Dolar

32,6082

Euro

34,7798

Altın

2.506,53

Bist

9.524,59

'Mihraç Ural ve adamları Hatay'ı hedef alacak' iddiası

İddialara göre 2013 Reyhanlı saldırısının faili terörist Mihraç Ural (Ali Kayalı) başkanlığında bir örgütlenmeye gidildi. Söz konusu örgütte Hatay'dan 400'e yakın gencin bulunduğu belirtilirken, bu kentte terör faaliyetleri hedeflendiği kaydedildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-16 17:17:37

'Mihraç Ural ve adamları Hatay'ı hedef alacak' iddiası

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İngiltere'nin başkenti Londra'da Arapça yayın yapan El-Kuds el-Arabi gazetesi Esed rejimine bağlı adı açıklanmayan bir "güvenlik kaynağına" dayandırdığı haberinde rejimin, Türkiye'de terör faaliyetleri düzenlemek için 400 genci örgütlediğini iddia etti.

HATAY KENTİ HEDEF SEÇİLDİ

Habere göre örgütlenme için Hatay seçildi. Suriye'de mezhepçi politikalarıyla bilinen Esed rejiminin ulaştığı kişilerinse Alevi olduğu iddia edilerek, hedef gösterildi.

MİHRAÇ URAL YİNE BAŞROLDE

Bir istihbarat belgesinden söz edilen haberde, örgütlenmenin Esed rejimi için çalışan ve Mihraç Ural'a bağlı İskenderun Tugayı altında gerçekleşeceği belirtildi. Buna göre Türkiye'de 10 sabotaj ve bombalama eylemi planlanlanıyor.

TÜRK İSTİHBARATI MİHRAÇ URAL'IN PEŞİNDE

Ayrıca bu girişimin Türk istihbaratının Mihraç Ural'a suikast düzenlemeye yoğunlaşması sebebiyle yapıldığı iddia edildi.

MİHRAÇ URAL YARALANMIŞTI

7 Temmuz pazar günü gelen bilgilere göre Mihraç Ural, Suriye'nin Lazkiye bölgesinde gerçekleşen bombalı saldırıdan yaralı kurtulmuştu. Saldırıyı üstlenen olmazken kendilerine 'Liva-İskenderun Halk Kurtuluş Cephesi' ismini veren Esed rejimi yanlısı oluşum da Ural'ın yaralandığı patlamayı kınayan bir bildiri yayımladı. 

38407
Mihraç Ural'ın saldırı sonrası servis edilen fotoğrafı

2019-07-16_16h29_59
Mihraç Ural (ortada)

5 TEMMUZ'DA REYHANLI'DAKİ PATLAMA

Öte yandan Mihraç Ural'a saldırı düzenlendiği haberlerinden iki gün önce (5 Temmuz) Hatay Reyhanlı'da 3 Suriyelinin içinde bulunduğu bir araç patlamıştı. Reyhanlı Kaymakamlığının yaklaşık 750 metre yakınında, Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde yaşanan patlamada araç içindeki Suriyeliler hayatını kaybetmişti. Olay sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Suriyeli 3 kişi ama aracın içerisinde bomba olduğu belli. İncelemeler yapılıyor, kimlik tespitleri yapılmış. Gerisinde ne var ne yok arkadaşlarımız çalışıyor. Onu da zannediyorum, kısa zamanda neticesi ortaya çıkacaktır. Şu andaki tespitler terörle bir bağlantısı olabilir istikametinde. Birkaç saat içerisinde bakanlığımız detaylı bilgi verecektir" ifadelerini kullandı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da aynı gün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Araç içinde EYP olduğunu düşünüyoruz. Elde edilen bazı bilgiler var, bunlar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır" diye konuştu.

_107771965_reyhanlida-bomba-yuklu-otomobilde-olen-suriyelilerin-orgut-baglantisi-arastiriliyor_3611_dhaphoto13
5 Temmuz'daki patlamaya ilişkin görüntü

Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, olaydan bir gün sonra (6 Temmuz) yaptığı açıklamada söz konusu 3 Suriyelinin bağlantılı olabileceği kişileri gözaltına aldı.

Camii'ne de 50 metre mesafedeydi. Patlama, Cuma namazı çıkışından bir süre önce meydana geldi.

MİHRAÇ URAL 2013 REYHANLI SALDIRISININ FAİLİ

Öte yandan Mihraç Ural'ın MİT'in hedefinde olduğu değerlendiriliyor.

Ural, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 2013 yılında bomba yüklü 2 araçla düzenlenen ve 52 kişinin öldüğü saldırının faili olan 'Acilciler' örgütünün lideri.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Reyhanlı saldırısına ilişkin çalışmaları sonunda faillerden birini (Yusuf Nazik) Suriye'nin Lazkiye kentinde düzenlediği operasyonla yakalamış ve Türkiye'ye getirmişti. 

Reyhanlı-Davası1_Fotor-e1519387102566
2013'teki Reyhanlı saldırısının sembol fotoğraflarından biri

5b99849e7152d814fc132ad8
MİT'in Lazkiye'de yakalayarak Türkiye'ye getirdiği Yusuf Nazik

Lazkiye, Türkiye sınırına 80-90 kilometre uzaklıkta, Rusya'nın Suriye'deki en önemli deniz üssünün bulunduğu Tartus'un korunmasında büyük öneme sahip bir kent. Öte yandan bu kent Esed rejimi kontrolünde.

Haber Ara