4. Uluslararası Meslek Yüsekokulları Sempozyumu açılış töreni Yalova Rizom Tatil Köyü'nde gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı ve Yalova Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Recep Hayri Eren yaptı. Eren, katılımcılara teşekkür ederek, şunları kaydetti:

“2 yılda bir periyodik olarak yapılan sempozyumunun bu yılki ana teması kalkınmada yüksekokulların rolü olmaktadır. Kalkınmış ülkelerde eğimli insan gücünün etkin olmaktadır. Bu ülkelerde özellikle uygulamalı olarak yetiştirilen ara elemanlar meslek ve meslek yüksekokullarından mezun olmaktadırlar. Bu ülkelerde bakıldığında yüzde 70’in meslek ve meslek yüksekokullarından mezun olduğu görülmektedir. Ülkemizde ara elaman ihtiyacı vardır. Meslek yüksekokullarının başarılı olması için altyapının sağlanması, öğrencilerin kabiliyetlerine göre yönlendirilmesiyle ve okullardaki öğrenci sayılarının kademeli olarak artırılması gerektiğini düşünüyorum.”

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise, “Yalova’mızda meslek yüksekokullarının problemlerinin tartışılması ve onlarla ilgili problemlerin masaya yatırılması Yalova açısından önem kazanmaktadır. Bir üniversite bölge için önemlidir. Ara eleman yetiştirmeyi hedeflemiş durumdayız. Bu toplantıyı Yalova’da yapmanın hazzını yaşamaktayız. Bu sempozyumda bütün problemlerin çözülmesi için önemlidir” diye konuştu.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu topraklar Türkiye’de ilk kez meslek eğitiminin tartışıldığı topraklar. Bu topraklarda gerek Baltacı gerek Millet Çiftliği, köşklerde ilk yapılan tartışmalar koyunculuk, zeytincilik, Kuran Kerim’in Türkçeleştirilmesi ve meslek eğitimi üzerine yapılan tartışmalardır. İlk kez cumhuriyet döneminde meslek eğitimi üzerine yaptığı tartışma bu bulunduğumuz alan içinde olmuştur. Bir asıra yaklaşan süre sonra üniversitemizin bu konuyu burada tartışması bizi memnun etmiştir. Meslek eğitiminde diploma ve para arasındaki ilişkiyi tersine çevirmemiz lazım. Şu anda ne yazık ki son 50 yıldır diploma ve para arasındaki ilişki hep paranın lehine olmuştur.”

Vali Selim Cebiroğlu da ara eleman ihtiyacının önemine değindi. Cebiroğlu, programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sunarak “Şu anda ülkemizde orta eleman sorunu var. Tersanelere orta elaman bulamıyoruz. Meslek yüksekokullarını bu sıkıntıyı ortadan kaldırması gerekmektedir” dedi.

Ardından sempozyumun gerçekleşmesine katkı sunan işletmelere teşekkür plaketi verildi ve sonrasında oturumlar başladı.

Sempozyum 23 Mayıs’ta sona erecek.

 

 

Editör: TE Bilişim