MERALARA İLK TEPKİ HDP Lİ VEKİLDEN

MERALARA İLK TEPKİ HDP Lİ VEKİLDEN

EKSİK ´´ BU KARARDAN DERHAL VAZGEÇİLSİN´´

     Ardahan Valiliği bu yıl kentin yaylalarına başka kentlerden getirilecek hayvanların kabul edilmeyeceğini açıkladı. Buna tepki gösteren Iğdır HDP Milletvekili Habip Eksik, kararla Iğdır halkının tecrit altına alındığını ve tek geçim kaynağı olan hayvancılığın yok edildiğini söyledi. 

      Yaz aylarında hayvanlarını yaylaya çıkarmaya hazırlanan besiciler için Ardahan Valiliği yasak getirdi. Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, "İl dışından getirilen hayvanların meraları tahrip ettiği ve hayvan hastalıklarının yaygınlaştığı" gerekçesiyle kent dışından gelen koçerleri kabul edilmeyeceğini açıkladı. Ağrı Dağı bölgesinin halen "yasaklı bölge" olması, Ardahan´a hayvanların girmesine izin verilmemesi özellikle Iğdır´da besicilik yapan yurttaşlar için zor günlerin habercisi. Yayla yasaklarını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır halkının ana geçim kaynağının tarım ve besicilik olduğunu ve yasakların kent ekonomisi etkilediğini söyledi.

     Iğdır ilinin ova olduğunu ve halkın geçim kaynağında hayvancılığın önemli bir yer edindiğine dikkat çeken Eksik, kentte yalnızca Ağrı Dağı eteğinde bulunan yaylaların neredeyse tamamının "Özel Güvenlikli Bölge" ilan edilerek yasaklandığını ifade etti. Eksik, yayla yasaklarına ilişkin "Bu yasaklamaların asıl adı tecrittir. Aslında Iğdır ve Serhattaki diğer illerde bu yayla yasaklarının uygulanması tecridin boyutunun ne kadar büyük ve çok yönlü olduğunu gösteriyor. Bu yasakçı zihniyet maalesef hayatın her alanında kendini gösteriyor. Yani bu yayla yasakları tecridin sadece insanlara değil bir nevi tüm canlılara, doğaya uygulandığını gösteriyor. İktidar yasaklamalarla 17 yıllık icraat döneminde halkın bir lokma ekmeğini kazandığı hayvancılık sektörünü adeta bitirme noktasına getirdi" dedi.

´VALİLER, KAYMAKAMLAR BİRER MONARK OLDU´

      Valilerin, kaymakamların yerellerde adeta küçük bir monark haline döndüklerine işaret eden Eksik, özel yetkilerle donatılan valilerin iktidarın yasakçı zihniyetini yerellerde uygulamak için bir çok keyfi, despotik uygulamaya imza attığını ifade etti. Eksik,"Bu kişiler bugün coğrafyamızda halkımızın geçimini sağladığı ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı hayvancılığın yapılamaz hale gelmesine sebep olmuşlardır. Maalesef bu iktidarın baskıcı, yasakçı zihniyetini geçici güvenlik uydurmalarıyla yerellerde uygulayanlar, bu kararları alan valilerdir. Bu yasakları koyarken ne halkın menfaati düşünülüyor, ne ekolojik denge düşünülüyor ne de ülke ekonomisi düşünülüyor. Bu yasaklar tamamen AKP iktidarının tek adam rejimine yaranmak için konulan keyfi uygulamalardır. Bu yasakların ne hukuki ne ahlaki ne de mantıki bir gerekçesi vardır. Tamamen keyfidir ve bölge insanını yoksul bırakmaya yöneliktir" ifadesinde bulundu.

´UYGULAMA KEYFİ VE SİYASİDİR´

     "İktidar bu yasakları bir an önce kaldırmalı ve valilerin bu yetkileri ellerinden alınmalıdır" diyen Eksik, halkın sahip olduğu bu yaylalardan faydalanmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Eksik, aksi takdirde bu yasakların küçük kentlerden geçim sıkıntısı nedeniyle metropollere yeni göç dalgalarının oluşmasına sebep olacağına dikkat çekti.

    Eksik şöyle devam etti: "Yayla yasakları ekolojik dengenin bozulmasına, ekonomik krizin derinleşmesine, işsizliğin artmasına sebep olacaktır. Onun için iktidara bir kez daha ´Bu yasakçı ve güvenlikçi politikalardan bir an önce vazgeçmesini ve toplumun, doğanın, ekonominin üstündeki tecridi kaldırmasını istiyoruz´ diyoruz. Iğdır ova olduğu için yaylası çok az sayıdadır. Var olan yaylaların çoğu da Ağrı Dağı´nda ve yasaklıdır. Bu yasaklar nedeniyle Ardahan yaylarını kullanan Iğdırlılar, valiliğin keyfi uygulaması neticesinde maalesef bir kez daha mağdur edilmişlerdir. Bu uygulama keyfidir, siyasidir."

´BU KARARDAN DERHAL VAZGEÇİLSİN´

     Daha önce Ardahan yaylalarını kullanan ve kent esnafıyla ticaret yapan Iğdırlıların yasakla birlikte bunu yapamayacaklarını söyleyen Eksik, kararın kent esnafını da etkileyeceğini söyledi.

     Yaylaya çıkarılmayan hayvanların Iğdır sıcağından kaynaklı hastalanacaklarına işaret eden Eksik, bu durumun da kent halkının geçim kaynağını ortadan kaldırdığına işaret etti. Eksik, iktidarı ve Ardahan Valiliği´ni yasak kararından vazgeçmeye çağırdı.