reklam
reklam
DOLAR 32,5823 % 0.15
EURO 34,9879 % -0.11
STERLIN 40,8566 % -0.18
FRANG 35,6949 % 0.07
ALTIN 2.432,51 % -0,15
BITCOIN 64.082,00 -0.737

Meriç “Savaşsız Barış Dolu Bir Gelecek Umuduyla”

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
Meriç “Savaşsız Barış Dolu Bir Gelecek Umuduyla”
reklam

Meriç “Savaşsız Barış Dolu Bir Gelecek Umuduyla”

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kırklareli Şube Başkanı Birsen Meriç ÇYDD Beylikdüzü şubesinin öğrencileri Sadako’nun anısına Kağıttan Turna kuşu yaparak savaşı lanetledikleri yazıyı paylaştı.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şu şekilde oldu: “6 Ağustos 1945.74 Yıl önce insanlık yine insan eliyle oluşturulmuş bir felaketle tanıştı..Bu felaketi yaşatanları,cellatları lanetliyorum.

“Kapıları çalan benim

Kapıları birer birer.

Gözünüze görünemem

Göze görünmez ölüler.

Çalıyorum kapınızı, teyze

Amca bir imza ver.

Çocuklar öldürülmesin

Şeker de yiyebilsinler”

(Nazım Hikmet)

Savaşların bittiği; insanların ölmediği, öldürülmediği zamanlarda kapıları görünmez halinde çalmaya devam et küçük kız.Barış ol,sevgi ol,kardeşlik ol..

Turna kuşunun, tüm dünya halklarına barış, mutluluk ve özgürlük getirmesi dileğiyle.

Gidenlere rahmetle, saygıyla,

Kalanlara sabırla,sağlıkla..

Turna kuşları vakti..

Silahların gölgesinde

Kağıdın sevincidir bu.

Katlayıp uçuralım o zaman.

Bu fikirle Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği öğrencileri Turna kuşlarını yaparak Sadako'nun anısına savaşı lanetlemek için, savaşlarda en çok çocukların zarar gördüğünü vurgulamak için illaki Barış demek için her yıl bu turna kuşlarıyla selam gönderiyorlar. ÇYDD Beylikdüzü şubesi bu yıl ev sahibiydi..Geçen hafta yolum düştü şubemize..Şube Başkanı, değerli dostum Sebahattin Çılbır çocuklarımızın yaptığı turna kuşlarıyla bir selâmda bizim şubemize gönderdi..

Beylikdüzü Şubemizi yaptıkları bu anlamlı anma ve görsel etkinliklerinden dolayı tebrik ediyor,turna kuşları için başkanıma çok teşekkür ediyorum..

Savaşsız Barış dolu bir gelecek umuduyla..

#turnalarrr, #Sadako, #Hiroşima, #Nagazaki

Japonya’da “Kağıttan Bin Turna Kuşu” efsanesinde iki yaşında küçük bir kızın öyküsü anlatılmaktadır. Altı Ağustos bin dokuz yüz kırk beş yılında atılan atom bombası evlerinin iki kilometre uzağına düşmüş. Bombalardan yaralan küçük bir kız çocuğu on iki yaşına geldiğinde iyileşmesinin mümkün olmadığını anlar. Yaşlı savaş hastası bir nine ,eğer bin tane kağıttan Turna kuşu yaparsan tüm dileklerin yerine gelir ve iyileşirsin der.Dileği iyileşmek olan Sadako dileğinin kabul olması için katlamaya başlar kağıtları. “Sadako, turnalar için şöyle der:’Kanatlarınıza Barış yazacağım; böylece tüm dünyada uçabileceksiniz. ‘Ancak küçük Japon kızın bin adet turnayı katlamaya gücü yetmez. Sadako, 25 Ekim 1955 günü 644 kağıttan Turnayı 645’inci Turna’ya tamamlayamadan hayata gözlerini yumar.” Arkadaşları, arkasından bin adet Turna kuşu resmini katlama işini tamamlarlar. Ve Sadako’yla beraber katladıkları Turna kuşlarını gömerler. “O günden bu yana Turna kuşu, barışın ve nükleer silahsızlanmanın uluslararası sembolü olur. Sadako’yu tasvir eden anıt, Hiroşima’daki Barış Parkı’na dikilir. Bugün, dünyada acı çeken çocukların ortak duygusunu yansıtan Turnalar, “bu bizim çığlığımız, bu bizim duamız; dünyada barış” yazılı anıta gönderilmeye devam ediyor.

Barışın,kardeşliğin,sağlığın,sevginin timsali turna kuşlarını dünya döndükçe uçuracağız evrene..

 

Haber/Kaynak: Sınırkent