Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Metin Türker Anılacak

KARDEMİR, ÇELİK İŞ SENDİKASI

KARDEMİR, ÇELİK İŞ SENDİKASI VE KARABÜKSPOR İÇİN ÖNEMLİ BİR İSİM OLAN METİN TÜRKER İÇİN ANMA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Özçelik İş Sendikasından yapılan duyuru da “06.12.2019 cuma günü Saat: 10.30’da Eski Genel Başkanımız rahmetli Metin TÜRKER’in   Öğlebeli Mezarlığında bulunan anıt mezarı başında anma töreni yapılacaktır” dendi.

Metin TÜrker Kimdir

Metin Türker, 15 Ekim 1938 yılında Trabzon’un Sürmene İlçesi Yeniay köyünde doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Karabük Demir Çelik Lisesi’nde tamamlayan Metin Türker, İstanbul Sultanahmet Erkek Sanat Enstitüsü’nü bitirdi.

İşçilik yaşamına 1954 yılında Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde TDÇİ başlayan Türker, torna, tesviye ve teknik resim bölümlerinde çalıştı.

1972-1980 yılları arasında Adalet Partisi Karabük ilçe başkanlığı ve sekreterliği görevlerinde bulunan Türker, aktif sendikacılığa da bu dönemde başladı. Karabük Demir Çelik İşletmeleri’nde uzun süre çalışan Metin Türker’in aktif sendikacılık yaşamı 1977’de sendikanın şube ve genel merkez delegesi oldu

Çelik-İş Sendikası Ocak 1980’de olağanüstü genel kurulun da yapılan seçimlerde Metin Türker Genel Sekreterliğe seçildi.

Türker’in yönetici olduğu yıl, ülkenin tarihine kara bir leke olarak geçecek olan 12 Eylül 1980 askeri darbesi oldu.

Özellikle sendikaların üzerinden silindir gibi geçen askeri darbe sonrası, sendikaların bir çoğunun faaliyetleri durdurulurken Çelik-İş Sendikası faaliyetleri durdurulmamıştı..

Çelik-İş Sendikası’nın 1882 yılında ki 7. Genel Kurulun da yeniden Genel Sekreterliğe seçilen Metin Türker ve Genel Başkan Mehmet Kurtulan’ın 24 Ekim 1988 tarihinde bir trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından yapılan olağanüstü Genel Kurulda ise Genel Başkan oldu

1989 yılında Türkiye sendikacılık tarihine “89 bahar eylemleri” olarak geçen işçi hareketinin içinde yer alan Türker, 1989 yılında Türkiye Demir Çelik İşletmeleri (TDÇİ) Kardemir ve İsdemir işçilerinin katıldığı 137 günlük bir grevin ana faktörü olarak tarihe geçti

Çelik-İş Sendikası, 1991 yılında Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı ve Necati Çelik’in başkanlığındaki Özdemir-İş Sendikası’na katıldı ve sendikanın adı Özçelik-İş Sendikası (Madeni Eşya ve Oto Sanayii İşçileri Sendikası) olarak değiştirilirken, Metin Türker önce genel sekreter, 1992 yılında da tekrar Genel Başkan oldu.

6 Aralık 1997 tarihindeki ölümüne değin Sendikanın başında kaldı

Metin Türker, sendikacılık kişiliğinin dışında aynı zamanda bir spor adamıydı. Bir süre futbol oynadığı Karabük Spor’da uzun süre yöneticilik de yaptı.

Metin Türker’in Türkiye sendikacılık tarihindeki yeri, iki eylem öne çıkmaktadır. Birincisi 1989 yılındaki TDÇİ’ne bağlı Karabük DÇİ ve İSDEMİR’deki işçilerin katıldığı ve 137 gün süren grev; ikincisi ise 5 Nisan Kararları olarak tarihteki yerini alan süreçte KDÇİ’nin kapatılma kararına karşı çıkışı ve yürüttüğü eylemleridir.

TDÇİ’deki 137 gün süren grev ve ona eşlik eden eylemler, yalnızca işçilerle kısıtlı kalmamış; yöre halkının ve esnafın da desteğini almıştır.

Metin Türker öncülüğündeki sendikanın en önemli kazanımlarından birisi budur. Bu grev sürecindeki sakal bırakma ve çıplak yürüyüşler de sendikal eylem belleğindeki yerini almıştır.

TÜRKER’İN TARİHE GEÇEN VASİYETİ İSE,

1.KARDEMİR AŞ

2.ÇELİK İŞ SENDİKASINA

3. KARABÜKSPORA, Sahip çıkınla olmuştur

Web Tasarım & SEO: Best4SEO