Avustralya'da çocuk bakımı krizi: Tek işleri burun silmek ve birbirlerini öldürmelerine engel olmak

Türkiye gibi bir dizi "geri kalmışlıkla" boğuşan ülkelerin, biraz ferahlama arayan, "modern dünya"ya göçme heveslileri için Avustralya'da yaşanan "çocuk bakımı reformu krizi" bir yanıt niteliğinde okunabilir. Ülkenin yöneticileri, çocuk bakımını "burun silmek ve çocukların birbirini öldürmesine engel olmak"tan ibaret görüyor.

Dış Haberler

Avustralya'da, Senatör David Leyonhjelm, Project'e verdiği bir röportajda çocuk bakımını üstlenen kişilerin görevlerini "burun silmek ve çocukların birbirini öldürmesine engel olmak" olarak niteledi.

Liberal demokrat Leyonhjelm'in bu yorumu, çocuk bakımı reform paketi için ön görülen 3 milyar dolarlık bütçeyi destekleyip desteklemeyeceği sorusu üzerine geldi.  

Leyonhjelm; "Çok sayıda kadın, genellikle kadınlar, bakım merkezlerindeki çocuk bakım işini yapardı. Sonra ulusal kalite işi ve sertifika alma zorunluluğu getirildi. Oysa işlerinin burun silmek ve çocukların birbirini öldürmesini engellemek olduğunu biliyoruz" dedi. Pek çok kadının bu sertifika zorunluluğu nedeniyle işi bıraktığını, sertifika edinenlerin ise "O zaman daha çok para istiyorum çünkü daha nitelikliyim" dediklerini söyleyen senatör, tüm bunların çocuk bakım işini "ehliyetlendirme" sevdası nedeniyle başlarına geldiğini iddia etti.

Senatörün yorumu çocuk bakımı işini yürütenleri öfkelendirdi, çünkü kendilerine bir saygısızlık yapılmıştı. Bakım işlerinde çalışanlar, senatörün kendileriyle 1 gün yer değiştirmesini isterken; ebeveyn derneklerinden biri adına konuşan Jo Briskey, çocukluğun ilk 5 yılının öneminden, onların bakım ve eğitim işini üstlenen kişilerin hak ettiği hayranlık ve saygıdan bahsetti.

Öte yandan, olanca önemi nedeniyle toplumsallaştırılması gereken bir görev, yeni bireylerin yetiştirilmesi, hem bir "çocuk bakıcılığı" işine sıkıştırılmış hem de bu iş önemsizleştirilmişti.

Sidneyli bir çocuk bakıcı olan Chloe Chant, Facebook hesabından yayınladığı mesajında işlerini ayrıntılı olarak anlattı; düşük ve orta gelir sahibi grupların, çocuk bakımı işi için ödemesi gereken büyük meblağların altından kalkamadığını vurguladı.

Senatör ise geri adım atmadı.

Kendi sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Leyonhjelm, ailelerin çocuklarının bakımı için "yüksek nitelik" istemiyorsa, bunu ödemek zorunda kalmamaları gerektiğini belirtti ve şöyle dedi: "Çocuklarının yalnızca güvende olmasını ve burunlarının silinmesini isteyen ailelerin, bu seçenekleri olmalı."