1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. GÖLBAŞI

  4. MHP'li Güçlü'den o ihale yöntemlerine tepki
MHP'li Güçlü'den o ihale yöntemlerine tepki

MHP'li Güçlü'den o ihale yöntemlerine tepki

MHP Belediye Meclis Üyesi Ali İhsan Güçlü, denetim raporuyla ilgili sert eleştirilerde bulunurken belediyenin 21/B ve 21/F yöntemiyle yaptığı ihalelerine gönderme yaptı.

A+A-

MHP Belediye Meclis Üyesi Ali İhsan Güçlü, denetim raporuyla ilgili sert eleştirilerde bulunurken belediyenin 21/B ve 21/F yöntemiyle yaptığı ihalelerine gönderme yaptı.

Ali İhsan Güçlü şu ifadeleri kullandı;

Muhasebe tamamen veya kısmen mali karakterde olan verilerin derlenip toparlanması tasnif edilmesi analiz edilmesi anlamlı anlaşılabilir ve yorumlanabilir hale getirilmesidir. Bu noktadan çıkışla mali verilerin dikkatli incelenmesi birinci derecede harcama yetkililerine büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Harcama birimindeki yetkili ve görevliler bu noktada iyi yetişmiş ehliyet ve liyakat sahibi yüksek donanımlı ve kamu yararını önceleyen hukuki çerçeveden çıkmadan görevlerini yapmalıdır. Burada bizlerin vermiş olduğu önergeler komisyonlardan geçerek belediyemizin o konuyla ilgili bir maddi karşılık ayırmasına sebep teşkil etmektedir.

HEPİMİZ SORUNLUYUZ

Ayrıca başkanlık makamından gelen ve burada oy çokluğu ya da oybirliğiyle geçen başkanlık yazıları da Belediyenin bir maddi karşılık ayırmasına sebep teşkil etmektedir son olarak da planlama yapan birimlerin vermiş olduğu kararlar sonucu ilgili müdürlük bütçeleri kullanılmaktadır. Dolayısıyla bu üç şekilde harcamaya sebep olan kararların alınmasında son derece dikkatli olunmalı ve kamu yararı öncelenmelidir. Bu noktada hepimiz sorumlu ve bilinçli davranmak durumundayız. İstatistikî verilere önem verilmeli ve bir işin yapılıp yapılmaması kararı verilirken bu veriler dikkate almalıdır. Çünkü sizin bir kararınızla o işle ilgili belediyenin bütçesinde eksilme olmaktadır.

EĞİTİMLER YAPILMALI

 Harcama yetkilileri Satın Alma Birimi personeli ve en önemlisi üst bürokratlar planlama yetkilileri yıl içerisinde çeşitli eğitim programlarına katılmalıdır. bunun sonucunda yüksek tecrübeli, bilgili kendisini güncellemiş iş arkadaşlarınız olacaktır. Aynı dili konuştuğumuz insanlarla belirlenen hedefleri daha az enerji harcayarak ulaşma imkanı bulacaksınız toplam 22 müdürlük ile hizmet eden 18 aktif müdürlük belediyemiz birimleri arasında koordinasyon eksikliği göze çarpmaktadır eğitim ve bilgilendirme seminerleri olumsuzluğun azalmasına koordinasyon ve uyumun artmasına zemin hazırlayacaktır.

21/B VE 21/F YÖNTEMLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

4734 Sayılı Kanunun 21’inci maddesi B bendi doğal afetler, salgın hastalıklar, can  veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.
Kanun koyucu pazarlık usulü ile yapılacak ihaleleri 21’inci maddede belirlenmiştir. Bu bendin mesnet gösterilmesi hususunda takdirlerinize sunuyorum (21 F Maddesi).

 Bazı müdürlüklerimizin kendi imkan ve kaynaklarını kullanarak düşük maliyetli iş üretim ve hizmet sunmalarını olumlu karşılıyor bu anlayışın artarak devamını diliyoruz.

FATURALARDA GENEL İBARE VAR

Alınan faturalarda genel ibarelerin kullanılması doğru değildir (muhtelif yemek genel tadilat muhtelif civata inşaat işleri gibi)

KANUNU HATIRLATTI

 62. madde I Bendi; Ek 30/07/2003-49 64/38 madde) Bu kanun 21 ve 22 maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin yüzde onu Kamu İhale Kurumu'nun uygun görüşü olmadıkça aşamaz.

DOĞRUDAN TEMİNİN ÜSTÜNDE ALIMLAR YAPILMIŞ

Yaklaşık 2016 yılında 148 milyon olarak kabul ettirilen ve yine yaklaşık olarak 142 milyon tahsilatı olan bütçenin 42 milyon Fen İşleri Bütçesi Sayıştay denetçilerinin de olduğu için inceleyememiştir. Dolayısıyla 62’nci maddenin I bendinde belirlenen limit açığının olup olmadığı, olduysa yüzde kaç olduğunu söylememiz doğru olmaz, fakat şunu söyleyebiliriz ki ilgili birimlerimiz bu limiti dikkat etmiyor ve şu andaki aktif 17 müdürlük doğrudan temin limitinin üstünde bir alım yapmıştır. Şu eksikliği de gördük ki iç denetimi ve kontrolü yapacak teknik altyapı sistemi ve uygulanan bilgisayar programları yetersiz, yöneticinin sağlıklı kararlar almasını zorlaştıracak nitelikte.

3 YERİNE 5 TEKLİF ALINMALI

Doğrudan teminlerin azaltılması, kurumsal düzenlemeyle üç teklif yerine beş teklif alınması.

Ayrıca 19. madde açık ihale usulüdür; bütün isteklerin teklif verebildiği usuldür; yıllık ihtiyacımızı belirlerseniz bir seferde alır iseniz çözmüş olursunuz.

TASARRUFA GİDİLMELİ

Tanıtım organizasyon tefrişat ve matbaa kalemlerinde ki yapılan harcamaların bütçedeki oranın azaltılması doğru olacaktır. ilgili bütün müdürlükte bütçeleri bütçelerinin tasarrufa gidilmesi kamu yararınadır.

HER KURUŞU AZİZ VE KUTSAL BİLİYORUZ

Hamaset ajitasyon yapmak istemiyoruz fakat özellikle bu son günlerde ülkemizin ve toplumumuzun yaşadıklarını dikkate alarak bu ülkenin her karış toprağını aziz bildiğimiz gibi kamunun bütün imkan ve kaynaklarını da aziz ve kutsal bilmemiz gerektiğini amiyane tabirle her kuruşu aziz ve kutsal biliyor ve hassasiyetin artmasını dilek ve temenni ediyoruz.

KAMUSAL VİCDAN RAHATLATILMALI

 Son söz olarak adalet her şeyi gel yerine koymaya denir. Hukukta bu işte işin bir sistem haline gelmesidir. Denetleme fonksiyonu da bu işin en önemli bir bölümünü oluşturur. Sosyal değerlerin beslediği kamusal vicdanın üzerine yüklediği ağır bir sorumlulukla bu denetleme görevini yerine getirdik. Şunu belirtmek istiyoruz ki denetlemesini yaptığımız işlerin şekli ve mahiyeti ile ilgili usul noktasında tespit ettik ve tavsiye ettiğimiz düzenlemeler yapılması, daha şeffaf hesap verebilir bir işleyişin vücut bulmasını sağlayacaktır. Böylece de kamusal vicdanını rahatlatacak bir sonuç ortaya çıkacaktır.

SİYASETİN HIRSLA YAPILMASINI TASVİP ETMİYORUZ

 Siyaset mekanizmasını topluma hizmet için bir araç olarak görüyoruz. Siyasetin hırs ile yapılmasını da tasvip etmiyoruz. Aklı selim ile hareket ederek kamunun yararına işlev üslenen bir kurum olarak gördüğümüz siyaset mekanizmasının bize sunduğu imkanla gerçekleştirmiş olduğumuz denetimin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.

Bu haber toplam 3034 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.