Marka değerini mi yükseltmek istiyorsunuz? Buradan başlayın...

18.01.2020 - 13:15 | Son Güncellenme: 18.01.2020 - 13:18

Marka değerini mi yükseltmek istiyorsunuz? Buradan başlayın...

Türk futbolunu yönetenlerin yani federasyon başkanları, Kulüpler Birliği başkanları ve kulüp başkanlarının yıllardır ağızlarından düşürmedikleri bir kalıp var: Türk futbolunun marka değeri. Sürekli marka değerinin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Laf güzel, peki icraat.

Mert ELAM

Süper Lig’de 18. haftanın programı açıklandığında ilk dikkatimi çeken şey Cuma günkü Ankaragücü – Konyaspor maçının 20:00’ye koyulması oldu. Zira geçen sezonun 16. haftasından itibaren Cuma günü oynanan bütün Süper Lig maçları 20:30’da başlıyordu.

18. hafta programına incelemeye devam ettikçe değişen tek şeyin Cuma gününün maç saati olmadığını fark ettim. Bir süredir 15:00’te başlayan Cumartesi günün ilk maçları 14:00’e alınmıştı. Aynı şekilde ikinci maçların saati ise 17:30’dan 17:00’ye çekilmişti. (Sadece 15. Haftadaki Gençlerbirliği – Göztepe maçı 17:00’de başladı. Onun da nedenini açıklamadılar.) Ne ilginçtir akşam seansındaki maçın saatine dokunulmamış: 20:00.

Pazara geçtiğimizde burada da farklılıklar göze çarpıyor. İlk maçın saati 14:00’ten 13:30’a alınmış. İkinci maçlar 16.30’da başlıyordu, bu haftayla birlikte 16:00’ya çekilmiş. Yine akşam seansına dokunulmamış ve bu maçın saati 19:00 olarak kalmış.

Pazartesi oynanacak Rizespor – Gençlerbirliği maçının da 20:00’de başladığını görüyoruz. Burada da bir değişiklik yok.

Maç saatlerindeki bu değişikliğin nedenini sorduğumuzda TFF’den üç maddelik şu yanıt geldi.

  • Kış şartları
  • Maçlar arası üç saat boşluk
  • Yurt dışına yönelik yayınlarla uyum

Peki o zaman soruyorum. Madem kış şartlarından dolayı böyle bir düzenlemeye gidildi, o zaman neden Cuma günkü Ankaragücü – Konyaspor maçı 20:00’de oynatıldı? Kış şartlarından dolayı mı 20:30 seansını 20:00’ye çektiniz? Gerçekten kış şartlarını düşünüyor olsaydınız bu maçı hava kararmadan oynatmanız gerekmez miydi?

Ayrıca Cumartesi günü akşam seansındaki maçın saati 20:00. Yani bir değişiklik yok. Madem kış şartları diyorsunuz neden o zaman bu maçı 19:00’a çekmediniz de hala 20:00’de oynatıyorsunuz?

Maçlar arası üç saat boşluk denmiş, güzel. Peki o zaman soruyorum, neden Pazar günü ilk maç 13:30’ken ikinci maçlar 16:00’da başlıyor? Burada bir matematik hatası yok mu?

Yurt dışına yönelik yayınlarla uyum derken neyi kast ettiklerini tam anlamadım. Süper Lig’i yurt dışında yayınlayan ülkelerin maç programına göre mi belirleniyor bizim fikstür yoksa Avrupa’daki majör liglerin maç saatlerine göre mi?

Eğer ikincisiyse 17. haftadan 18. haftaya Avrupa’daki maç saatlerinde bir değişim olmadı. Portekiz ve İngiltere dışındaki ülkelerle aramızdaki 2 saatlik fark devam ediyor.

Ayrıca marka değeri yüksek olan majör liglere bakın. Hangi gün hangi saat maç olduğunu ezberden sayabiliyorsunuz. İngiltere’de cumartesi ilk maç yerel saatle 12:30’da başlıyor. Onu 15:00 seansı maçları ve ardından 17:30 mücadelesi takip ediyor. Bundesliga’da Cumartesi 15.30 maçları bir gelenek haline geldi. Diğer maçların saatleri de yıllardır aynı. İtalya, Fransa ve İspanya’da da durum benzer.

Elbette yayıncı kuruluşun talepleri önemli. Ama ligin marka değerini artırmak istiyorsanız onların her dediğine boyun eğmemeniz gerekiyor.

Altyapıyı geliştirme, sahaların zeminini iyileştirme, futbol kulüplerinin ekonomisi düzeltme vs. Bunları halletmek gerçekten yoğun mesai ve emek istiyor. Ama bir yerden başlayalım diyorsanız ilk adım olarak şu maç saatlerini bir standarda oturtun.  

Senin için hazırladığımız haberler