Mersin’de yeni tehlike: Scooter | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de yeni tehlike: Scooter

Mersin’de son günlerde her bölgede yaygın olarak kullanılan scooterlar büyük tehlike oluşturuyor. Trafik kurallarını hiçe sayarak kazalara davetiye çıkaran scooterlara bazen 2 kişi binerek canlarını tehlikeye atıyor. Uzmanlar ise elektrikli scooterlarla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor

Mersin’de yeni tehlike: Scooter


Mersin’de son günlerde caddede, kaldırımda veya sahil yollarında elektrikli scooterlar karşımıza çıkıyor. Son dönemde elektrikli scooterlarla seyahat edenlerin sayısı bir hayli artmış durumda. Ancak trafik kurallarını hiçe sayan bazı sürücüler kazalara davetiye çıkarıyor. Elektrikli scooterlarda 18 yaş altı sürücüler, ekipmanı olmayanlar ve bir araca iki kişi binenler trafikte tehlike oluşturuyor. Ayrıca araçların bir yolu olmadığı için elektrikli scooterlar genellikle otomobillerin arasında ilerliyor. Uzmanlar elektrikli scooterlarla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini ifade ediyor.

 

1 SAATİ 5 DOLAR

Mersin’de kullanılan özel bir şirkete ait olan scooterlarda fahiş fiyatlar da göze çarpıyor. Her yaştan insanın binebildiği scooterların dakika fiyatı 60 kuruş olduğu öğrenildi. Hem ucuz hem de pratik olarak hizmet sunan şehir içi trafiğine alternatif olarak lanse edilen scooterların 1 saati 5 dolara geliyor. Kullanıcılar tarafından kullanım ücreti yüksek bulunan scooterlara önümüzdeki günlerde yeni bir firmanın da katılacağı ve mevcut fiyatların altında Mersin’de hizmet vereceği kaydedildi.

 

"TRAFİĞE ÇIKMALARI AÇIKÇA RİSK"

Öte yandan scooterlarla ilgili açıklama yapan Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, uyarılarda bulundu. Ilıcalı,  "Ulaşıma katkısı çok güzel. Aynı şekilde çevreye katkısı da güzel. Yaptığımız anketlerde de elektrikli bu araçlara vatandaşın ilgisi var. Mümkün olmayan kazalara meydan vermemek için güvenlik tedbirlerini almamız lazım. Bu açıdan mevzuatımızda bazı değişiklikler yapmamız lazım. Yeni araç cinslerini, yeni teknolojileri ilave etmemiz lazım. Buna ait güvenlik tedbirlerinin de alınması gerekiyor. Buna karşılık olarak sıkı bir eğitim ve denetim verilmeli. Bu şekilde kazalara karışma ihtimali fazla. Ülkemizde maalesef trafik kazalarının yüzde 99’u insan hatasından kaynaklanıyor. Yasada bu düzenlemeleri görmemiz gerekiyor. Yolda da bunun tedbirlerini görmeliyiz" ifadelerini kullandı.

 

"İKİ KİŞİ ASLA BİNEMEZ"

Elektrikli scooterlarda en çok yapılan hatalı kullanımlara da değinen Ilıcalı, "İki kişi asla binemez. Binme yeri olsa bile binilmemeli. Buradaki denetimi çok güçlendirip insanlarda da bilinç oluşturulabilir. 18 yaşın altında bir kişi otomobil kullanabilir mi? Trafiğin içinde başka araçlarla beraber hareket ediyor. Özel bir yolu da yok. Bu nedenle kanun burada bir yaş sınırı belirliyor. Burada ehliyet alma yaşı olan 18 yaş esas alınmış" şeklinde konuştu.