Anasayfa Haber Akıllı Telefonlara Özel Tasarlanan AMD Ryzen C7 SoC Ortaya Çıktı

Akıllı Telefonlara Özel Tasarlanan AMD Ryzen C7 SoC Ortaya Çıktı

AMD Ryzen C7 SoC

AMD, tecrübelerini mobil platforma taşıyarak akıllı telefon pazarına adım atabilir. İlk mobil SoC ise Ryzen C7 isimlendirmesiyle göründü.

Qualcomm, Samsung, Mediatek ve Huawei akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir cihazlar için en büyük yonga üreticileri arasında. Rockchip gibi rekabet etmeye çalışan daha küçük şirketler de bulunuyor. Ancak AMD, bu alanda nabız yoklamaya hazırlanacak gibi görünüyor.

AMD ve Samsung, geçtiğimiz yıl AMD RDNA 2 grafikleriyle birleşen akıllı telefon yongaları için kolları sıvadı ve işbirliklerini açıkladılar. Bu işbirliği, muhtemelen 2021 yılının başlarındaki ilk Samsung akıllı telefonlarda meyvelerini vermeye başlayacak. Önceki sızıntılarda, bu SoC içindeki AMD GPU’nun Qualcomm Adreno 650 GPU’yu geride bıraktığı bildirilmişti. Şimdi ise ortaya atılan bir sızıntı, Ryzen C7 olarak adlandırılan yeni SoC hakkında daha fazla bilgi edinme şansı sunuyor.

AMD Ryzen C7 SoC

Bu yonga görünüşe göre ARM Cortex-X1’e dayanan iki Gaugin Pro ve ARM Cortex-A78’e dayanan iki Gaugin çekirdeğini içinde barındırıyor. Bu çekirdeklere 2.0 GHz’de çalışan düşük güçlü 4 ARM Cortex A55 çekirdeği eşlik ediyor. Bu yapılandırma akıllı telefonlar için standart olan big.LITTLE mimarisini temsil ediyor.

Grafiklere bakarsak 700 MHz saat hızına sahip dört adet özel RDNA 2 tabanlı işlem birimi görüyoruz. Bu grafik çözümünün ise Qualcomm Adreno 650 GPU’dan %45 daha hızlı olduğu bildirildi. Ayrıca mobil GPU’larda ilk kez gerçek zamanlı ışın izleme ve VRS teknolojisinin kullanılacağından bahsediliyor. Bu, 144 Hz’de LPDDR5 RAM ve 2K ekran desteği ile birleştiğinde Ryzen C7’yi bir canavar haline getirebilir.

Yeni yonganın TSMC 5nm üretim teknolojisine dayandığı ve çift SIM desteğine sahip entegre bir Mediatek 5G UltraSave Modem kullanılarak 5G bağlantı özelliğine sahip olduğu söyleniyor. Bu bilgilerin resmi olmadığını ve bir sızıntıdan ibaret olduğunun altını çizelim. Zira doğru ise AMD ismini ilerleyen tarihlerde daha sık duyacağız.

İlginizi çekebilir: Exynos 850, 2020’nin En Verimli Mobil Platformu Olabilir