Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2428.05
BIST 100
9712.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2021

Milli Eğitim Şurası'nın önemi!

Normal şartlar altında Milli Eğitim Şurası 4 yılda bir toplanır. Bakan istediği dönemlerde de bu kurulu olağanüstü toplantılara çağırabilir. 7 yıl gibi uzun bir süredir kurulun toplanmaması bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmış olacak ki Sayın Erdoğan kendi sosyal medya hesabından oldukça önemli bulduğum şu mesajı paylaştı: “Eğitim alanında Türkiye için yeni ufuklar açacağına inandığım Milli Eğitim Şurası’nı bu yıl 1-3 Aralık tarihleri arasında toplama kararı aldık. Milli Eğitim Şurası’nın şimdiden tüm eğitim camiamıza hayırlı olmasını diliyorum.”

1-3 Aralık tarihleri arasında yirminci (20.) Milli Eğitim Şurası toplanmış olacak. Şura’nın toplanacak olması da, Kurulun alacağı kararlar da eğitime çok şey katacak. Kurul, Covid-19’u merkeze alan bir gündemle toplanıp, yüz yüze eğitimde okulların açık kalması ve bunun sürdürülebilir olması yönünde tavsiye kararlar alabilir. Uzun bir aradan sonra Milli Eğitim Şurası’nın toplanacak olması eğitimi dert edinen birçok bürokratı heyecanlandırmaya başladı. Ne gibi tavsiye kararlar alınacağı merak konusu. Alınacak kararlar tebliğler dergisinde yayımlanacağı için kamuoyu tarafından da şeffaflıkla bilinmiş olacak.

Sağlık Bakanlığı’nın pandemi ile mücadele noktasında aldığı birçok kararı Bilim Kurulu’na danıştığını biliyoruz. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan da çoğu kez Bilim Kurulu’na atıfta bulunup oradan çıkacak kararlara göre hareket edileceğini dile getirdiği oluyor. Demem o ki, pandemi ile mücadelede Bilim Kurulu oldukça önemli bir yere sahip oldu ve aldığı tavsiye kararlarla Sağlık Bakanlığının çalışmalarına ışık tuttu, önemli fikirler sundu. Alanında uzman bu kişiler pandemiyle mücadelede isabetli kararlar alınmasını sağladı. Pandemi döneminde “danışma kurullarının” önemi daha iyi anlaşıldı. İşte bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı için “en yüksek danışma organı” olan Milli Eğitim Şurası hayati derecede önemli. MEB’in alacağı her türlü karar bu danışma organına danışılabilir, tavsiyeler alınabilir, hayata geçirilmeden önce farklı görüşler farklı fikirlere müracaat edilebilir. Eminim ki çok farklı bir motivasyon kaynağı oluşacak.

Türkiye’deki eğitim sistemini geliştirmek ve eğitimin niteliğini yükseltmek için eğitim ve öğretim ile ilgili konuları incelemekten ve öneri/tavsiye niteliğindeki kararlar almaktan sorumlu olan bir kurul olan Milli Eğitim Şurası’nın Öğretmenlik Meslek Kanunu, 3600 Ek gösterge gibi konularda da detaylı raporlar hazırlayıp MEB’e danışmanlık etmesini bekliyorum açıkçası.

4+4+4 sisteminde istediğimiz gibi sonuçlar vermediği herkesçe malum. Eskiden olduğu gibi 5+3+4 ya da 8+3 gibi farklı bir yapılanmaya gidilir mi bilmiyoruz ama gidilecek olunursa da 1940 yılında köy ilkokullarının 3 yıldan 5 yıla çıkarılmasında 1939 yılında toplanan Milli Eğitim Şurasının kararlarının etkili olduğu gibi, tekrardan 1-3 Aralıkta toplanacak Şura’nın etkili olması gerektiğine inanıyorum. Doğruluğunu bilmiyorum ve teyit ettirmedim ama 4+4+4 sistemine geçişte de 2010 yılında toplanan 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan tavsiye kararların etkili olduğu söylenmekte.

Şura üyeleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkan ve üyeleri, Bakan Yardımcısı gibi daimi üyeler olmakla birlikte farklı bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarından davetli üyeler de Şura’ya katılabilmekte. Tabii bu katılım davet üzerine olmakta. Bu nedenle henüz şimdiden kendi birikimi, donanımı ve derinliğine inanan ve güvenen bazı isimler sosyal medyadan yaptıkları bazı paylaşımlarla Milli Eğitim Şurası’na davet edilmek üzere Bakanlık yetkililerine göz kırpmaya, davet edilmek için subliminal mesaj içerikli paylaşımlar yapmaya başlamışlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paylaştığı mesaja bakınca 1-3 Aralık arasında toplanacak Şura’ya katılıp katılmayacağı, Başkanlık edip etmeyeceği yönünde net bir ifade geçmiyor. Uzun bir aradan sonra toplanılacak olması ve pandemi gibi olağanüstü gündem maddelerinin olması nedeni ile Sayın Erdoğan’ın Kurul’a katılması alınacak tavsiye kararlarının daha isabetli olmasını sağlayacaktır.

Şura suresinde “Onlar işlerini birbirlerine danışarak yaparlar” denmekte.

20. Milli Eğitim Şurası hayırlı olsun!