|
Merkeziyetsiz, özgür paradan kölelik düzeni nasıl inşa edilir?
Merkez bankaları ve finansal otoriteler bir müddettir itibari paralarına karşılık kripto paraların meydan okumaları ile karşı karşıya kalmış ve muhtelif çözümler aramaktadır. BIS (Bank of International settlements) yani bankaların ana bankası geçen hafta kripto paraların sistem içerisindeki yeri hakkında açıklamalarda bulundu. Buna göre; küresel düzenleyici Basel Bankacılık Denetim Komitesi, kripto para birimlerinin dünyanın en riskli varlıklarından biri olduğunu söyledi ve daha katı sermaye kuralları ve yatırımcıların varlıklarının daha sıkı gözetimi için çağrıda bulundu. Yerseniz,
görünen haliyle durum bu…
Sözüm ona “mecburiyet” ler oluştu!
Finansal otoritelerin masasında genel itibariyle
iki seçenek durmakta; rekabet etmek ve/veya sınırlandırmak-düzenlemek.
Bu çerçevede ülkeler hem yasal
sınırlamalar ve düzenlemeler getirirken hem de kendi dijital paralarının piyasaya sürülmesi amacıyla girişimde bulunup rekabetin içine girmeye hazırlanmaktalar.

Avrupa Birliği de geçen yıl Eylül ayında aynı saiklerle bir dizi düzenlemeye gitmişti. Mayıs 2021’de Çin de bir dizi kararlar açıklayarak kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanımını yasaklamayı ve kendi dijital parasını deneyimlemeye başlamıştır. Yine BIS’e göre merkez bankalarının yüzde doksanı kendi dijital paralarının piyasaya sürülmesi için proje geliştirmektedir.

Yine BIS’e göre bahse konu
merkez bankalarının yüzde ellisi birkaç yıl içerisinde kendi dijital paralarını piyasaya sürme konusunda kararlı
görünüyor.
Görünmeyen hali ne ola ki? Biri özgür para mı demişti?
İşte bu noktada, ana kabul olan merkeziyetsiz, serbest pazarın yerine tam olarak 180 derece ters gelebilecek tam merkeziyetçi ve her noktası kontrol altında olan mali yapının mı geleceği yeni bir tartışma konusu haline gelmiştir. Zira
merkez bankalarının kendi dijital paralarını sisteme koymaları nakdi paranın özgürlük alanına sahip olan bireylerin kaydı alana itilmesine sebep olacaktır.
İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sir Cunliffe göre;
dijital para ebeveynlerin çocuklarının ceplerindeki harçlığı niceliksel olarak kontrol etmelerinin ötesinde neye harcayıp, neye harcayamayacaklarını bile kontrol etmeye yarayabileceğini ifade etmiştir.
Bu kadar detayda ve özelde kontrol imkanına sahip olan,
çocuğunun cep harçlığını tosta harcatırken, şekere harcatmayacak bir sistemin dünyayı nasıl bir merkeziyetçi sisteme götüreceğini tahayyül etmek gerçekten zordur.
Yine mi tezgaha geldi dünya? Küresel köleliğe hazır mısınız?

Geldiğimiz nokta itibariyle yine; merkeziyetsiz yapı, özgür sistem diye önümüze konan kripto paraların “küresel elit”lerin herkesi ve her şeyi kontrol altına alma projesi haline dönüştüğü veya fikrimce evvelden de tasarlandığı haliyle böyle olduğu ancak bize pazarlamasının yine “özgürlük”ler üzerinden yapıldığı hale geldik. Biz Orta Doğulular size “demokrasi” ve “özgür”lük getireceğiz diyen Batı’nın niyetlerini ağzımız yanarak pek yakın zaman evvel de gördük. Sıra tüm dünyada…

#Merkez bankaları
#Finansal otorite
#BIS
#Avrupa Birliği
3 yıl önce
Merkeziyetsiz, özgür paradan kölelik düzeni nasıl inşa edilir?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset