12 Aralık 2019 07:49

Mert'in ölümüyle yeniden gündeme geldi: Kantin yönetmeliği ertelenmişti

7 yaşındaki Mert Yağız Köksal’ın, kantinden aldığı şırıngalı çikolatadan ölmesinin ardından “ihmal” gündeme geldi. Okul kantinlerinde çikolata gibi ürünlerin satışını yasaklayan düzenleme ertelenmişti

Mert Yağız Köksal

Paylaş

Ankara Keçiören’de Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu öğrencisi Mert Yağız Köksal’ın, kantinden aldığı şırıngalı çikolatanın kapağının nefes borusuna kaçmasıyla yaşamını yitirmesinin ardından “denetim” ve “ihmal” gündeme geldi. Çünkü okul kantinlerinde çikolata, kızartma gibi ürünlerin satışını yasaklayan düzenleme, işletmecilerin “Hazır değiliz” itirazı üzerine ertelenmişti.

ERTELENMESEYDİ ÇİKOLATA YASAK OLACAKTI

Karar’dan Seda Çakır’ın haberine göre; 2019-2020 eğitim dönemi başlamadan Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı çalışmayla kendisine bağlı kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak hazır ambalajlı gıdalarına “Okul Gıdası” logosunun getirilmesinin zorunlu kılacaktı. Yönetmelik kapsamında: “* Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler, kolalı içecekler, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi. * Kızartmalar. *Cipsler. * Tüm çikolata türleri, gofretler. * Tüm şeker ve şekerleme türleri. * Kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar.* Hamurlu, şerbetli tatlılar. * Tatlandırıcı içeren yiyecekler.” kantin ve kafeteryalarda satılamayacaktı. 

“AVM VE MARKETTE VAR” İTİRAZI 

Ancak 16 Eylül 2019’da başlaması beklenen yasaklar tıpkı okul servislerine getirilen güvenliğin bir yıl ertelenmesi gibi Okul Gıdası logolu ürünlerin satışı da ertelendi. Gıda üreticileri ile kantinciler kantinlerde yalnızca Okul Gıdası logolu ürünlerin satışına ‘ürün bulunmuyor’ ve ‘kantinde yasak marketlerde, AVM’lerde serbest’ sözleriyle itiraz etmişti. Erteleme Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul ve Esasları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Buna göre, tebliğ hükümlerine uyum sağlamaları için gıda işletmecilerine 7 Eylül 2020 tarihine kadar süre tanındı. 

SERVİS GÜVENLİĞİ DE ERTELENMİŞTİ

Okula servisle giden çocukların güvenliği için getirilen düzenleme de bir yıl ertelenmişti.  Okul servislerini daha güvenli hale getirilecek değişiklikler arasında sensör ve araç içi kamera gibi sistemlerin yer almasını öngören düzenlemenin başlangıç tarihi 3 Eylül 2020 oldu. 2017’de İzmir’in Çiğli İlçesi’nde 3 yaşındaki Alperen Sakin’in servis aracında unutularak hayatını kaybetmesi üzerine okul servislerinin güvenliği gündeme gelmişti. 

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE: MEVZUATA UYMAMA VE DENETİMSİZLİK BİR CANA DAHA MAL OLDU

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, okul kantinlerindeki uygulama ve denetimsizlikleri Meclis gündemine taşıdı. Polat da bu konuya kantin yönetmeliğine dikkat çekerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi verdi. 

Polat, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi’ konulu genelge ve 20 Haziran 2019 tarihli, 30807 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ’i ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların kantinlerinde, kafeteryalarında, büfelerinde, çay ocaklarında satılan hazır ambalajlı gıdalara sınırlama ve özen getirilmesi ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesi hedeflenmişti. Okul kantinlerinde satılabilecek gıdalar ile ilgili olarak, “Okul Gıdası” logosu uygulamasına 16 Eylül 2019 tarihinde geçileceği Bakanlıkça duyurulmuştu. Yapılan duyurularda enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata türleri, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri, özellikle de tatlandırıcı içeren yiyeceklerin okullarda yasaklanacağı söylenmişti.  Aileler, bizler kanuni düzenlemelere ve söylenen sözlere güvenerek evlatlarımızı okullara emanet ediyoruz. Bir kez daha görüyoruz ki sadece kanun yapmak bir anlam ifade etmiyor. Kanunlar uygulanmazsa, denetimlerle desteklenmezse hiçbir işe yaramıyor.” Dedi.

Nice umutlar besleyerek bakıp büyüttüğümüz, üzerine titrediğimiz evlatlarımızı, mevzuatlara uyulmaması ve denetimsizlikler sebebiyle birer birer kaybediyoruz. İhmaller ülkesine dönüşen memleketimizde bir işin düzgün yapılabilmesi için kaç evladımızı daha toprağa vermemiz gerekiyor?​” diyerek tamamladı.

NE OLMUŞTU?

Ankara Keçiören’de Şehit Ahmet Kabukçu İlkokulu öğrencisi 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal, 10 Aralık günü kantinden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yerken, kapağının boğazına kaçması sonucu fenalaşarak hayatını kaybetmişti. 

Mert Yağız Köksal'ın cenazesi 11 Aralık günü gözyaşları içinde toprağa verildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı da okul yöneticilerinin açığa alındığını, okul kantini işletmesinin sözleşmesinin feshedildiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Belediyeden “küfürlü mesaj” açıklaması: Kişisel verilerde kayıp ve sızıntı yok

SONRAKİ HABER

Çorum’da Evrensel ile dayanışma etkinliği: Gerçeğin peşini hiç bırakmadık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa