakültelerinden 1279 akademisyen hekim ihraç edilmesi ise hastalarla birlikte öğrencilerin eğitimini vurdu. Ankara Tabip Odası’nın yaptığı OHAL KHK’leri ile meslekten ihraç edilen hekim ve akademisyenlerle ilgili hazırladığı rapora göre; Sağlık Bakanlığı’ndan 697 uzman, 871 tabip, 19 eğitim görevlisi, 39 baş asistan, 45 asistan olmak üzere toplam 1671 hekim görevden alındı. Oda Genel Sekreteri Mine Önal, ihraç edilen sağlık çalışanlarının gerçek bir soruşturma ve suçlama olmadan ihraç edilmelerini doğru bulmadıklarını söyledi.

 Aile hekimliğine vurgun

694 aile hekiminin ihraç edilmesi sonucu aile hekimliği branşı büyük vurgun yedi. Özellikle küçük illerde yaşanan ihraçlar, sağlık hizmetinin ciddi derecede aksamasına yol açtı. Sağlıkta yaşanan ihraçlardan diğer etkilenen kurum ise Adalet Bakanlığı’na bağlı Adli Tıp Kurumu oldu. Mahkemeler ile hâkimlikler ve savcılıklar tarafından gönderilen adli tıpla ilgili konularda bilimsel ve teknik görüş bildirmek amacıyla kurulan Adli Tıp Kurumu’ndan 30 adli tıp uzmanı ile 9 asistan ihraç edildi. Kurumda çalışan sağlıkçıların önemine vurgu yapan Önal, “Adli Tıp çalışanı hekimin yerini başka bir hekimle telafi etmem mümkün değildir. O branşı başka bir branşla telafi edilemez” diye konuştu. Geleceğin hekimlerini yetiştiren tıp fakülteleri de KHK’lerden payını aldı. Vakıf üniversiteleri bünyesinde 5 tıp fakültesi kapatıldı. Tam 61 üniversitenin tıp fakültelerinde ihraçlar yaşandı. Fakültelerden 33 profesör, 320 doçent, 417 yardımcı doçent, 30 uzman, 199 araştırma görevlisi olmak üzere 1279 akademisyen hekim ihraç edildi. Hem hastaları hem öğrencileri etkileyen duruma ilişkin Önal, “Bunlar çok ciddi rakamlar. Sağlık eğitiminde de ciddi bir aksama oldu. Asistanların, sağlığı öğrenebilecekleri hoca kalmadı” ifadelerini kullandı.

‘Haksız hukuksuz ihraç’

KHK’ler sonucu hem bakanlık hem kurum hem de fakültelerde yaşanan ihraçlar için “Kimse neyle suçlandığını bilmiyor. TTB’de yöneticilik yapmış arkadaşlarımız da ihraç edildi. Onların 15 Temmuz ve terör örgütü ile ilişkili olmaları mümkün değil, haksız ihraç” diyen Önal, haksız yapılmış ihraçlarla mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler