Hava Durumu

Meslekler, Budeyri Han’da yaşatılıyor

Kentin eski hanlarından olan Budeyri Han’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması konusunda çalışmalar yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2019 17:31
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 18:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Meslekler, Budeyri Han’da yaşatılıyor

Kentin eski hanlarından olan Budeyri Han’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması konusunda çalışmalar yapılıyor.

1890 yılında Kürkçü Hanı ile aynı tarihlerde yapıldığı tahmin edilen Büdeyri Hanı, Gaziantep’in önemli turistik mekanlarından biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatıldığı handa; bakır ustasından, kutnuya, kabak oyma ustasına kadar pek çok meslekten usta eserlerini sergiliyor.  Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılmaya çalışıldığını söyleyen han sakinleri, “Hanımızda Bakırcı Ustası, Kutnu Ustası, Kabak Oymayarak aksesuar yapımı, Filografi Sanatı, Hat Sanatı, Sahaf gibi pek çok usta bulunuyor. Bu isimler, kentimize ait meslekleri ve eserleri yaşatmak için çalışıyorlar. Son yıllarda eski meslek dallarının yaşatılması konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaları önemsiyoruz ancak mesleklerimiz ile ilgili çırak yetişmemesi mesleğimizin geleceğini tehlikeye atıyor. Bu mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi gerekiyor. Aksi halde önümüzdeki yıllarda mesleklerimiz kaybolacak” ifadelerine yer verdiler.

BÜDEYRİ HANI

Büdeyri Hanı, plan ve süsleme benzerliği açısından 1890 yılında yapılan Kürkçü Hanı ile aynı dönemde yapıldığı düşünülmektedir. Bu nedenle Büdeyri Hanı’nın 19.yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir. Osmanlı Han Mimarisi içinde iki katlı ve tek avlulu girmektedir. Klasik Osmanlı Han Mimarisinin birçok özelliğini üzerinde toplayan eser, sabunhane ve han olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her iki bölümün üst katındaki mekanlar, yolcuların ikamet etmeleri amacıyla yapılmıştır. Sabunhane ile hanın birer müstakil cümle kapısı mevcut olsa da ikinci katta ara geçitle birbirine bağlanmıştır. Bu özelliği ile Gaziantep’teki hanlar içinde tek örnektir. Hanın zemin katında, içte kareye yakın üstü açık avlunun etrafında sıralanan muhtelif hacimler, önde ise dışa açılan tek katlı dükkanlar mevcuttur. Sabunhane kısmı ise biraz çarpık dikdörtgen plana sahip olan iç avluyu kuzey ve doğu taraftan revakla kuşatıp, diğer mekanlarda bu hacme açılır. Güney kanatta avluya açılan 15 mekan yer almaktadır. Hanın ahır kısmı her biri üç sıra halinde doğu batı istikametinde yedişer ayak üzerine oturtulan çapraz tonozlu otuziki hacimden meydana gelmektedir. Yemiş (maarif) hanı, belediye hanının restorasyon programı dahilinde ele alınarak 2004 yılında restore edilmiştir.

E.YILDIRIM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.