Kamu Personelleri

Memurlara Ödül Verilmesinin Şartları Nelerdir?

Kamupersoneli.net olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 122’nci maddesinde yer alan memur ödül değerlendirme süreciyle alakalı olarak detayları paylaşıyoruz.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ahmet Ünlü’nün bu konuyla alakalı olarak yazdığı yazı hakkında 657 Sayılı Devlet Memurları kanunun detaylarını derledik.

MEMURLARA ÖDÜL VERİLMESİ ŞARTLARI NELERDİR?

Resmi Gazete mevzuatına göre 657 sayılı Devlet Memurları kanunun 122’nci maddesinde bu ifadelere yer verilmiştir.

Memurlara Ödül Verilmesinin Şartları Nelerdir?

Memurlara Ödül Verilmesinin Şartları Nelerdir?

Bu kapsamda 657 sayılı Kanunda yer alan ifadelere göre memurların görevde bulundukları kurumlarda üst düzey gayret ve çalışmaları baz alınarak;

– Kamu kaynaklarında başarılı ölçüde tasarruf sağlamalarında,

– Kamu zararlarının meydana gelmesinin önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının kritik açıda azaltılmasında,

– Kamusal açıdan fayda sağlanması ve gelirlerin beklentilerinin üzerinde artırılması ile sunulmuş olan hizmetlerin etkinlikler ve kalitelerinin yükseltilmesinde, somut olaylara ve verilere bağlı olarak katkı sağlanması tespit edilen memurlara, merkez veya ilgili bakan, illerde valilerin yanı sıra ilçelerde kaymakamlar tarafından üstün başarı belgesi verilmesi uygun görülmüştür.

YÜZDE 200’ÜNE KADAR ÖDÜL VERİLMESİ UYGUNDUR

Üç defa olmak kaydı ile başarı belgesi alanlara üstün başarı belgesi verilmektedir.

Üstün başarı belgesi taktir edilenlere merkezde bağlı veya alakalı bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi durumunda en yüksek Devlet Memuru aylığının yani Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı aylığının ek gösterge kapsamı dahil edilerek yüzde 200’üne kadar ödül verilmesi uygundur.

PEKİ DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTÜ OLMADAN ÖDÜL VERİLMESİ UYGUN MUDUR?

657 sayılı Devlet Memurları kanunun kapsamına ek olarak;

Değerlendirme ölçütü çıkarılması kurumların taktirine kalmıştır ve ödül verilmesinde değerleme ölçütlerinin olmamasının etkisi bulunmamaktadır.

Kamu kurumları ile kuruluşları yürütmekte oldukları hizmetlerin özelliklerini göz önüne alarak memurların başarıları, verimlilikleri ve gayretlerini ölçmek üzere Devlet Personel Başkanlığı tarafından görüş alınarak değerlendirme ölçütleri yeniden düzenlenebilmektedir.

Bu konuda değerlendirme ölçütleri belirleyen kamu kurumları şu zamana kadar görünmemiştir.

Ancak Devlet Personel Başkanlığı’nın bu zamana kadar kamu kurumlarının esas alacağı değerlendirme ölçütlerini yeniden düzenlemelidir.

MEMURLARA VERİLEN ÖDÜL TUTARI HESAPLAMASI NASIL YAPILMAKTADIR?

Memurlara verilecek ödülde esas alınan unsur üstün başarı belgesi almaktır.

Üstün başarı belgesi verilen kişilere; merkezde bağlı veya ilgili bakan ve illerde valiler tarafından uygun görülmesi halinde en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 200’üne kadar ödül verilmesi uygundur.

Kısacası bu tutar ise 9500*0,11794 * % 200 = 2.241 TL olarak karşımıza çıkmaktadır.