Kamu Personelleri

Memurlara Toplu Sözleşmede 123 TL Detayı

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan Mersin ve ilçelerinde ziyaretlerde konuştu.

Memurların maaş ve özlük hakları ile ilgili Toplu Sözleşme Masasında yaşananlara değinen Geylan kamu çalışanlarının enflasyondan daha az zam aldığı yılları açıkladı.

2014 YILI TOPLU SÖZLEŞMESİ

2014 yılı için yapılan zammın 123 lira olduğunu, memur maaşındaki yüzdelik karşılığı yüzde 5.2’ye denk geldiğine değinen Geylan o yıl yıllık enflasyonun ise 8.17 gerçekleştiğini ve memuların toplu sözleşmede enflasyon farkına yer verilmediği için enflasyon farkı alamadığını söyledi.

2015 yılında da 1.8 daha az enflasyon farkı alındığını açıkladı.

DEVLETİMİZİN VE MİLLETİMİZİN YANINDAYIZ

Geylan “Her durumda, hiçbir hesap gütmeden devletimizin ve milletimizin yanında saf tutan milli bir sivil toplum kuruluşuyuz.”diyerek memurların toplu sözleşme masasında sendikaların arasındaki yaşananlara değindi.

BİR SENDİKA BAŞKANI SAĞINDAKİ, SOLUNDAKİ ÇALIŞANLARIN DESTEĞİNDEN NEDEN RAHATSIZ OLUR?

Yetkili sendika genel başkanının “Toplu Sözleşme Masasına Yetkili Olmayan Sendikalar Oturmamalı” sözlerine de sert tepki gösteren Geylan, “Türkiye Kamu Sen o masaya ne senin ne de ağababalarının sayesinde oturuyor. Türkiye Kamu Sen, toplu sözleşme masasına 4688 sayılı kanunun 29. Maddesinin vermiş olduğu yetki ve 400 bini aşkın üyesinden almış olduğu güç ile oturuyor. Aslında o masada bizim oturmamızdan sadece işverenlerin yani hükümetin rahatsız olması gerekir.

MASADAKİ VARLIĞINDAN RAHATSIZSINIZ

Bir sendika başkanı sağındaki, solundaki çalışanların desteğinden neden rahatsız olur? Türkiye Kamu Sen ‘in imza yetkisi yok, hatta itiraz yetkisi yok, Türkiye Kamu-Sen karar merci değil. Türkiye Kamu-Sen o masada adeta sadece gözlemci sıfatı ile oturuyor. Hal böyle iken neden Türkiye Kamu Sen’in masadaki varlığından rahatsızsınız?

TÜRKİYE KAMU SEN’İN İFŞA ETMESİNDEN KORKUYORLAR

Geçmiş toplu sözleşme süreçlerinde yaşananları hatırlatan Geylan şunları söyledi: “Hatırlanacağı gibi 2012 yılında bir tiyatro gösterisi yaptılar. Güya masayı terkettiler. Konu kamu Çalışanları Hakem Kurulu’na taşındı. O dönemde Memur Sen adına KGHK’ya katılan akademisyen üye, Hükümetin getirdiği öneriye aynen imza attı.

KAMU ÇALIŞANLARI O YIL ENFLASYON FARKI ALAMADI

2013 yılında 30 günde bitirilecek süreç 7 gün içinde tamamlandı ve 123 TL’ye imza attılar. 123 TL’nin ortalama memur maaşındaki yüzdelik karşılığı yüzde 5.2 idi. 2014 yılı sonu itibari ile enflasyon yüzde 8.17 oldu. Bu çok bilmiş sendika enflasyon farkına toplu sözleşmede yer vermediği için kamu çalışanları o yıl enflasyon farkı alamadı.

2015’TE AZ ENFLASYON FARKI

2015 yılında yüzde 1.8 daha az enflasyon farkı aldık

İKİ KATI ENFLASYON FARKI

2018 yılı için ise yüzde 4+3.5 olarak yüzde 7.5 zam aldık. Kasım ayı için enflasyon 21.62 olarak gerçekleşti. Yıl sonu hedefi Merkez Bankası’nın 23.5, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 20.08’dir. Her halükarda aldığımız maaş zammının belki 2 katı enflasyon farkı almak durumunda kalacağız. Dolayısıyla o masada Türkiye Kamu Sen’in olması çok önemlidir. Eğer o masada Türkiye Kamu-Sen olmasaydı, yaşanan rezaleti ellerindeki medya gücü ile propaganda bombardımanı ile öyle bir manipüle edeceklerdi ki, kamu çalışanlarına “Tarihi Başarı” olarak kabul ettireceklerdi. Pazarlıkları Türkiye Kamu Sen’in ifşa etmesinden korkuyorlar. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye Kamu Sen yetkiyi alacaktır.”

ŞUBAT AYINDA EN AZ 40 BİN İLAVE ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ

Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olayları hakkında açıklama yapan Geylan, “Türk Eğitim Sen olarak bir yasa tasarısı hazırladık. Bütçe görüşmeleri bittikten sonra milletvekillerimiz marifeti ile TBMM gündemine getireceğiz. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında caydırıcı önlemlerin alınmasını istiyoruz. Ülkemizi yönetenler de eğitim çalışanlarına yönelik açıklamalarında daha dikkatli bir dil kullanmalıdır” dedi.

3600 EK GÖSTERGE TÜM KAMU ÇALIŞANLARINA VERİLSİN

3600 ek gösterge sözünün yerine getirilmesini isteyen Genel Başkan Geylan, tüm kamu çalışanlarının ek göstergelerinin düzenlemesini ve ek göstergeden yararlanamayan yardımcı hizmetler sınıfında çalışanların da bu imkândan faydalanmasını talep etti. Ek göstergenin yükseltilmesinin emekliliğe önemli katkı sağlayacağına da vurgu yapan Geylan, “Öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarıldığında, emekli maaşlarında ortalama 600 TL emekli ikramiyesine de ortalama 20 bin TL artış olacaktır. Bu durum öğretmenlerimizi emekliliğe teşvik ve edecek ve yeni kadrolar açılmasını sağlayacaktır” dedi.