MERSİN ESNAFINDAN BURUK AHİLİK HAFTASI KUTLAMASI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN ESNAFINDAN BURUK AHİLİK HAFTASI KUTLAMASI


 

Esnaf ve sanatkarların Başkanı Talat Dinçer, Mersin esnafının AVM ve market zincirlerine yenik düştüğünü ve son 1 yılda 5 bin esnafın kepenk kapattığını söyledi.

SONER AYDIN

Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (ESOB) bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları, Mersin esnafını ve protokolü buluşturdu. Renkli görüntülere sahne olan kutlamalarda, 64 yıldır tornacılık yapan Erdem Öncü, ‘Yılın İl Ahisi’ seçilirken, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e de ‘Yılın Ahisi’ unvanı verilerek şed giydirildi. Buradaki törene Vali Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, AKP Mersin Milletvekilli Hacı Özkan, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda esnaf, vatandaş ve öğrenci katıldı. Kutlamalar çerçevesinde düzenlenen temsili şet kuşatma töreni ile ahilik kültürü bir kez daha yaşatılırken, yapılan konuşmalarda esnafın içine bulunduğu zor durum gündeme getirildi.

“AVM’LER VE KÜRESEL SERMAYE YERLİ ESNAFI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ”
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren ESOB Başkanı Talat Dinçer, ahiliğin merkezine insanı aldığını söyledi. Ahilerin edep erkân bilen kişiler olduğunu belirten Dinçer, “Ahilik teşkilatına girmek bir ayrıcalıktır. Zaman geçtikçe yavaş yavaş etkisini kaybetmiştir. Günümüzde birçok kurumun işini tek başına yapan ahilik teşkilatı vardı. Günümüzde esnaf sanatkarımızın sıkıntı çekmekte. Özellikle e-ticaret aldı başını gitti. Esnafımız bir taraftan AVMler, zincir marketlerin verdiği sıkıntılarla boğuşurken, diğer yandan teknolojik gelişmeler esnafımızı sıkıntıya soktu. AVM’ler ve küresel sermaye yerli esnafımızı bitirme noktasına getirdi. Kuralsız çalışıyorlar. Belediye başkanlarımızdan talebimiz var; gelin şehrin içindeki küçük esnafımızı koruyup kollayalım. Yılda 5 bin esnaf kaybediyoruz. Her açılan iş yeri bir milli servet. Bu işyerlerini kaybetmemek için bir karar alalım. 10 yılda 32.500 esnaf kaybediyorsak burada bir sorun var. Bilinçsizce açılan iş yerleri bizi bitiriyor. Zincir marketlere kriter getirelim. Belediyemize ait işyerlerimiz var. Bu iş yerleri ile sorunlar yaşıyoruz. Maalesef birçok arkadaşımız gerekli yükümlülüklerini yerine getiremediği gibi kiralarını da ödeyemediler. Bu konuda adım atılmasını istiyoruz” dedi.

“AVM’LER VE ZİNCİR MARKETLER ESNAFI BOĞUYOR”
Ahiliğin ustadan çırağa anlatılarak gelen bir kurum olduğunu kaydeden MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Esnaflığın ekseninde para yok insan var. Esnafa hepimizin çok büyük değer vermesi gerekiyor. Herkes çarşının canlandırılması için proje başlattı. Biz de bu konunun içerisindeyiz. Çarşı tekrar esnafın kalbi haline gelecek. AVM’ler, zincir marketler esnafı boğuyor. Bir tarafta para olarak güçlü olan diğer tarafta ise parası olmayan ve insanlığı güçlü olan esnaf var. Lütfen bu tarafa doğru bakalım. Biz esnafımızın her zaman yanındayız” diye konuştu.

“AVM’LERİN DİSİPLİNE GEÇMESİ LAZIM”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, esnafın çağrılarına kulak verdiklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Biz belediye olarak esnafın alanına girmek istemiyoruz. Ancak vatandaşı önceleyen politikalar üretmemiz gerekiyor. Örneğin, dost eli marketler vardı biz onu kaldırdık ve Halk Kart uygulaması getirdik. Bu kart 10 bin kişinin cebine girecek. Bunun belediyemize maliyeti her ay 1 milyon lira. Bu 1 milyon lira anlaşma sağladığımız yerel esnafımızın cebine girecek. Parkomat uygulaması ile esnafımızın iş yerlerinin önü işgalden kurtulacak. Metro projesi Mersin için çok önemli. Mezitli’den, Serbest Bölge arasını 1 buçuk saatten 25 dakikaya düşürüyor. Vatandaşlarımızın çarşıya ulaşımı kolaylaşacak. Çarşının şenlenmesi lazım. Vatandaş AVM’ye kaydı. AVM büyük bir sorun yok. AVM’lerin disipline geçmesi lazım. Bu uygulamalar devam ederse küçük esnafı kaybederiz. Artık AVM’ler ilçe belediyelerinden ruhsat istediği zaman bu ruhsatı kolay vermememiz lazım. Kentin bir düzene girmesi lazım. Tabela sorununu ortadan kaldırıyoruz. Kaldırım işgali başka bir sorun. Bir çok alanda bizden beklentiler var. İşportacıları kayıt altına alıp, tek tip bir uygulama yapmak istiyoruz. Bizler, sizler için varız. Mersinliler için varız” ifadesini kullandı.

“ESNAF, SİYASETÇİLERİN TAKİPÇİSİ OLSUN”
AKP Mersin Milletvekili Hacı Özkan da hükümet olarak esnaf için önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Oda başkanları ve yöneticilerinin siyasetçilerin takipçisi olması gerektiğini kaydeden Özkan, “Bulunduğu bölgedeki esnafı sahiplenen siyasetçilere önünde teşekkürü ihmal etmeyin. Benim için önemli olan birlik beraberliktir” şeklinde konuştu. 

“AHİLİK EN ÖNEMLİ KÜLTÜRLERİMİZDEN BİRİ”
Son olarak kürsüye çıkan Mersin Valisi Ali İhsan Su ise esnafın Ahilik Haftasını kutlayarak şu ifadelere yer verdi: “Tarihten günümüze bizi biz yapan, bizi ayakta kültür değerlerimiz, örflerimiz vardır. Bu kültürlerden en önemlilerinden bir tanesi de Ahilik kültürüdür. 13. Yüzyıldan günümüze var olan Ahilik teşkilatı ile esnaf ve vatandaşımız bir birine tutunmuş, sorunlarını çözmek için gayret sarf etmiş ve bu kültürü nesilden nesile aktararak, paylaşmanın, kaynaşmanın, dayanışmanın, hoşgörünün en güzel örneğini vermiştir.”
Konuşmaların ardından, günümüzde ustalığa geçiş sınavı olarak bilinen ve geçmiş yıllarda bir heyetin 'olur'unu alarak kalfalıktan ustalığa geçilmesini sağlayan şet kuşatma töreni temsil edildi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA