25 Ocak 2020 00:08

Arçelik işçileri: Greve hazırlanmalı biz yönetmeliyiz

Grev tarihini açıklamayan Türk Metal'in greve yönelik bir hazırlık yapmamasını eleştiren işçiler, işçilerin yönettiği bir grevi tartıştıklarını söylüyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ayşe ÖZ
Ankara

Metal işçilerinin grev kararına karşı patronların lokavt ilan etmesi fabrikaları hareketlendirdi. Arçelik fabrikasında gelişmeleri tartışan işçilerin lokavt kararından korkmadığı görülüyor. Ancak sendikanın greve yönelik bir hazırlık yapmamasını eleştiren işçiler, işçilerin yönettiği bir grevi tartıştıklarını söylüyor.

Arçelik Bulaşık Makinesi fabrikasında çalışan işçiler sözleşmenin görüşmelerinin başladığı ilk zamana göre bugünlerde daha özgüvenle konuşuyor. Bursa mitinginde işçilerin alana sığmadığını anlatan işçiler, “Bizim gücümüz herkes görsün imajı iyi oldu” diyor. Mitinglerde işçilerin verdiği mesajın sendikaya da bir ders olmasını isteyen işçilerin sayısı oldukça fazla. MESS’le Türk Metal arasındaki görüşmelerin bir oyun olduğunu söyleyen işçiler, haklarını almak için sendikanın arkasında olduklarını ama bunun tümüyle güvendikleri anlamına gelmediğini söylüyor.

İŞÇİLER DAHA ÖNCE GREV OLDU MU DİYE İNTERNETTE ARATIYOR

Grev kararı üzerine birçok işçi telefona sarılıp, Türk Metal’in daha önce yaptığı grevleri internetten aratmış. Fakat Türk Metal’in yaptığı herhangi bir greve rastlayamadıklarını söylüyorlar. Bantta duruşların 30 dakikaya çıktığını, haftaya 40 dakikaya çıkacağını söyleyen bir işçi, “İnanır mısınız bilmem, ‘Ne zaman bitecek yorulduk’ demeye korkuyoruz temsilcilere. Çünkü hemen ‘Siz istediniz bağladık’ der bunlar. MESS lokavt demiş ama biz 25 yıldır bu sendikanın greve çıktığını görmedik. Sendika greve çıkmazsa lokavt ne işe yarar? Daha bir tarih bile belirlemediler” diyor.

SENDİKA AİDATLARI GREVE AYRILMALI

Bir işçi de yıllardır toplanan aidatların böyle günler için olduğunu anlatıyor: “Molada konuşuyoruz; greve çıkınca 1 ay dolmadan sendikadan para alamayacağız. Zaten içerdeyiz, iyice öl. Sendika grev durumunda maaşın yarısını veriyor. Abi grev bizim silahımız ama bu silah da bize çevriliyor. Şimdi soruyorum, bu ekonomik krizde böyle durumlar insanı etkiliyor. Bir ayda 130 bin işçiden 12 milyon 350 bin aidat topluyor ama bunun grevde bile bize dönüşü yok"

GENÇ İŞÇİLER ESKİLERE SORUYOR

Genç bir işçi ise tartışmaları şöyle aktarıyor: “Herkes konuşuyor. Biz tabi daha yeniyiz, işyerindeki abiler ‘Zaten greve çıkmadan anlaşır, hep böyle oldu bu işler’ diyor. En son 2015’te işçiler greve çıkmışlar. O zaman lokavt oldu mu diye soruyorum, ‘Yok, o grevler sendikanın eylemi değil işçilerin eylemiydi’ diyorlar. Ortada sendika kalmayınca bunu lokavt edecek kimse de olmuyor sonuçta diye düşünüyorum. Şimdi bakınca bence eylemler iyi gidiyor.”

Uzun yıllardır çalışan bir işçi hiçbir sözleşme döneminde sendikanın grevini konuşmadıklarını söylüyor. Grev kararı alınmasına rağmen hiçbir hazırlık yapılmadığını anlatan işçi, bu yüzden sendika yöneticilerinin değil işçilerin yönettiği bir grevin nasıl olacağını konuştuklarını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de Ford Otosan işçileri iş durdurdu

SONRAKİ HABER

Merkel'in kitle örgütlerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede Evrensel gündeme geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...