Menapoz cinsel isteksizliğe neden olur mu?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 23 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 23 Eylül 2018, 08:17
Menapoz cinsel isteksizliğe neden olur mu?

İÇİNDEKİLER

Eşim cinsel ilişkide eskisi gibi değil. Prostattan şüphelendik. Doktor "Andropoz olabilir" demiş. Andropoz kaç yaşında başlar?

İLERİ yaş erkeklerdeki "Testesteron" yani erkeklik hormonundaki düşüşe Andropoz denir. Genellikle erkeklerde yaşa bağlı olarak gözlenir. Hemen panik yapmayın. Doktor olabilir demiş. Önce kan tahlilleri çıksın. Andropozda cinsel dürtü azalır, daha az sertleşme olur, boy kısalmaya başlar, üzgünlük sıkıntılı ruh hali artar, spor yetenekleri azalır, İş temposu azalabilir.

EŞİM MEMNUN DEĞİL
23 yaşındayım. 4 ay önce evlendim. Eşim ilişkide acı çektiğini söylüyor. Doktora götürmeye ikna ettim. Hangi doktora götürmeliyim?

BU durumla sık karşılaşıyoruz.
Utanacak bir şey yok. Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi huzursuzluk durumlarına disparoni, yani cinsel ilişki ağrısı denir. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. Yaklaşık olarak yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler.

İç guatrdan ameliyat oldum. İlaç tedavim sürüyor. 6 ayda 15 kilo aldım. Sabahları öksürük geliyor. Bunlar guatr ve hapları ile ilgili mi? Ne yapmam lazım?

GEÇMİŞ olsun. Geçirdiğiniz ameliyat sonrası troid çalışması azalabilir. Bu nedenle hormon hapı verirler. Ancak ilaçla beden dengesini sağlamak zaman alabilir. En az 2-3 hafta aralarla başlangıçta sıkı kan hormon düzeyi takibi gerekir.
İlacın dozu az geliyorsa Hipotroidi dediğimiz hastalık söz konusu olabilir. Kan şeker düşmelerine bağlı şişmanlık var mı yok mu diye kontrol edilmeli. Yani 75 gram glikoz ile 2 saatlik kan şeker yükleme testi yapılabilir. Öksürük şikâyeti ameliyatla ilgili olabilir. Ameliyatı yapan doktorunuzla konuşun.

ARTIK DAYANAMIYORUM
4 aydır evliyim. Cinsel ilişkide sürekli ağrım oluyor. Eşim üzülmesin diye bir şey anlatmadım.
Ama artık dayanamıyorum. Apandisitten ameliyat olmuştum. Onunla ilgisi olabilir mi?

ANLATTIĞINIZ konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor. Olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart. Kadınların neredeyse yarısı cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir.
İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa psikolog görüşü gerekir.

Son 3 aydır sık sık unutkanlık yaşıyorum.
Daha 44 yaşındayım. İsimleri ve telefon numaralarını bile unutuyorum. Acaba erken bunama mı? Beyin hastalığı olabilir mi?

UNUTKANLIĞINIZI fark ediyor olmanız iyi bir durum.
Beyin hastalıklarında hastanın unutkanlığını etrafı belirtir. Kendisi ise genellikle reddeder. Daha çok dikkat azlığı, uyku eksikliği, stres, beslenme düzensizliği gibi durumlar unutkanlığınıza sebep oluyor olabilir. Tiroit beziniz az çalışıyorsa, kan şeker düzeyiniz azalıyorsa, anti depresan ilaçlar alıyorsanız unutkanlık oluşabilir. Bence önce iç hastalıkları uzmanı muayenesi ol.

MENOPOZA GİRDİM GALİBA
32 yaşında bir bayanım. 3 yıllık evliyim. 6 aydır eşime karşı istek duyamaz oldum.
Acaba menopoza mı giriyorum?

CİNSEL isteksizliğin en sık rastlanan nedeni psikolojiktir.
Çeşitli sebeplerle cinsel isteksizlik başlayabilir. Bu anlattıklarınla direk menopoz durumu da hemen aklımıza gelmez. Bununla beraber gün içindeki kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir.
Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron, şehvet duygusunun oluşmasında, kadının cinsel isteğinin artışında rol oynar.
Testosteronun kadında normal seviyelerde olması kadınların sekste doyuma ulaşması için önemlidir.
Yani bu şikayetlerle önce testosteron ölçümü yaptır.

18 yaşındayım. 6 ay önce reflü tedavisi gördüm. Şikayetlerim yine tekrarladı. Reflü bir daha başlar mı? Bu yaşta reflü olur mu?

OLUR. Her yaşta reflü olabilir. Ufacık bebekler dâhil her yaş ve cinste reflü görülebilir. Şişmanlık en önemli risk faktörüdür.
Bazı genetik özellikler ve karın içi basıncını arttıran nedenler de riski arttırabilir.
Hamilelik de, hem hormonal nedenlerden ve hem de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikler. Yavaş ye. İyi çiğne. Yemekten sonra sırt üstü yatma. Porsiyonlarını azalt. Sigara, çay, kahve, kola, gazlı içecekler ve yiyecekler ile sütlü ürünler reflüyü arttırabilir. Alışkanlıklarla ilgili olduğundan tedavi edilse bile tekrar başlayabilir.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın